Pentru fiecare femeie este important sa stie cum se calculeaza ovulatia, dar mai inainte de toate iata ce se intampla in timpul ovulatiei. In primul rand ovulul este eliberat prin ruperea peretelui ovarian, apoi trece in trompa lui Fallopius datorita unor proiectii in forma de franjuri numite fimbrii, astfel ajunge in uter.
Trompa lui Fallopius executa niste contractii si formeaza o bucla in jurul ovarului. Pe suprafata fimbriilor se afla cilii (proiectii asemanatoare unor fire de par) care au rolul de a capta si a conduce ovulul in trompa lui Fallopius. Ovulul isi continua drumul spre uter daca nu intalneste un spermatozoid, iar apoi ajunge la exterior cu fluxul menstrual.
Celulele ovariene au rolul de a dezvolta structuri (foliculi, corpul galben) in etape diferite ale ciclului menstrual, iar ovarul elibereaza ovulul. Corpul galben este denumirea data unui folicul rupt si dupa cum considera specialistii se pare ca secreta mari cantitati de hormoni progesteronici.
Inainte de ovulatie la putin timp incep sa se dezvolte un grup de foliculi, care se prezinta ca un ovul inconjurat de un strat de celule granulare. Timp de 20 de zile acesti foliculi se dezvolta si se maresc si sunt numiti foliculi secundari. Ei continua sa se dezvolte si se opresc la o anumita marime, se indreapta spre suprafata ovarului si formeaza o umflatura.
Cu putin timp inainte de ovulatie apar schimbari ale ovarului – respectiv acesta se mareste, este plin cu sange, iar ligamentele se contracta si aduc ovarul mai aproape de uter. Un folicul – care poarta numele de folicul tertiar – ajunge sa fie atat de mare, cat jumatate din dimensiunea ovarului. Acesta in timpul ovulatiei elibereaza ovulul prin ruperea peretelui si se transforma in structura numita corpul galben.
Cum se calculeaza ovulatia?
Exista mai multe metode: calendarul, temperatura, mucusul cervical si altele.
Calendarul: Se tine o evidenta zilnica a ciclului menstrual pe o perioada de 8 luni, se noteaza ziua 1 a sangerarii menstruale si ziua de dinaintea ei ca fiind ultima zi a ciclului precedent. Astfel se poate afla pe o perioada de 8 luni care este cel mai scurt si cel mai lung ciclu posibil si pe baza lor se afla perioada fertila.
Daca ciclul este regulat de 28 de zile ovulatia apare in a 14-a zi, daca ciclul este de 29 de zile ovulatia apare in a 15-a zi. Astfel daca durata ciclului creste cu cate o zi si ovulatia apare mai tarziu cu o zi. In acest mod se poate sti cand este perioada fertila si cand apare ovulatia.
Temperatura: Cu ajutorul unui termometru se inregistreaza temperatura corporala dupa somn, in fiecare dimineata. Intotdeauna temperatura se ia inainte de a cobora din pat sau de a bea apa.
Se face un grafic pe care se noteaza temperaturile zilnice. Se va constata ca inainte cu 24 de ore de ovulatie temperatura coporala scade usor, apoi creste cu jumatate de grad (pana la 1 grad) fata de temperatura normala si ramane la acest nivel timp de 3 zile. Aceasta metoda este bine sa fie folosita alaturi si de celelalte metode pentru mai multa siguranta.
Metoda mucusului cervical: Dimineata inainte de a cobora din pat se verifica aspectul secretiilor cervicale. Dupa sangerarea menstruala secretia este scazuta, iar vaginul este uscat. Apoi pe masura ce trec zilele, ea devine de culoare alb-laptoasa, mai groasa si lipicioasa.
Cand se apropie ovulatia secretia este lichida, clara si alunecoasa – in aceasta perioada si inca 3 zile dupa, nu sunt recomandate relatiile sexuale femeilor care nu doresc sa ramana insarcinate. Cu cat secretia cervicala este mai groasa cu atat formeaza o bariera pentru spermatozoizi. La ovulatie secretia este fluida si permite trecerea spermatozoizilor spre uter.
Calculul ovulatiei: Prima zi de ciclu este prima zi a sangerarii menstruale. La 12-16 zile de urmatoarea menstra un ovar va elibera un ovul. Ovulul supravietuieste 24 de ore, iar spermatozoizii supravietuiesc si 3-4 zile. Pentru a calcula perioada ovulatiei se procedeaza astfel: se aduna 1 zi (pentru ovulatie) cu 4 zile (cat ar putea supravietui spermatozoizii) si cu 5 zile (cat variaza ovulatia). Se obtin 10 zile – aceasta este perioada cand o femeie este fertila.
Intotdeauna trebuie sa se tina cont si de insemnarile in detaliu ale ciclurilor menstruale pe o perioada lunga de timp, de 7-8 luni. Se stie ca si la femeile care au un ciclu regulat pot aparea tulburari neprevazute de ciclu datorita stresului, unor afectiuni, suprasolicitarii organismului. De aceea este bine ca la cele 10 zile sa se adauge inca 2-3 zile, astfel este extinsa perioada fertila.
Se procedeaza astfel: se scad 18 zile din numarul de zile cat a tinut cel mai scurt ciclu si se afla prima zi nesigura a unui ciclu; apoi se scad 11 zile din numarul total de zile cat a tinut cel mai lung ciclu si se afla ultima zi nesigura a unui ciclu.
Un astfel de exemplu de calcul este: sa presupunem ca o femeie a avut cel mai scurt ciclu de 27 de zile si cel mai lung ciclu de 30 de zile; vom scadea 27-18 si vom obtine ziua 9 ca fiind prima zi fertila; vom scadea 30-11 si vom obtine ziua 19 ca fiind ultima zi fertila. Astfel daca prima zi a ultimei menstre este ziua 1, atunci perioada fertila este din ziua 9 pana in ziua 19. In aceasta perioada respectiva femeie ramane insarcinata daca nu foloseste metode de contraceptie.
O alta metoda de determinare a ovulatiei este prin stabilirea pozitiei cervixului – care are o textura ferma si este coborat in jos in perioada nefertila si are o textura moale si urca putin in perioada fertila.
Testul de ovulatie: Se gaseste in farmacii si consta in analiza uriei si determinarea nivelului hormonului LH (numit Hormonul Luteinic). Se aseamana cu testul de sarcina si are o precizie foarte mare de 99,9%. Se pune urina intr-un vas curat, se introduce testul de ovulatie in urina si dupa 10 minute se verifica. Daca apar doua liniute rosii testul este pozitiv, daca apare o singura liniuta (cea de control) este negativ.
Pentru a face testul se ia in considerare cel mai scurt ciclu. Daca acesta apare neregulat intre 27-30 de zile se face testul in ziua corespunzatoare celui de 27 de zile si se repeta pana in ziua ce corespunde celui de 30 de zile. Acest test arata ca avut loc eliberarea de LH si ca in 24 de ore se produce ovulatia. Inainte de a folosi testul este bine sa se foloseasca instructiunile de folosire.