Abcesul dentar este caracterizat prin aparitia unei pungi cu puroi in interiorul tesuturilor din jurul unui dinte. Aceasta infectie la baza dintelui se manifesta printr-o tumefactie care se dezvolta la gingie si deformeaza intreaga regiune in care este localizat. Semnele vizibile sunt tesutul rosu, tensionat si congestionat care acopera partea exterioara a gingiei.
Acest tip de infectie este cauzat de bacterii care se formeaza pe placa dentara in urma consumului de hrana. Combinate cu saliva, aceste resturi de mancare se lipesc pe dinti si ataca smaltul. Daca placa dentara nu este indepartata frecvent de pe dinti in urma perierii si a folosirii atei dentare, bacteriile se pot inmulti si ajunge in tesutul moale din interiorul gingiei sau al dintelui. Puroiul se formeaza pentru a lupta cu infectia bacteriana a gingiei.
Aplicarea de comprese cu gheata reduce tumefierea fetei si amelioreaza durerea, suferindul trebuind sa se fereasca pe cat posibil de caldura. Si medicamentele prescrise de medic amelioreaza aceste dureri.
Abcesul dentar si simptomele sale
Primele simptome ale acestei infectii sunt senzatia de disconfort in timpul masticatiei si al vorbirii si durerile pulsatile care apar la nivelul zonei afectate de infectie. Cand regiunea afectata este palpata, durerea creste. In cazul in care dintele nu este tratat, aceasta stare se poate agrava, aparand si noi simptome: febra, frisoane, respiratia urat mirositoare, gustul neplacut in gura, oboseala generala fizica, durerile de cap si chiar modificarea zonei in care a aparut infectia.
In plus, abcesul se poate sparge si din acesta va curge puroi si sange. Alte simptome pot fi: schimbarea culorii dintelui in roz sau gri, umflaturi in tesutul gingiei din apropierea dintelui sau senzatia ca dintele este impins afara din locul sau si nu permite gurii sa se inchida in mod corect.
In functie de gradul de raspandire al infectiei, durerea poate scadea. Acest lucru se intampla pentru ca osul maxilar poate incepe sa se dizolve la actiunea infectiei. Daca prea mult os este pierdut, dintele poate fi slabit, nervul poate muri, si va fi nevoie de extragerea acestuia.
Abcesul dentar poate fi de trei feluri:
- Cel gingival: abcesul se gaseste numai in tesutul gingival si nu afecteaza ligamentul periodontal sau dintele in sine
- Cel periapical: abces localizat in pulpa moale a dintelui
- Cel periodontal: porneste din structura de suport a osului pe care se fixeaza dintele.
Cauzele abceselor dentare sunt diferite, insa de cele mai multe ori acestea pornesc de la carii netratate sau traumatisme. In cazul in care aceste infectii nu sunt tratate, infectia se poate raspandi in organism, punand in pericol viata pacientului.
Daca aveti simptome de abces dentar ar trebui sa consultati imediat un medic stomatolog. Acesta este cel mai in masura sa investigheze cavitatea bucala pentru a identifica semne de infectie sau tumefactii. La controlul stomatologic, gingia din jurul dintelui care doare va fi examinata, dintele va fi expus la rece sau cald si va fi lovit. Bineinteles, va avea loc si o investigare verbala in care suferindul va trebui sa raspunda unor intrebari legate de durerea resimtita. In unele cazuri este nevoie si de radiografii dentare.
In cazul in care nu puteti apela imediat la stomatolog, puteti merge la medicul de familie care va va prescrie medicamente ce ajuta in indepartarea temporara a durerii.
Tratamente
Abcesul dentar este tratat, de obicei, de medicul stomatolog care poate recomanda:
- Antibiotice pentru a se indeparta infectia
- Drenaj al infectiei care duce la indepartarea durerii.
Daca si partea interioara a dintelui este afectata, medicul va trebui sa faca tratamenul pe canalul radacinii, incercand sa salveze dintele prin drenarea infectiei. Daca infectia este una mai avansata se va recurge la o incizie la nivelul zonei tumefiate.
In cazul in care pacientul sufera de anumite probleme de sanatate se recurge ca inainte de interventia pe canalul radacinei sa fie aplicat un tratament antibiotic pentru:
- Bolnavii cu defect cardiac congenital
- Bolnavii cu valve cardiace artificiale sau afectate
- Pacientii cu antecedente de endocardita bacteriana
- Suferinzii de diabet zaharat ori alte afectiuni care slabesc sistemul imunitar
- Pacientii cu articulatii artificiale
- Pacientii care prezinta afectiuni ale ficatului
- Pacientii care urmeaza si alte tratamente pentru astm bronsic, boala Cohn, cei care iau corticosteroizi.
- Daca tratamentul canalului dentar este mai degraba un risc, se recurge la extractia totala a dintelui.
Pentru a ameliora abcesul dentar si simptomele acestuia, pacientul poate apela la comprese reci si la medicamente eliberate fara prescriptie care reduc simptomele infectiei, precum ibuprofen sau paracetamol pentru febra si reducerera tumefierii. Analgezicele amelioreaza durerea pana la tatamentul adecvat oferit de medic.
In cazul in care durerea provocata de abces nu scade in maximum 2 ore de la administrarea medicamentelor fara prescriptie, o vizita la medic este imperios necesara.
Metode de prevenire
Abcesul dentar poate fi evitat printr-o igiena orala corespunzatoare. Trebuie sa evitati depunerea placii bacteriene, sa aveti o dieta echilibrata si o alimentatie sanatoasa, care sa nu contina multe saruri, grasimi, sodiu sau zaharuri.
Pentru o igiena orala sanatoasa trebuie sa aveti grija cu:
- Folosirea atei dentare zilnic
- Perierea dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa (in cazul in care nu va puteti spala pe dinti dupa fiecare masa, se recomanda mestecarea gumei fara zahar)
- Consultul stomatologic periodic
- Dieta sanatoasa formata din legume, fructe, cereale integrale
- Evitarea consumului de bauturi si alimente dulci.
In cazul in care abcesul dentar v-a vizitat deja, insa ati scapat de el, trebuie sa aveti grija in continuare prin:
- Periaj zilnic si folosirea frecventa a atei dentare
- Dieta sanatoasa si evitarea alimentelor dulci
- Consultul stomatologic frecvent
- Evitarea fumatului.
Persoanele care au gura foarte uscata trebuie sa aiba o grija mai mare cu igiena orala pentru ca in acest caz pericolul aparitiei cariilor dentare profunde este ridicat, pulpa dintelui poate fi afectata si un abces poate aparea mult mai repede. Acest pericol poate fi evitat prin clatirea frecventa a gurii cu apa, folosirea bomboanelor fara zahar, a gumei de mestecat si a apei de gura. In cazul in care apar simptome severe ale gurii uscate, se poate apela la un control stomatologic in urma caruia se va stabili un tratament.