8 complicații ale bolii Crohn

0
7

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care provoacă inflamația țesuturilor tractului digestiv. Se manifestă în principal prin dureri abdominale, diaree severă, oboseală, scădere în greutate, deshidratare și malnutriție. Pot fi afectate diferite părți ale tractului digestiv, dar cel mai adesea este vorba despre intestinul subțire. Dacă boala Crohn nu este diagnosticată și tratată la timp și în mod adecvat, poate duce la complicații care pot pune viața în pericol. Tratamentul însă nu vindecă boala, doar ameliorează simptomele și poate vindeca inflamația. Explicăm, în acest articol, care sunt complicațiile cele mai frecvente ale bolii Crohn.

Complicațiile bolii Crohn

În lipsa tratamentului adecvat, boala Crohn ar putea duce la una dintre următoarele complicații:

Obstrucția intestinului

Obstrucția intestinului se mai numește blocaj intestinal, iar în cazul bolii Crohn apare pentru că:

  • inflamația îngroașă pereții intestinali, închizând astfel tractul intestinal.
  • inflamațiile repetate duc la formarea unui țesut cicatricial, care îngustează tractul gastro-intestinal.
  • în anumite situații, țesutul fibros poate bloca tractul intestinal.

Blocajul intestinal provoacă dureri abdominale și în unele situații este nevoie de spitalizare. Pacientul are nevoie de odihnă și tratament pentru a preveni noi episoade de boală.

Fistule

Dacă ulcerul se extinde prin peretele tractului digestiv se pot forma fistule. Acestea sunt conexiuni anormale între intestin și alte părți ale corpului. Dacă nu este tratată, fistula poate forma un abces, iar viața pacientului poate fi pusă în pericol. Pentru a preveni infecția, fistula trebuie tratată imediat, fie prin intervenții chirurgicale, fie medicamentos, fie printr-o combinație a acestora.

Ulcer

Ulcerul este o rană deschisă care se poate dezvolta oriunde de-a lungul tractului digestiv. Este o afecțiune dureroasă care poate provoca perforații ale tractului digestiv, ceea ce permite conținutului digestiv să ajungă în abdomen. În astfel de situații este necesară asistență medicală imediată.

Malnutriția

Nutriția este necesară pentru o stare de sănătate bună. Tractul digestiv este locul în care se absorb nutrienții (vitamine, minerale). Boala Crohn provoacă o inflamație cronică ce poate scădea pofta de mâncare. În acest fel este împiedicată ingerarea substanțelor nutritive de care o persoană are nevoie pentru a fi sănătos. Malnutriția poate duce de asemenea la:

  • disfuncții ale sistemului imunitar;
  • oboseală;
  • durere;
  • slăbirea oaselor;
  • scăderea coordonării;
  • disfuncții renale;
  • depresie;
Citește și:  Știați că dinții umani sunt la fel de tari precum o piatră?

Osteoporoză

Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de boala Crohn dezvoltă osteoporoză, ceea ce înseamnă că se confruntă cu o densitate osoasă scăzută. În cazul pacienților cu boala Crohn, osteoporoza este declanșată de:

  • inflamație;
  • afectarea absorbției nutrienților
  • disconfortul fizic care împiedică pacientul să fie activ.

Aceste manifestări pot fi contracarate prin administrarea de calciu și vitamina D, precum și prin exerciții fizice făcute cu regularitate. De asemenea, medicul poate recomanda monitorizarea densității osoase.

Cancerul de colon

Pacienții care prezintă o inflamație cronică a colonului asociată bolii Crohn prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon. Iată care sunt factorii de risc ai cancerului de colon pentru persoanele cu boala Crohn:

  • un istoric îndelungat al bolii Crohn (8-10 ani);
  • inflamația severă a colonului;
  • un istoric familial de cancer de colon;
  • colită Crohn (afecțiune care afectează o porțiune a colonului).

Cancerul de colon se poate trata dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient.

Artrita

Inflamația provocată de boala Crohn poate declanșa inflamații la nivelul articulațiilor și tendoanelor și astfel se poate ajunge la artrita periferică. Afecțiunea se manifestă prin inflamații și dureri la nivelul articulațiilor mari (genunchi, coate).  Artrita periferică nu lezează permanent articulațiile. În cazuri severe, artrita care este asociată bolii Crohn poate fi tratată cu medicamente antiinflamatoare și corticosteroizi. Medicul nu recomandă în general medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pentru că ar putea crește inflamația.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt o complicație frecventă a bolii Crohn. Cauza constă în absorbția anormală a grăsimii la nivelul intestinului subțire. Simptomele pietrelor la rinichi includ: durere, greață, vărsături, sânge în urină. Tratamentul recomandat de medic în cazul pietrelor la rinichi constă în consum de lichide, dietă pe bază de legume în principal, evitarea alimentelor cu multe grăsimi.

De asemenea, în urma tratamentului pentru boala Crohn pot apărea efecte secundare. De exemplu, corticosteroizii sunt asociați riscului de:

  • osteoporoză;
  • fracturi;
  • hipertensiune arterială;
  • glaucom;

În situații mai grave, se pot bloca funcțiile sistemului imunitar, riscul major fiind acela de a se dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul și cancerul de piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.