Stiati ca aproximativ 2 milioane de romani sufera de hepatita B, C si D?

0
721
Stiati ca aproximativ 2 milioane de romani sufera de hepatita B, C si D

Cum afecteaza hepatita viata oamenilor? Stiati ca hepatita poate da simptome de oboseala cronica si dureri de ficat, dar poate fi si asimptomatica? In prezent se estimeaza ca 2 milioane de romani sufera de hepatita B, C si D. Dintre acestia doar 15% stiu ca au aceasta boala.

Hepatita A si E reprezinta boli ale mainilor murdare, virusul se transmite prin intermediul manilor, de aceea este foarte important sa ne spalam des pe maini.

Virusul hepatitei B si C produce infectii care in faza incipienta nu dau simptome clare. Astfel de boli sunt asimptomatice la inceput in 30% din cazuri. In faza mai avansata, infectia produce inflamatia ficatului si durere la nivelul acestuia insa, din pacate boala nu mai este la inceput si deci tratamentul pentru ameliorarea starilor proaste este mai complicat. De asemenea, medicii considera ca o inflamatie cronica a ficatului poate duce la aparitia altor boli mai grave, in sensul ca riscul de a dezvolta ciroza si cancer hepatic este mai ridicat.

Hepatita E este una din bolile care atunci cand ajunge in faza cronica poate da complicatii de tipul afectiunilor neurologice.

Cum se poate transmite infectia cu virusul hepatitei?

Virusul hepatitei B se poate transmite prin contact sexual neprotejat, instrumente medicale nesterilizate, transfuzii de sange necorespunzatoare (care nu au fost testate si pentru acest virus), sau de la mama (purtatoare de virus) la copil. In 90% din cazuri, o femeie gravida care are virusul hepatitei B va naste un copil cu acest virus. Virusul poate exista in fluidele organismului persoanei bolnave (in sange, sperma, urina, saliva, scaun) si deci se transmite prin contactul cu acestea.

Virusul se poate lua prin folosirea ustensilelor neadecvat dezinfectate la saloanele de manichiura si pedichiura. Si la stomatolog exista riscul de infectie cu acest virus daca nu se respecta normele de sterilizare a instrumentarului medical.

Cei care fac tatuaje trebuie sa foloseasca ustensile de unica folosinta, in caz contrar riscul de infectie apare si aici. Consumatorii de droguri au un risc mai ridicat de a lua virusul deoarece ei folosesc seringi si alte accesorii intre ei.

Citește și:  Analiza firului de păr, metodă pentru depistarea echilibrului de nutrienți din corpul tău
hepatita A
hepatita A

Virusul hepatitei B, C si E se transmite prin contact de sange, prin instrumente medicale nesterilizate. Hepatita C se ia in principal prin sange si de aceea apare in special la consumatorii de droguri sau la cei care au primit transfuzii de sange (ce nu au fost testate pentru acest tip de virus).

Virusul hepatitei A si E se poate lua prin intermediul mainilor, sau consumul de fructe si legume care nu au fost in prealabil bine spalate cu apa.

Cum luptam cu boala?

Nu exista un tratament pentru vindecare, insa medicii recomanda metode prin care se amelioreaza simptomele si organismul este ajutat sa lupte impotriva infectiei. Organismul lupta singur impotriva hepatitei, insa trebuie ajutat si de noi, prin sport si alimentatie sanatoasa bogata in legume si fructe verzi. Trebuie evitat consumul de alcool si tutun, de alimente bogate in zahar si grasimi.

Cand infectia apare la varsta adulta, riscul de a ramane purtator de virus este mai mic. Daca infectia apare in copilarie, riscul de a ramane purtator de virus este de aproximativ 90%.

Principala masura de protectie pentru prevenirea hepatitei B este vaccinarea (recomandata mai ales pentru cei care lucreaza in spitale). Alte masuri de protectie sunt: folosirea prezervativului in timpul actului sexual (deoarece virusul se transmite prin sperma), realizarea unui tatuaj doar la persoane specializate pentru acest lucru care respecta normale de igiena, etc.

Cand mergeti la saloanele de cosmetica (manichiura si pedichiura) intrebati despre metodele de sterilizare, la fel si la stomatolog sau cand faceti analizele, pentru ca doar asa puteti sa va protejati sanatatea. Nu imprumutati la alte persoane lamele de ras, unghiera si alte ustensile de manichiura si pedichiura.

Spalati-va des pe maini, mai ales inainte de a manca. Nu consumati fructe si legume inainte de a le spala bine cu apa, deoarece este posibil sa fi pus mana pe ele si alte persoane (care sunt purtatoare de acest virus).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.