Zumba – un sport distractiv, cu beneficii asupra fizicului și psihicului

0
260
Zumba fitness, Foto: dance2tone.com

Uneori sportul este asociat cu un regim special sau cu un antrenament greu. În cazul în care alegi Zumba faci mișcare pe muzică și te distrezi, iar activitatea fizică în sine nu mai este plictisitoare și monotonă. Această tendință în fitness este în prezent foarte populară în SUA dar și țările Europei, chiar și la noi în țară (în București, Cluj, Sibiu, Brașov, Alba-Iulia). Ea a fost dezvoltată de columbianul Alberto Perez, cunoscut ca Beto Perez. Acesta, în anul 1986 când preda un curs de aerobic nu a găsit caseta cu muzică clasică și i-a venit ideea să folosească muzică salsa și merenque (pe care o asculta în mașină). Ședința de fitness a fost distractivă și a impresionant pe cursanți, fapt pentru care Beto Perez a inițiat programul Zumba Fitness Party. Termenul de Zumba înseamnă ,,să te miști repede” și este potrivit pentru acest program de dans-fitness. Astfel a apărut sportul Zumba care este un amestec de mișcări aerobice și elemente de dans și care este ușor de învățat. Mișcările se fac pe ritmuri latine, de samba, merenque, cha cha cha, flamenco, salsa, mambo, tango, dar și reggaeton, hip-hop, bollywood.

Zumba fitness, Foto: dance2tone.com

Există programe speciale de Zumba: de fitness combinat cu elemente de dans, pentru tonifierea musculaturii în care se fac exerciții cu gantere ușoare sau alte greutăți, care includ elemente de dans și fitness în mediul acvatic, care sunt pentru copii și adolescenți, care se fac cu platforme pentru picioare sau cu scaune, dar și programe pentru persoanele în vîrstă sau ședințe care sunt de recuperare pentru cei care au un handicap sau au suferit anumite leziuni în trecut.

Beneficiile antrenamentelor de Zumba asupra fizicului și psihicului:

Zumba combină diferite stiluri de dans cu mișcări aerobice și cu un stil de viață sănătos. Prin mișcare în ritmul muzicii se folosesc principiile de bază ale aerobicului, se tonifică corpul, musculatura, se ard multe calorii. Prin acest sport se crește metabolismul, se îmbunătățește viteza proceselor metabolice și se diminuează țesutul adipos. Zumba aduce beneficii asupra sistemului muscular, cardiovascular și respirator.

Acest program de fitness are un impact pozitiv asupra tuturor mușchilor corpului, susține tonusul muscular în general. Sunt lucrați mușchii membrelor superioare și inferioare, feselor, taliei și așa mai departe. Din punct de vedere emoțional acest fitness-dans Zumba este foarte util deoarece oferă o stare pozitivă, de bună-dispoziție, de încredere, de stimă de sine și bucurie. Ideea este să faci sport și să zâmbești. Muzica este antrenantă și îți induce o stare de veselie, ai impresia că ești la o petrecere la care dansezi și continui să te antrenezi.

Citește și:  Secretul antrenorilor în sala de sport, fitness sau culturism pentru a obține rezultate la antrenament

Sportul Zumba cuprinde exerciții cardio care ajută sistemul cardiovascular. Poți face sport și să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Prin coregrafia igenios realizată de instructor la un program de Zumba se îmbunătățește flexibilitatea și rezistența corpului. Coregrafia nu este dificilă, ea poate fi învățată și realizată de orice persoană, în ritmul muzicii. Prin mișcare se îmbunătățește condiția fizică și abilitățile de coordonare, se corectează postura corpului, se crește stabilitatea musculaturii și se ameliorează durerile (de spate, de coloană, de picioare, etc). Antrenamentul Zumba consolidează inima, plămânii, mușchii, are efect benefic asupra tuturor regiunilor corpului. În plus prin antrenamentul Zumba poți arde multe calorii și deci poți elimina kg în plus, dar cel mai important este că îți îmbunătățești starea interioară și de sănătate.

Dacă antrenamentul Zumba include elemente de dans și fitness în mediul acvatic, efectul este benefic asupra coloanei vertebrale și asupra articulațiilor datorită flotabilității apei, corpul stă în apă și are tendința de a pluti, iar astfel apare acea stare de bine, când te simți mai ușor, mai susținut și mai liber. Prin acest sport realizat în apă se ameliorează durerile de spate și osteoporoza. Este excelent pentru persoanele în vârstă deoarece mișcrile sunt mult mai ușoare și se realizează în apă. Beneficiile sunt foarte mari asupra articulațiilor, asupra coloanei vertebrale, asupra spatelui, este consolidat sistemul musculo-scheletic, se îmbunătățește rezistența corpului, sistemul respirator, cardiovascular și muscular. Exercițiile au și efect de masaj, stimulează circulația sângelui, îmbunătățește musculatura, țesutul conjunctiv, aspectul pielii, crește capacitatea de concentrare și de echilibru, tonifică întregul corp.

Zumba este și un aerobic excelent pentru copii și adolescenți. Le schimbă stilul de viață în unul sănătos, le îmbunătățește încrederea în forțele proprii, stima de sine, creativitatea, memoria, capacitatea de echilibru și coordonare. Acest sport este foarte distractiv pentru copii și adolescenți și poate fi învățat ușor de începători. Programul se adaptează în funcție de nevoile acestora, poate cuprinde exerciții de intensitate moderată și pe parcursul antrenamentului ritmul de mișcare se crește treptat.

O ședință de Zumba poate dura în jur de o oră și este foarte plăcută. Nu trebuie să ai un echipament special, hainele trebuie să fie lejere, să permită corpului să respire (pantaloni, tricou din bumbac), iar în picioare să ai adidași confortabili. Înainte de orice antrenament de Zumba se fac exerciții ușoare de încălzire (care țin 5-10 minute). După partea de exerciții de încălzire se realizează antrenamentul propriu-zis, iar la sfârșit se fac exerciții de realaxare (care țin în jur de 5-10 minute).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.