4 semne care arată că ai nevoie de o zi de odihnă

0
82

Toată lumea obosește după o perioadă de muncă sau de antrenament. Unii oameni chiar se pot îmbolnăvi de depresie pe fondul unor probleme (pierderea job-ului, schimbarea domiciliului, îngrijorările financiare).

Oboseala poate fi a mușchilor care tinde să apară din cauza supraantrenamentului, ori poate fi vorba despre oboseala generală – o afecțiune în care creierul se simte obosit și apare acea tensiune mentală sau tensiune psihică, dar și o stare de tristețe, anxietate, depresie, melancolie, din care este greu să-ți revii în doar câteva zile. Află în acest articol care sunt semnele ce arată că trebuie să faci pauză, să-ți iei o zi de odihnă sau chiar o săptămână de concediu.

Navigare rapidă în articol:

  1. Te simți obosit și ai o stare de rău
  2. Te simți rău, există riscul să te îmbolnăvești
  3. Te simți mereu surmenat
  4. Simți nevoia de a te odihni mai mult

1. Te simți obosit și ai o stare de rău

În ultimii ani, oamenii sunt în permanență sub stres fizic și mental. Statisticile arată că în jur de 60% dintre oameni se simt foarte obosiți, iar mai mult de 30% suferă de oboseală persistentă. Cei care se simt obosiți de mult timp (respectiv mai mult de 6 luni) se plâng și de alte probleme, cum ar fi: dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, tensiune nervoasă, concentrare slabă, disconfort accentuat, slăbiciune, tristețe.

Suprasolicitarea poate duce la insomnie și la alte tulburări de somn. Alături de faptul că te simți mereu obosit, ai și o stare de rău, în sensul că suferi de dureri de cap și tensiune psihică. Prin urmare, în acest caz ai nevoie neapărat de o zi de odihnă.

2. Te simți rău, există riscul să te îmbolnăvești

Dacă suferi de oboseală generală și oboseală psihică este indicat să te odihnești. Dacă nu îți revii din oboseală (chiar dacă te odihnești suficient) și ai o oboseală de lungă durată și o stare generală de rău, este posibil să apară și anumite boli. Aceste suferințe sunt în general însoțite de simptome fizice, care pot fi de scurtă durată sau persistente. Atunci când simptomele țin mult timp, este indicat să mergi la medic.

Cele mai comune boli care provoacă oboseală sunt: anemie, diabet, hipertensiune arterială, tumori maligne. Bolile mentale ce sunt strâns legate de oboseală includ anumite suferințe, cum ar fi: depresie, anxietate, schizofrenie și altele.

O formă de paralizie produsă de depresie

Oboseala se acumulează de obieci din cauza muncii și a stresului. Este posibil ca din cauza depresiei atipice sau a depresiei melancolice, să ai acea senzație de paralizie asemănătoare plumbului, care îți creează de fapt o stare de greutate, ce îți afectează și capacitatea de a te ridica din pat; ai mereu senzație de greutate la nivelul gambelor, de respingere interpersonală, de durere de spate și apetit scăzut. Lipsa de chef de viață este însoțită și de pierderea poftei de mâncare, insomnie și tuburări de somn.

Stresul îți poate afecta și stilul de viață și poate accentua depresia atipică. Boala afectează mai mult femeile decât bărbații. În acest caz, este recomandat să ai o alimentație sănătoasă (bazată pe mai mult fructe și legume) și în plus să faci mai multă mișcare, în aer liber.

Citește și:  Bijuteriile magnetice sau cu ioni te ajută să obții performanțe sportive?

3. Te simți mereu surmenat

Oboseala fizică și mentală care se datorează activităților sportive, se poate acumula în timp, fără recumperarea completă a organismului. Astfel rezultă o stare de oboseală sau de epuizare, care este greu de vindecat. Unii sportivi se simt obosiți chiar dacă au 2-3 zile de odihnă. În plus, după antrenament, ei suferă din cauza anumitor leziuni minore, care necesită un program de odihnă suplimentar. În acest fel, organismul își concentrează energia asupra acestor zone și poate fi accelerată vindecarea.

O astfel de stare de epuizare apare de regulă din cauza supraantrenamentului, care trebuie evitat.

Sindromul de suprasolicitare reprezintă de fapt o afecțiune cronică de oboseală, care nu este similară cu acea suprasolicitare, în care oboseala este provocată de exercițiile fizice intense.

Oboseala acumulată generează o stare de rău, scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, creșterea tensiunii arteriale, scăderea capacității de concentrare și creșterea ritmului cardiac în repaus.

4. Simți nevoia de a te odihni mai mult

Orice traumă recentă sau orice pierdere poate duce la stări de irascibilitate și crize nervoase. Tulburările de acest gen pot să apară mai ales din cauza stresului, creat de exemplu de problemele de la locul de muncă sau de îngrijorările financiare.

Dacă ai o criză nervoasă de la stres, îți va veni greu să-ți revii și este posibil să te simți rău, trist, apatic și singur. Vei avea acea stare de lipsă de chef de viață, sau un sentiment că duci o viață fără sens. Apatia și aceste stări duc la depresie. În plus, este posibil să te simți anxios, deprimat și foarte obosit.

S-ar putea să ai și sentimente de neputiință, de melancolie, de lipsă de speranță. Astfel de stări sunt frecvente în cazurile de nervozitate. Faptul că nu ai suficientă energie pentru a face față problemelor, este posibil să te simți neputincios, de parcă nu mai poți controla lucrurile actuale și nu mai vezi nicio rezolvare. Toate acestea sunt simptome ale depresiei care provoacă și oboseală cronică, pierdere de energie, somnolență în timpul zilei, reducerea atenției, incapacitate de concentrare, dorință de izolare.

Alte consecințe

Gândurile negative te pot copleși, iar asta te poate face să devii pesimist, să ai sentimente neplăcute și să-ți accentuezi anxietatea sau depresia. Apar și sentimente de armoțeală, de a te detașa de toată lumea, de mediul exterior. Practic nu te mai simți conectat cu cei dragi și nici cu mediul tău.

După o criză nervoasă poți avea și alte schimbări de dispoziție, cum sunt: stările de iritabilitate, furie, vinovăție, regret, plâns rexcesiv și alte simtome ale depresiei. De asemenea, apar și stări de oboseală și epuizare emoțională.

În acest caz, este nevoie să-ți iei o zi liberă pentru a-ți reveni mental și fizic, pentru a te elibera de stările pe care ți le-a provocat evenimentul traumatic. Dacă ai o stare acută de oboseală și nervozitate, ai nevoie chiar și de un concediu de odihnă. Când simți nevoia de a te odihni mai mult, este bine să faci asta, să profiți de timpul liber pentru a dormi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.