Litiaza urinara (pietrele la rinichi)

1
468
Litiaza urinara (pietrele la rinichi)

Pietrele la rinichi – sunt acei ,,calculi” care se formeaza in vezica, rinichi, in general in aparatul urinar si care sunt aglomeratii de saruri din urina (carbonati, fosfati, urati etc). Acesti calculi pot aparea atat la persoane tinere, cat si la varstnici. Aceasta boala se numeste ,,litiaza urinara” si este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri (de atunci s-a dat o atentie deosebita alimentatiei, in cazul prevenirii si inlaturarii acestei boli).

La unele persoane, piatra la rinichi apare ca o complicatie a altei boli, a aparatului urinar (cazul adenomului de prostata, infectia urinara, etc). Piatra la rinichi se formeaza si datorita unei alimentatii gresite. Astfel, daca organismul pierde multe lichide (febra, transpiratie) si nu primeste destule lichide (ceaiuri, apa, sucuri etc), rinichii produc putina urina si se favorizeaza acumularea sarurilor (urina este foarte concentrata).

O alimentatie predominant vegetariana (legume, cartofi, sucuri de fructe etc) sau unilaterala din substante acide (din orez, carne, oua, grasimi, paine etc) favorizeaza formarea de pietre la rinichi.

Lipsa anumitor vitamine (A, B, etc) se presupune ca ar duce la aparitia acestor pietre la rinichi, mai ales la persoanele care nu consuma unele alimente proaspete (fructe, legume verzi, salate etc), sau a unor tulbulari digestive (colita) sau pur si simplu exista persoane care au nevoie de un aport mai accentuat de vitamine in organism. Se recomanda (pentru vitamine): salatele de legume verzi, ardei gras, varza cruda, si cartoful (pentru vitamina C). Unii bolnavi prefera medicamentele sub forma de vitamine, insa nu trebuie exagerat. Prea multe vitamine pot fi si daunatoare oragnismului (vitamina D poate ajuta la formarea pietrelor la rinichi care contin calciu).

De asemenea, consumarea unor alimente in mod exagerat (lapte, branzeturi) favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi care contin calciu, alte alimente (spanac, cacao, ciocolata, sfecla rosie etc) duc la formarea de pietre cu oxalat de calciu, sau consumul exagerat de carne, salamuri predispun aparitia de pietre de acid uric.

Lipsa unor substante in alimentatie favorizeaza formarea de piatra la rinichi. Astfel sarea impiedica formarea de piatra, la fel si magneziul (orez, leguminoase, paine integrala etc). Regimurile cu restrictii exagerate trebuie in general de evitat. O alimentatie bogata in vitamine, cu suficiente lichide, cu sare in cantitate normala, poate fi utila in prevenirea litiazei urinare.

piatra la rinichi
piatra la rinichi

In cazul acestei boli (litiaza urinara), alimentatia de baza trebuie sa contina proteine (carne, oua, lapte), cereale (mazare, fasole), grasimi (din ulei), glucide (paine, cereale), legume si fructe proaspete, si desigur o cantitate suficienta de lichide. Este recomandata o cantitate suficienta de sare si se accepta si condimentarea usoara a mancarii (piper, boia etc) pentru a-i crea un gust placut. In tratarea bolii, se recomanda consumul de lichide (sucuri, ceaiuri, apa, supe etc) in cantitate mare, astfel se evita formarea si cresterea pietrei la rinichi. Orice pierdere de lichid (prin transpiratie, varsaturi etc) trebuie compensata prin consumarea altor lichide.

Citește și:  Masajul corector

Sunt si cazuri (in litiaza urica) cand boala necesita un regim mai sever (bolnavii care au acid uric crescut in sange), se vor consuma alimente cu putine maruntaie (ficat, creier) si grasimi, se vor evita bauturile alcoolice (berea). Regimul va fi bogat in fructe si sucuri naturale de fructe (lamai), ape minerale alcaline (Borsec, Biborteni). Toate regimurile nu se stabilesc pe perioade lungi de timp, ci pe perioade scurte si la recomandarea medicului.

In litiaza fosfatica, trebuie evitat abuzul de legume si fructe, apele minerale alcaline, alimente pe baza de calciu si vitamina D. In litiaza oxalica unii bolnavi vor evita legumele (spanac, anghinare, sfecla rosie), insa nu trebuie scoase total din alimentatie. Sunt indicate chiar si rosiile, ceaiul, ciocolata, cacao, deoarece acestea contin si elemente necesare organismului. Se recomanda inlocuirea partiala a laptelui din alimentatie cu leguminoase (fasole, mazare) si cereale (paine integrala).

Un regim corect se stabileste de catre medic in functie de particularitatile bolii, si va fi schimbat sau adaptat pe parcurs, in functie de felul cum evolueaza boala. Piatra la rinichi apare uneori datorita consumului excesiv de medicamente (antibiotice, sulfamide) pentru tratarea altor boli. Exista si posibilitatea dizolvarii pietrelor la rinichi, prin folosirea unor substante chimice care se introduc in rinichi, cu ajutorul unor sonde speciale. Este posibil ca incercarea de dizolvare a pietrei sa nu reuseasca.

In alte cazuri se recurge la operatie, se extrage piatra, se creeaza conditii bune de scurgerea urinii si vindecarea infectiei. Bolnavul trebuie apoi sa respecte sfaturile si tratamentul medicului, sa vina la control pentru a primi eventual alt tratament.

Au existat cazuri, in care o persoana avea zeci de pietre mici si le-a eliminat pe parcursul vietii, iar o alta, avea o piatra la rinichi mai mare despre care nu a stiut nimic (deoarece nu avea nici o simptoma a prezentei ei in rinichi). In aceleasi conditii de viata si de alimentatie, sunt persoane la care se formeaza pietre la rinichi si la altele nu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.