Nucsoara, mirodenie folosita in gastronomie si in scop terapeutic

0
396
Nucsoara, mirodenie folosita in gastronomie si in scop terapeutic

Nucsoara este samburele unui fruct aromat ce se aseamana cu piersica. Samburele tare are forma ovala, am putea spune ca este similar cu nuca. Arborele este sempervirescent si creste inalt de pana la 12 m. Ca specie face parte din familia Myristicaceae si are denumirea stiintifica de Myristica fragrans. Este de origine din Indonezia.

In prezent nucsoara este apreciata indeosebi ca mirodenie, ea are o aroma fina, deosebita si un gust dulce-iute. Contine un amestec de uleiuri esentiale care ii ofera o aroma asemanatoare amestecului de lamaie, camfor si portocala.

Nucsoara este folosita si in scop terapeutic nu doar ca mirodenie orientala. De exemplu este foarte eficienta in cresterea poftei de mancare. Are proprietati antiinflamatoare si calmante, de aceea ajuta in tratamentul bolilor reumatismale si afectiunilor digestive. Datorita efectului astringent si analgezic, nucsoara combate diareea, durerile de stomac, starile de greata si varsaturi, distensia abdominala.

Este un bun remediu in cazuri de gripa si afectiuni pulmonare. Pe vremuri era apreciata pentru efectul afrodisiac, dar si astazi se considera ca are proprietati de crestere a dorintei sexuale si de combatere a impotentei. De asemenea are efect de combatere a stresului, depresiei, induce o stare de spirit buna. A fost folosita si pentru eliminarea pistruilor, in cosmetica.

Nucsoara regleaza tranzitul intestinal, relaxeaza muschii, stimuleaza eliminarea gazelor din tubul digestiv deci combate flatulenta si balonarea. Este un bun remediu in afectiuni digestive, gastrice cum este de exemplu indigestia. Chinezii folosesc aceasta mirodenie pentru vindecarea bolilor nervoase cronice, afectiunilor renale, durerilor abdominale, bolilor de ficat, inflamatiilor, starilor de greata si varsaturi.

Uleiul de nucsoara este foarte bun pentru calmarea durerilor reumatice, simptomelor care apar in cazuri de afectiuni ale sistemului nervos, boli psihice, afectiuni digestive, stari de nervozitate si isterie.

Nucsoara

Uleiul de nuscoara poate fi utilizat in masaj pentru tratamentul multor afectiuni. Pentru a fi mai diluat, se amesteca 10 picaturi ulei de nucsoara cu 10 picaturi ulei de migdale. La fel de bine se poate amesteca cu ulei de rozmarin, ulei de cimbru, efectul fiind foarte bun pentru combaterea surmenajului, durerilor reumatismale, musculare, starilor de anxietate si rau. Sportivii folosesc acest ulei in masaj pentru a scapa de durerile musculare si oboseala.

Citește și:  Cum afectează inflamațiile organismului calitatea vieții?

Uleiul de nucsoara stimuleaza circulatia sangelui, combate astenia fizica, sexuala, intelectuala, stresul si oboseala. Este un bun remediu in tratamentul infectiilor intestinale, diaree, calculi biliari, stimuleaza sucurile gastrice, ajuta digestia, indeparteaza mirosul urat din cavitatea bucala.

O picatura de ulei la o lingurita cu miere de albine imbunatateste dizolvarea grasimilor si deci stimuleaza digestia dupa o masa copioasa.

Nu se foloseste in doze mari deoarece poate produce intoxicatie. Dozele de nucsoara trebuie sa fie precise, destul de mici, in caz contrar pot aparea stari de ameteala, somnolenta, lesin, lipsa de coordonare, senzatie de greata. De asemenea nucsoara si uleiul de nuscoara nu trebuie folosite de copii cu varsta mai mica de 6 ani, de femeile insarcinate sau care alapteaza.

Nucsoara are utilizari culinare mai ales in bucataria occidentala. Este un condiment la fel de important ca: ienibahar, chimion, coriandru, curry, piper, curcuma. Olandezii folosesc frecvent nucsoara in gastronomie (in sosuri, supe, tocane, preparate pe baza de carne, legume, cartofi si varza), am putea spune ca sunt cei mai mari iubitori de aceasta mirodenie. Italienii folosesc nucsoara in suc de rosii, sos de lasangna, sos Bolognese, sos de carne, spanac si alte legume. Nucsoara este folosita si in cafea, ceai, preparate din carne, mai ales in tarile din Orient. Ea poate fi utilizata in combinatie cu alte condimente, cel mai bine merge cu scortisoara si vanilia. Se adauga la vin fiert, anumite sortimente de whiskey si alte bauturi alcoolice pentru un plus de gust si aroma.

Desi este utilizata in diferite preparate culinare, nuscoara nu trebuie folosita in cantitate mare deoarece proprietatile ei nu sunt intotdeauna benefice daca se depaseste o anumita doza. Ea poate da efecte secundare, excitatie nervoasa, greata si chiar halucinatii. Acest lucru se datoreaza unor substante din compozitia ei care sunt similare amfetaminelor. In gastronomie, la gatit, doza trebuie sa fie de 4 grame, sa nu depaseasca o lingurita rasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.