6 secrete pentru a-ți menține sănătatea și tinerețea

0
270
Nora En Pure - Fibonacci

1.Exercițiile de fitness sau de gimnastică mențin sănătatea și prelungesc tinerețea și viața.

Prin exerciții fizice putem înlătura sedentarismul, ne putem menține sănătatea, combatem stagnarea fiziologică, ne prelungim tinerețea și viața. Exercițiile trebuie să fie moderate, să nu solicite excesiv corpul, să ajute la punerea în mișcare a mușchilor, deoarece după cum se știe în timp ce facem anumite munci fizice sunt folosiți și obosiți doar anumiți mușchi, alții rămân în repaus. Orice program de antrenament trebuie realizat bine, exercițiile trebuie dozate progresiv.

2.Respectarea somnului reconfortant este benefic pentru organism.

Pentru refacerea bună a sistemului nervos central este necesar somnul profund. În timp ce dormim metabolismul se reduce puțin, scade și tensiunea arterială, mușchii se relaxează, respirația este mai rară. Somnul restabilește capacitatea de acțiune a celulelor nervoase.

Un lucru interesant pe care l-au descoperit cercetătorii este faptul că o persoană care este foarte obosită pentru că a efectuat o muncă fizică se poate odihni mișcându-se. Cu alte cuvinte ei consideră că relaxarea musculară se poate face și prin anumite exerciții fizice, deci prin odihnă activă. Un lucru de reținut este că odihna nu se limitează doar la somn ci și la realizarea unor exerciții de gimnastică sau a unor mișcări de odihnă activă.

3.Viața ordonată este importantă pentru organism.

A duce o viață ordonată nu înseamnă doar să ai ordine în casă, important este să ai ordine mai ales în gândire și comportament. Această calitate de a fi ordonat o poți dobândi în timp, fiind perseverent și ambițios, cu puțină voință și educație. O viață ordonată este esențială și ne referim la ritmul biologic, trebuie să ne culcăm și să ne trezim la ore fixe, să nu pierdem nopțile sau să dormim ziua în loc de noaptea, să facem fiecare lucru atunci când trebuie (ex. să mâncăm la ore fixe pentru a nu ne perturba sistemul digestiv).

Este recomandat să se îmbine munca fizică cu munca intelectuală deoarece astfel se poate menține voiciunea gândirii și capacitatea de a munci și după vârsta de 65-70 de ani. Nimeni nu spune să muncești exagerat la bătrânețe sau să ai anumite performanțe în mișcare însă poți avea o minte activă și atunci când ești în vârstă și poți face anumite lucruri mai ușoare care să te mențină activ.

Fiecare om își creează un stil de viață așa cum consideră, luptă pentru ceea ce și-a dorit în felul său, este sau nu activ în funcție de capacitatea sa de efort și voință. O condiție a longevității este să fii activ, dinamic, și oricine poate asta dacă își propune sau dacă vrea. Mișcarea fizică este esențială pentru menținerea tinereții și se poate face printr-o plimbare la aer curat, prin sport, prin diferite activități pe care le are fiecare.

4.Resemnarea în fața bătrâneții se face prin socializare și fuga de singurătate.

Fiecare om trebuie să-și impună să reacționeze echilibrat la loviturile vieții. Nu este bine să trăiască singur sau izolat pentru că este posibil să ajungă la o îmbătrânire prematură și la dezechilibre nervoase. Desigur pentru a avea și dezechilibre ale sistemului nervos trebuie să contribuie și alți factori, nu doar singurătatea, și aici ne referim la insatisfacții diferite, probleme comportamentale, depresia, etc.

Citește și:  Brânza este un aperitiv delicios – Află despre calitățile ei nutritive

Foarte important este să evităm suprasolicitarea nervoasă, să ne respectăm orele de somn sau să ne odihnim atunci când suntem foarte obosiți, să ne destindem când simțim că suntem suprasolicitați pentru a nu ne îmbolnăvi. Trebuie evitată atât solicitarea fizică cât și cea psihică și intelectuală. Supraîncoradarea va afecta echilibrul, forța și mobilitatea, iar oboseala nervoasă va avea un impact negativ în tot organismul și poate cauza nevroză astenică.

5.Optimismul și emoțiile pozitive mențin sănătatea organismului.

Ne putem crea emoții pozitive chiar și prin cele mai mici reușite din viața noastră. Dacă avem un hobby sau un job plăcut putem avea emoții pozitive induse prin ceea ce facem sau prin ceea ce creăm noi. Optimismul sau fericirea individuală poate genera o stare bună de sănătate și ne poate crește longevitatea. Pentru a avea o stare de bine este suficient să faci o plimbare în natură, să admiri frumusețea locurilor, a parcurilor sau a caselor. Prin fiecare trăsătură frumoasă de caracter manifestată celor din jur poți avea o mare satisfacție morală.

Fiecare cuvânt are o forță emoțională foarte puternică de aceea trebuie mare atenție la ce spui, pentru că sunt cuvinte care rănesc foarte tare, iar acea zicală populară ,,vorba dulce mult aduceˮ este adevărată. Emoțiile negative afectează sistemul nervos și procesele fiziologice din organism. Nervozitatea tulbură procesele fiziologice și acest lucru se observă și pe chipul unei persoane (prin faptul că poate avea fața roșie, tremură și vorbește necontrolat).

Supraîncordarea nervoasă poate duce la îmbolnăvirea organismului: ulcer, hipertensiune arterială, colită, dischinezie biliară și alte tulburări funcționale grave. Supărările și certurile trebuie pe cât posibil evitate pentru că produc stări de nervi, cresc tensiunea arterială și perturbă activitatea glandelor endocrine (care este foarte importantă pentru funcționarea normală a întregului organism).

6.Alimentația echilibrată și sănătoasă este foarte importantă pentru a preveni îmbătrânirea prematură a organismului.

Întotdeauna trebuie să fii cumpătat în viață, chiar și în ceea ce privește alimentația. Obezitatea afectează sănătatea organismului. Grăsimea acumulată nu s-a depus numai pe talie, ceafă și pe șolduri, ea ajunge și pe pereții vaselor de sânge și astfel crește riscul de ateroscleroză. Se spune că dacă ești gras arăți mai îmbătrânit și dacă ești suplu arăți mai tânăr.

Pentru a-ți menține greutatea corporală în limitele normale este bine să faci zilnic câteva ore de activitate fizică, chiar și mersul pe jos este de ajutor în acest sens. Redu consumul de grăsimi, duciuri și făinoase, pentru că acestea au foarte multe calorii! Fă în așa fel încât să duci o viață activă pentru a nu crește în greutate pentru că supraalimentarea afectează negativ organismul: slăbește inima, produce obezitate, ateroscleroză, diabet, artroză, boli de ficat, etc. Cu puțină voință poți să slăbești! Dacă ții la sănătatea ta ai grijă ce alimente alegi să ai în farfurie pentru a le consuma!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.