Beneficiile porumbului fiert pentru sănătate

0
827
Beneficiile porumbului fiert pentru sănătate

Introducerea porumbului fiert în alimentatie are multe avantaje pentru sănătate. Acestea se datorează elementelor sale componente care au proprietăți foarte bune pentru organism. O porție de porumb fiert este o masă delicioasă, de sezon, iar un alt avantaj este că te ajută și să pierzi kg în plus. Un știulete fiert este hrănitor, sățios și nu depășește 100 de calorii.

Beneficiile porumbului fiert pentru sănătate:

Porumbul are numeroase vitamine (A, E, H), dar mai ales colina, o vitamină din grupul B care menține sănătatea celulelor organismului. De asemenea, colina reduce nivelul de colesterol rău din sânge, stimulează metabolismul, normalizează activitatea sistemului nervos. Porumbul conține o cantitate semnificativă de minerale și oligoelemente din care fac parte: potasiu, magneziu, fier, iod, calciu, cupru, zinc, sodiu.

În urma procesului de fierbere, porumbul are un gust extraordinar (este suculent și dulce) și nu-și pierde din proprietăți. Bobul de porumb se înmoaie, dar nu este distrus în timp ce este gătit.

Porumbul fiert este recomandat persoanelor care suferă de boli de ficat, boli de inimă, nefrită, gută, constipație, boli vasculare și altele.

Supa din porumb este recomandată în tratamentul afecțiunilor digestive, ale mucoasei gastrice sau pentru ameliorarea simptomelor de gastrită.

Porumbul conține luteină și zeaxantină. Aceste substanțe protejează vederea, mențin sănătatea acesteia. Luteina este un antioxidant natural care previne cataracta și degenerescența maculară. Zeaxantina este un carotenoid ce protejează retina de atacul nociv al luminii albastre, prin filtrarea acesteia. Luteina are efect benefic asupra inimii, creierului și pielii, reduce procesul de formare a plăcilor din artere și cel de oxidare al pielii.

Potasiul din porumb este tonic cardiac și muscular, reglează activitatea glandelor suprarenale, a secreției de hormoni (adrenalină și insulină). Împreună cu sodiu, potasiu are rol în reglarea apei în organism (combate retenția de lichide).

Vitamina A din porumb este un antioxidant ce menține sănătatea ochilor. Menține vitalitatea pielii, părului, mucoasei nasului, gurii, plămânilor, consolidează oasele, crește rezistența organismului la infecții, ajută la multiplicarea celulelor și formarea normală a țesuturilor, asigură buna funcționare a glandelor endocrine și consolidează sistemul imunitar al organismului.

porumb fiert

Datorită fibrelor vegetale, porumbul fiert scade nivelul de closterol din sânge, normalizează glicemia, oferă o senzație rapidă de sațietate făra a mânca foarte mult.

Boabele de porumb au antioxidanți care ajută la detoxifierea organismului, la prevenirea bolilor de inimă și a îmbătrânirii premature a corpului. De asemenea, porumbul este bun pentru celulele nervoase pentru că are vitamine din grupul B, și reduce riscul de distrofie musculară, artrită, osteoartrită și alte boli ale articulațiilor.

Citește și:  Descopera dieta pentru par frumos, ce alimente nutritive sunt necesare mentinerii sanatatii firelor de par!

Copiii trebuie să mănânce porumb fiert deoarece furnizează organismului minerale și vitamine.

Porumbul te ajută să slăbești, deoarece are capacitatea de a distruge o parte din grăsimile care ajung prin bolul alimentar (rezultat în urma digestiei bucale) în tractul gastrointestinal. Acest proces nu afectează negativ mucoasa gastrică și nici țesutul adipos subcutanat. Dieta cu porumb este recomandată în perioada de vară deoarece atunci se găsește porumb proaspăt. La început, în prima și a doua zi se servește porumb fiert, aproximativ 400 g pe zi. Apoi dieta poate să conțină și legume, salate din roșii, ardei grași, varză și castraveți. Morcovii pot fi introduși în dietă deoarece sunt o sursă importantă de betacaroten care se transformă în organism în vitamina A și ajută la creșterea imunității și menținerea sănătății organismului.

Porumb fiert – Mod de preparare:

Se cumpără știuleții de porumb cu tot cu frunze, se verifică la vârf dacă boabele sunt fragede și fine formate. După ce s-au curățat de frunze se pun într-o oală încăpătoare, se adaugă apă suficientă astfel încât porumbul să fie complet scufundat în apă. Deasupra se pun frunzele de porumb, și acestea trebuie să fie acoperite de apă.

Oala se acoperă cu un capac, se pune la fiert la foc mic (timp de o oră și jumătate), până ce boabele au o culoare galbenă, sunt moi, dar fără a se sfărâma. La final se încearcâ cu o fruculiță dacă au fiert suficient, iar apoi se servesc calzi cu sare și eventual puțin unt.

Supă de porumb – Rețeta:

Se folosesc următoarele ingrediente:

  • 400 g boabe de porumb
  • 300 ml supă de legume
  • 2 cartofi de mărime medie
  • 700 ml lapte
  • o ceapă
  • ulei de măsline
  • condimente (sare și pieper după gust)
  • verdeață proaspătă (pătrunjel verde).

Mod de prepare: se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se undește puțin în ulei de măsline; în loc de ulei de măsline se poate folosi și o lingură de unt (gustul va fi de asemenea delicios); separat se prepara o supă din legume (morcov, pătrunjel, ardei gras și altele); se adaugă la supă și ceapa undită; cartofii se curăță de coajă, se spală cu apă rece, se taie în bucăți mici și se pun la fiert în supa de legume; boabele de porumb se fierb în lapte, apoi se amestecă cu supa; se pune puțină sare și piper după gust, iar deasupra se presară pătrunjel proaspăt pentru aromă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.