Acestea sunt vorbele unei paciente Ioana D. pe care am cunoscut-o la Institutul de Recuperare din Capitala. Era internata pentru a fi monitorizata de cadrele medicale, ea fiind o pacienta care a suferit doua atacuri cerebrale din cauza ca si-a neglijat sanatatea, in special nu a dat atentie hipertensiunii arteriale – boala de care suferea de ceva timp. In prezent urmeaza un tratament corespunzator care o ajuta sa-si tina tensiunea sub control si astfel sa duca o viata normala.
Dar sa aflam povestea ei:
In prezent am varsta de 69 de ani, primul atac cerebral l-am suferit la 55 de ani, al doilea mai tarziu, la varsta de 63 de ani. Vinovata de ceea ce mi s-a intamplat sunt eu, deoarece toata viata mi-am neglijat sanatatea, iar in ultimii ani am stiut ca sufar de hipertensiune arteriala si totusi nu m-am dus la medic pentru a urma un tratament.
Greseala mea este ca nu cred in medici, sau mai bine spus nu vreau sa ajung la spital, ceea ce in final s-a intamplat totusi, si totul pentru ca nu am dat atentie simptomelor pe care le aveam si care in mod normal trebuiau sa ma puna pe ganduri si sa ma ingrijoreze, daca ma iubeam un pic mai mult.
Intotdeauna consideram ca simptomele date de cresterea tensiunii arteriale sunt trecatoare si ca in cele din urma imi revin. Acest lucru asa a fost pana intr-o zi cand am clacat, pur si simplu am cazut jos in casa si nu-mi amintesc decat faptul ca in cele din urma m-a gasit sotul meu.
Cand a vazut in ce stare eram a banuit ca ceva grav mi s-a intamplat si a chemat imediat salvarea. Astfel, in scurt timp am ajuns la Spitalul Colentina din Bucuresti si am fost internata doua luni si jumatate la neurologie. Medicul mi-a prescris medicamente adecvate si un tratament special de recuperare bazat pe masaj, gimnastica si alte metode.
La varsta de 63 de ani am avut un alt atac cerebral. Si de aceasta data am ametit brusc si am cazut jos, lesinul a aparut si de aceasta data. Am ajuns iar cu salvarea la Spitalul Colentina si iar am fost internata o perioada de 20 de zile. In urma acestuia am ramas cu sechele care ma intristau foarte tare.
Am simtit ca talpa piciorului m-a lasat si ca sunt incapabila sa merg pe piciorul drept, nu mai aveam acea mobilitate normala in jumatatea dreapta a corpului, nu reuseam sa vorbesc normal. Am urmat un tratament cu medicamente si, poate nu o sa credeti, dar am folosit un ceai naturist foarte bun care m-a ajutat in recuperarea mea dupa atacul cerebral.
Este vorba despre ceaiul din frunze de papadie. Multi considera papadia ca fiind o buruiana incomoda, insa in realitate ea este o planta medicinala valoroasa si foarte importanta in realizarea unor preparate terapeutice in medicina populara, care ajuta in tratamentul multor boli si afectiuni.
Aceasta planta m-a ajutat foarte mult. Este chiar foarte importanta in recuperarea dupa atacul cerebral deoarece ajuta la normalizarea metabolismului, la reducerea nivelului de colesterol rau din sange, la tonifierea sistemului nervos dar si a sistemului cardiovascular.
Cum am preparat ceaiul, sau mai bine spus cum l-a realizat sotul meu (pentru ca el era acela care m-a ajutat enorm sa ma refac dupa boala) va spun in cele ce urmeaza: se pune o lingura de frunze de papadie uscate maruntite la o cana de apa clocotita, se lasa sa stea timp de 2 ore, apoi se strecoara si se bea. Eu am servit cate un sfert de cana de ceai de papadie inainte de masa, de trei ori pe zi.
De asemenea am folosit si un tratament cu radacina de papadie. Pur si simplu se pune radacina de papadie la uscat pentru a beneficia de acest ingredient mai mult timp. Se macina 50 g radacina de papadie uscata cu ajutorul unei rasnite de cafea, se obtine o pulbere fina si se amesteca cu miere de albine, astfel incat raportul dintre cele doua ingrediente sa fie de 1:1.
