In ultimii ani aparatele de aer conditionat au devenit din ce in ce mai populare – ele sunt instalate atat in mall-uri, la birouri, locuinte, cat si in alte locatii. Desi majoritatea oamenilor stiu ce este un aparat de aer conditionat, totusi nu toti sunt suficient de informati in legatura cu modul in care aerul conditionat afecteaza starea sanatatii umane. Exista o serie de afectiuni provocate de aerul conditionat.
Unii oameni au convingerea ca aparatele de aer conditionat sunt daunatoare pentru sanatatea noastra si evita pe cat posibil utilizarea lor, altii insa considera ca aerul conditionat creeaza o atmosfera placuta, de confort si ca nu are absolut niciun efect nociv asupra sanatatii.
Daca analizam in detaliu ajungem la concluzia ca efectul secundar principal al folosirii aerului conditionat apare daca acesta este prea rece. Acest lucru se intampla cand setarea temperaturii este prea scazuta, cand aparatul de aer conditionat a fost instalat gresit, sau cand nu s-au respectat regulile de functionare ale aparatului.
In timpul verii, aerul conditionat trebuie astfel setat incat temperatura sa fie cu numai cinci sau sase grade mai mica decat afara. Unul dintre motivele pentru care atitudinea unor oameni este negativa vizavi de aceste aparate-speciale este ca in interiorul lor se poate crea un loc de concentratii de bacterii – in special ale organismului Legionella – care duc la aparitia unor forme de pneumonii foarte grave.
Se pare ca aceste probleme create de bacterii apar mai ales in tarile vestice si sunt aproape inexistente la noi, datorita lipsei conditiilor adecvate de dezvoltare a acestor bacterii.
Ceea ce reprezinta insa o problema reala la noi in tara, este fluxul de aer rece la care este expus organismul uman in momentul cand sta intr-o incapere cu aer conditionat. Aerul rece poate duce la aparitia unor banale raceli sau la afectiuni din ce in ce mai grave, a unor nevralgii la nivelul capului sau trunchiului, dureri de dinti, dureri de cap, sinuzite, rinite, dureri intercostale sau junghiuri in zona spatelui, a toracelui, paralizii ale nervului facial la nivelul pleoapelor, gurii sau nasului, lacrimarea ochilor.
Persoanele care sufera de reumatism, trebuie sa fie foarte atente la schimbarile bruste de temperatura de la rece la cald si invers. Durerile reumatismale cronice tipice articulare sau musculare devin accentuate daca se sta un timp indelungat intr-o incapere cu aer conditionat. De aceea aceste persoane trebuie sa evite pe cat posibil sa se expuna la astfel de fluctuatii de temperatura.
O alta parte a corpului extrem de sensibila expusa la aerul conditionat este sistemul respirator. Riscul iritarii cailor respiratorii este destul de mare cand aparatul de aer conditionat este folosit in mod nepotrivit. Este foarte usor in acest caz sa apara boli de gat, nas sau urechi.
Cauzele principale ale laringitei si faringitei sunt in primul rand modificarile de temperatura, dar si imposibilitatea de a mentine complet curate filtrele de care dispune si este dotat fiecare aparat de aer conditionat. Acestea sunt cauzele pentru care unii oameni sufera de rinite, otite sau sinuzite. Ei trebuie sa incerce sa evite pe cat posibil locurile cu aer conditionat, deoarece pericolul de a se imbolnavi este destul de mare.
Este adevarat, aerul conditionat poate afecta sanatatea, insa doar daca este folosit in mod necorespunzator. Pentru a evita problemele neplacute trebuie sa se mentina un climat constant si sa se regleze corect temperatura si umiditatea in camera. Ideal ar fi ca umiditatea sa fie cuprinsa in intervalul 40-60%, astfel incat climatul sa nu devina prea uscat, iar diferenta intre temperatura din interior si exterior sa fie de maxim 15 grade.