Există câteva obiceiuri pe care noi oamenii le avem și care ne afectează în timp ficatul. Toate aceste obiceiuri au consecințe negative asupra organismului și pot produce anumite simptome ce indică diferite probleme la ficat.
Care sunt principalele cauze ale îmbolnăvirii ficatului:
Persoanele care dorm prea puțin
Sunt mereu obosite și pot ajunge în situația de a suferi de stres oxidativ la ficat. În mod normal organismul are nevoie de 7-9 ore pe noapte, de un program de somn liniștit pentru recuperarea acestuia. Lipsa de somn crește riscul de ficat gras, poate face ca acest organ să nu mai proceseze în mod normal grăsimile și astfel acestea să se acumuleze în organism.
Mâncarea nesănătoasă
Reprezintă una din cauzele ficatului gras, ale inflamării acestui organ, și aici ne referim desigur și la consumul excesiv de alimente grase, de carbohidrați rafinați. Ficatul convertește carbohidrații în grăsimi, dar nu trebuie să fie forțat să facă acest lucru zi de zi, nu trebuie să se exagereze cu astfel de alimente deoarece orice suprasolicitare a acestui organ poate afecta negativ funcția acestuia.
Zahărul și mâncarea cu multă făină
Crește riscul de îmbolnăvire a ficatului, de a suferi de ficat gras și atunci este necesar să se țină dietă pentru restabilirea stării de sănătate. În cazul în care ficatul este suprasolicitat și copleșit de consumul prea mare de grăsimi, acestea sunt depozitate și în propriile celule hepatice, fapt ce afectează funcția acestora, în plus ficatul se inflamează iar celulele hepatice pot suferi leziuni. Simptomele de durere și alte semne clare pot motiva o astfel de persoană să meargă la medic pentru a face o serie de analize hepatice.
Fumatul
Poate îmbolnăvi ficatul dar și întregul organism. Pentru a-ți proteja sănătatea este indicat să renunți la fumat.
Consumi prea multe medicamente
Dacă ai ajuns să consumi prea multe medicamente îți poți îmbolnăvi ficatul deoarece acestea sunt prelucrate de acest organ, iar celulele hepatice pot fi afectate de substanțele din medicamente. Pentru a te convinge de efectele adverse ale medicamentelor citește întotdeauna cu atenție prospectul acestora.
Ficatul se poate îmbolnăvi și din cauza stresului
Cu siguranță ți s-a întîmplat ca atunci când ești suprasolicitat nervos, când ești stresat și foarte obosit să ai dureri de ficat. Pentru a preveni problemele la ficat trebuie să înveți să controlezi reacțiile tale la stres.
Consumi în exces alcool
Dacă ai obiceiul să consumi în exces alcool fără a te gândi că acest lucru este dăunător pentru ficatul tău, să nu te miri de consecințele alcoolului asupra acestui organ pe termen lung. Alcoolul suprasolicită ficatul cum de altfel se întâmplă și cu alimentația bogată în grăsimi (mai ales grăsimi de natură animală, conserve și prăjeli). Persoanele care consumă zilnic alcool (și chiar mai multe pahare de alcool în fiecare seară) pot suferi de boli de ficat. Alcool în exces este cauza tulburărilor funcțiilor ficatului, deteriorării celulelor hepatice, apariției leziunilor hepatice, incapacității ficatului de a mai elimina toxinele din organism și chiar a cirozei hepatice, a pierderii funcției hepatice.
Dacă ai un stil de viață sedentar
Poți suferi la un moment dat de ficat gras. Această boală a fost asociată de specialiști cu stilul de viață sedentar, cu obezitatea, cu faptul că oamenii nu fac destulă mișcare și ajung să fie supraponderali. Lipsa de mișcare poate crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă, a diabetului zaharat, a ficatului gras (nu mai sunt procesate normal grăsimile, iar ficatul are volumul mărit și este obosit).
Cele 10 semne care indică faptul că ficatul tău este bolnav:
- Starea de oboseală s-a agravat, apar frecvent tulburări de somn.
- Creșterea în greutate poate fi un semn că ficatul este afectat, că nu mai are capacitatea de a filtra toxinele. Faptul că în organism s-au acumulat prea multe toxine la care se mai adaugă și toxinele din mediul în care trăim poate crește riscul de acumulare a kg în plus și de obezitate. Persoanele care au un grad de obezitate ridicat trebuie să slăbească pentru a preveni bolile degenerative și bolile cardiovasculare.
- Apariția unor probleme la nivel cutanat, îngălbenirea pielii.
- Problemele digestive, stările de greață și de vărsături, balonarea și constipația.
- Respirația urât mirositoare.
- Lipsa poftei de mâncare.
- Retenția de lichide în organism.
- Culoarea închisă a urinei.
- Stările proaste, de apatie și de tristețe.
- Scăderea capacității de concentrare.
Un lucru este clar – o persoană care bea alcool în exces, fumează ani de-a rândul și mănâncă necorespunzător (alimente nesănătoase) va ajunge să-și otrăvească treptat organismul și să-și distrugă ficatul. Un astfel de stil de viață este toxic și trebuie cu siguranță schimbat. Cel dintâi trebuie început cu un program de detoxifiere (care constă în consumul de fructe și legume, orez, fibre și plante ce au efect de curățire a ficatului și intestinului), iar în paralel trebuie făcut și puțin sport, yoga, saună (toxinele se elimină și prin transpirație), masaj, plimbări la aer liber, care au efect benefic asupra organismului, oferă o stare de bine.
Specialiștii în domeniul sănătății consideră că toxinele perturbă metabolismul, pot duce la creșterea în greutate și împiedică pierderea kg în plus deoarece organismul nu mai funcționează normal, ca atunci când este detoxifiat. Pentru a putea slăbi trebuie eliminate toxinele pe care le depozităm fără să vrem în organism, trebuie să ne protejăm ficatul care are rol de filtrare a toxinelor și eliminare a acestora din corp.