Exercitiile Kegel ofera metode de tratament pentru incontinenta urinara la femei. Acestea sunt foarte simplu de realizat si au in vedere consolidarea muschilor pelvieni.
Dar ce este incontinenta urinara la femei? – Aceasta afectiune reprezinta imposibilitatea de a mentine un control normal al evacuarii fluxului de urina din vezica. Fenomenul se explica foarte simplu – uretra nu se mai inchide normal, astfel incat sa reuseasca sa tina urina in vezica urinara. Pentru a functiona normal uretra si vezica urinara trebuie sa fie sustinute de muschii pelvieni care sunt adiacenti lor.
Simptomul principal al acestei boli consta in problema de a controla mictiunea urinatului. Astfel apar pierderi involuntare de urina in timpul rasului, stranutului sau tusei. Acest mod de manifestare al bolii poate fi mai mult sau mai putin grav.
In general pierderile de urina sunt reduse. In cazuri mai grave apar mictiuni imperioase, cand senzatia de a urina este frecventa, urgenta si de necontrolat. Ea apare cand vezica are o cantitate chiar mica de urina si se manifesta prin pierderea moderata sau mare a acesteia.
Exercitiile Kegel ajuta la intarirea muschilor pelvieni de aceea sunt eficiente pentru tratamentul incontinentei urinare la femei. De asemenea, ele ajuta la combaterea stresului si la reducerea simptomelor si incetinirea evolutiei bolii. Specialistii au observat ca in urma aplicarii acestui tratament la 70% din persoanele bolnave s-a imbunatatit starea de sanatate, a avut loc intarirea muschilor ce sustin vezica urinara si uretra si astfel boala nu a mai progresat.
Cu ajutorul acestor exercitii muschii care sunt folositi pentru urinare sunt pusi in miscare intr-un mod simplu si destul de usor, sunt antrenati si in acest fel se previne incontinenta urinara la femei, dar si la barbati. Exercitiile au ca rezultat consolidarea muschilor pelvieni daca se fac intr-un mod constant, o anumita perioada de timp, gradat, crescand usor complexitatea acestora si durata lor.
Un exercitiu presupune identificarea muschilor pelvieni care au rol in oprirea fluxului de urina in timpul mictiunii. Ei trebuie contractati si apoi relaxati pentru a se elimina iar urina. De asemenea, trebuie depistati muschii care au rolul de a opri sau a elimina gazele din intestin. Acesti muschi poarta denumirea de muschi pelvieni si au rolul de strange anusul si uretra.
La inceput specialistii recomanda sa se execute astfel de exercitii in momentul cand se sta in pozitie culcata, iar apoi cand se invata mai bine modul de practicare sa se faca si in picioare. Aceste exercitii trebuie facute astfel incat sa fie incordati doar muschii pelvisului, deci doar acestia trebuie folositi.
Unele persoane au tendinta de a-si folosi si muschii coapselor sau ai abdomenului, ceea ce este incorect. Exercitiul se realizeaza astfel: se contracta timp de 3 secunde muschii pelvisului si apoi se realaxeaza tot o perioada de 3 secunde. Pentru a da rezultate exercitiul trebuie repetat de 15 ori, cate 3 reprize pe zi.