Eu am servit acest preparat in felul meu, va voi spune cum anume: am facut niste bile mici din pulbere de radacina de papadie si miere de albine, nu foarte mari, cam cat sa incapa un astfel de amestec intr-o lingurita; le-am pus la frigider si astfel in fiecare zi mancam cate una inainte cu 15 minute de a servi masa, in fiecare zi.
Pentru ambele picioare (nu doar pentru cel drept la care aveam probleme) am facut exercitii speciale cu ajutorul unui medic specialist iar pentru a reusi sa vorbesc iar coerent am apelat la ajutorul unui logoped si astfel in 2 luni mi-am revenit. Primele rezultate ale tratamentului le-am observat dupa 4 saptamani ceea ce mi-a dat curaj si bucurie in suflet de a continua prin astfel de metode. Dupa 3 luni deja ma simteam ca inainte de atacul cerebral, starea mea de sanatate era normala. In prezent merg la medic mai des, fac mai multe controale cardiologice pentru a-mi verifica starea de sanatate.
Aceasta poveste este o lectie de viata pentru noi toti. Din ea putem invata in primul rand ca nu trebuie sa neglijam starea de sanatate. De aceea este bine sa tinem cont de sfaturile medicilor in ceea ce priveste prevenirea atacurilor cerebrale si anume:
- sa aveam o alimentatie echilibrata, fara exces de sare, dulciuri si grasimi, deoarece, doar asa se poate mentine sub control tensiunea arteriala;
- sa consumam produse naturale, pe baza de legume, cereale integrale, peste, fructe si putin ulei de masline care ajuta sistemul cardiovascular;
- sa renuntam la fumat deoarece acesta creste cu 50% riscul de atac cerebral;
- sa tinem nivelul de colesterol sub control pentru ca acesta favorizeaza atacul cerebral; colesterolul duce la aparitia aterosclerozei, a placilor de aterom si astfel la aparitia cheagurilor de sange care pot ingusta vasele de sange si chiar le pot astupa; se poate reduce nivelul de colesterol prin dieta, medicamente si activitati fizice regulate;
- sa evitam stresul sau pe cat posibil situatiile tensionate care accelereaza ritmul cardiac si produce hipertensiune arteriala;
- sa urmam un tratament contra diabetului zaharat mai ales daca stim ca suferim de aceasta boala deoarece ea poate cauza accident vascular cerebral; un control strict al glicemiei si ameliorarea altor simptome de diabet pot reduce riscul de AVC;
- sa facem controale cardiologice regulate dupa varsta de 40 de ani pentru a depista din timp anumite probleme care pot duce la aparitia atacurilor cerebrale; una din aceste probleme fiind fibrilatia arteriala care duce la formarea cheagurilor de sange si la blocarea fluxului sanguin cerebral; de asemenea anumite afectiuni si boli ale inimii, venelor si arterelor, deci probleme ale sistemului cardiovascular pot fi identificate si tratate corespunzator cu medicamente sau chiar prin interventii chirurgicale si astfel nu se ajunge la accident vascular cerebral.
- sa renuntam la alcool deoarece daca se bea in exces se creste riscul de accident vascular cerebral; persoanele care beau doar un pahar de vin pe zi nu sunt in pericol de a-si creste acest risc de AVC;
- sa ne mentinem greutatea in valorile normale, deoarece obezitatea creste riscul de atac cerebral de tip ischemic;
- sa facem miscare in fiecare zi deoarece in caz contrar printr-o viata sedentara se poate creste riscul de atac cerebral; recomandat este o ora de plimbare pe jos in fiecare zi; drumetiile pot imbunatati functia sistemului cardiovascular, pot crea o stare de spirit buna si pot creste tonusul sistemului nervos.
- sa consultam un medic daca apar simptome de slabiciune brusca, amorteala in picioare, dificultate in vorbire, pierderea echilibrului, ameteala brusca, dureri de cap intense si inexplicabile.