Prima data am mancat salata de papadie la bunica mea. Ceea ce am observat initial a fost faptul ca este intr-adevar gustoasa, desi unii ar spune ca nu este chiar pe placul lor datorita gustului amar-acrisor. Frunzele nu se culeg de oriunde, se iau doar din zone nepoluate, nu de pe marginea drumurilor.
Este bine sa alegeti frunzele tinere si fragede, de la plantele care inca nu sunt inflorite. Frunzele mari care apar la papadia inflorita sunt mult mai amare si mai putin indicate pentru consum. Tulpina si radacina de papadie sunt si ele bune pentru sanatate, sunt bogate in elemente active necesare organismului. Radacina de papadie are efect depurativ, sudorific, diuretic, de stimulare a digestiei si fluidizare a sangelui.
Tulpina de papadie are proprietati care o fac eficienta in tratamentul hepatitei, cirozei hepatice, dischineziei biliare, insuficientei renale, in drenarea ficatului si scaderea glicemiei. Sucul din tulpina de papadie nu este toxic, insa cu siguranta nu trebuie sa se faca exces. El poate fi utilizat cu succes in tratamentul verucilor sau negilor. Frunzele, radacina si tulpina se consuma in cantitati moderate, dupa cum se stie excesul de orice fel face rau corpului.
Animalele erbivore, mai ales ovinele si bovinele, prefera papadia iar primavara sunt incantate daca ajung pe o pajiste unde se gaseste aceasta planta din abundenta. La fel ca si ele, trebuie sa alegem papadia tanara care este mai frageda si mai putin amara. Intotdeauna frunzele tinere au gustul cel mai placut.
Oamenii in general prefera salata de papadie realizata doar din frunzele plantei, putini sunt cei care folosesc si tulpinile de papadie. Exista insa persoane care culeg cu mult interes papadia cu tot cu radacina, cred foarte mult in proprietatile acesteia.
Frunzele de papadie au proprietati medicinale
- Principalele elemente active din frunzele de papadie sunt: vitaminele (A, C, E, B1, B2, B5, B6, B12, D, P), acid linoleic, acid linolenic, inulina, potasiu, zinc, calciu, cupru, sodiu, fier, fosfor, cobalt, magneziu, pectina, acid galic.
- Papadia are efect de stimulare a poftei de mancare.
- Stimuleaza functia hepatica, secretia biliara, normalizeaza fierea lenesa, este indicata in cazuri de litiaza biliara, icter si hepatita.
- Papadia este recomandata persoanelor care sufera de diabet (stimuleaza secretia de inulina), hipoglicemie, calcuri biliari, pietre la rinichi si anemie.
- Ajuta in tratamentul aterosclerozei, afectiunilor biliare, bolilor de ficat, indigestiei, bolilor articulare si reumatismului.
- Este o planta care ajuta in combaterea cancerului, contine multe vitamine, mai ales A si C.
- Are proprietati diuretice, anti-toxice, de aceea este un bun remediu contra bolilor de rinichi, intoxicatiilor, colecistitei, gastritei cu aciditate mica, cirozei hepatice.
- Papadia ajuta la eliminarea acidului uric din organism, in tratamentul afectiunilor cailor urinare si este recomandata in cazuri de insuficienta renala. De asemenea dezintoxica organismul, curata sangele de toxine si promoveaza eliminarea substantelor toxice prin intermediul urinei.
- Frunzele de papadie au numeroase minerale si vitamine, de aceea fiind folosite in salate te scapa de anemie si alte afectiuni.
Salata de papadie se realizeaza foarte simplu. Se ia o mana de frunze de papadie, se spala sub jet de apa, se scurg de excesul de apa, se taie in bucatele potrivite si se asezoneaza cu putin ulei vegetal, sare si zeama de lamaie. Frunzele de papadie proaspat culese trebuie tinute la frigider, astfel nu se vor ofili si vor putea fi servite in timpul a 3-4 zile.
Cei care doresc un gust mai bogat pot amesteca frunzele de papadie, cu salata verde, cu frunzele de rucola, spanac si alte verdeturi.
Infuzia de papadie se prepara astfel: se adauga o lingura de frunze de papadie maruntite la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 15 minute, se strecoara si se bea 3 cani pe zi. Are efect diuretic si poate fi folosita in tratamentul bolilor cailor urinare.
Sucul de papadie este realizat din frunze si radacini de papadie proaspete. Se poate amesteca cu suc de morcovi si astfel gustul va fi mai placut. Inainte de a se realiza sucul este indicat ca radacinile si frunzele de papadie sa fie bine spalate, apoi tinute jumatate de ora in apa rece cu putina sare. Abia apoi se macina foarte bine cu ajutorul storcatorului de fructe, se obtine sucul concentrat care se serveste cu moderatie, 1/4 cana pe zi.
Sucul se poate amesteca cu apa, si cu putina miere de albine pentru un gust mai dulce. De asemenea poate fi realizat in combinatie cu suc de castravete, mere, telina si lamaie. Acest preparat este foarte bun pentru sistemul cardiovascular, oase, dinti, coloana vertebrala, pentru tratamentul artritei, reumatismului, bolile parodontale, afectiunile ficatului, bolile cailor urinare, pentru eliminarea starii de oboseala din corp.
Am vazut la tv . in emisiunea fresh…recomandarea de a se manca si florile de papadie .E bine ??