Cancerul aflat in zona mucoasei interioare a uterului, numita endometru, este cea mai frecventa forma de cancer ce apare in tractul reproductiv feminin. Aceasta boala este cunoscuta sub numele de cancer uterin. Vestea cea buna este ca, atunci cand acest cancer este depistat din timp si tratat, sansele de supravietuire ale pacientei sunt extrem de mari. Marea majoritate a femeilor care sunt diagnosticate cu cancer uterin, se afla la menopauza.
Acest tip de cancer este foarte rar intalnit la femeile sub 30 de ani, si putin intalnit la femeile sub 40 de ani. Spre deosebire de cancerul ovarian, cancerul uterin are un simptom major si usor de identificat in stadiile incipiente, si anume sangerarile vaginale anormale. Acest simptom al bolii apare in peste 95% din cazuri. Presiunea pelviana este un alt simptom ce poate aparea, acesta manifestandu-se prin simtirea unor dureri abdominale in timpul urinarii si in timpul actului sexual. Daca menstruatiile tale au devenit anormale in vreun fel, indiferent de ce varsta ai, este bine sa consulti un medic.
Tiparul ciclurilor menstruale se schimba pe masura ce femeia se apropie de menopauza. De obicei, cantitatea de sange scade, iar timpul dintre menstruatii creste. Unele femei pot avea parte de perioade scurte de timp in care vor sangera abundent. Unul din cele mai obisnuite si mai enervante simptome pe care le puteti observa dupa varsta de 40 de ani, este ca ciclul menstrual a devenit neregulat.
Aceste simptome sunt cauzate de nivelurile neregulate de estrogen si progesteron. De exemplu, daca nu ovulati intr-o luna (fenomen obisnuit la femeile de peste 45 de ani), progesteronul nu este produs si astfel endometrul nu poate fi eliminat in mod eficient. Totusi, desi ciclurile neregulate sunt ceva normal pe masura ce o femeie se apropie de menopauza, acestea de asemenea pot fi un simptom de cancer uterin.
In cazul in care nu mai aveti menstruatie pentru o perioada de cateva luni, iar apoi sangerati puternic dintr-odata, sau daca incepeti sa sangerati dupa ce ati intrat in menopauza, consultati cat mai repede un medic ginecolog. Alte cauze ale sangerarilor excesive pot fi: fibroame, polipi, tesut cicatrizat, infectii sau afectiuni precanceroase. Daca te afli la menopauza si nu iei suplimente hormonale, orice sangerare abdominala este anormala.
Daca ati fost diagnosticata cu cancer uterin, trebuie sa stiti ca sansele de vindecare depind cat de mult s-a extins cancerul in alte parti ale corpului, daca s-a extins. Pentru a afla cat de departe s-a extins boala, este necesara o interventie chirurgicala pentru a gasi dovezi ale metastazelor. Pentru a face un plan de tratament, medicul trebuie sa cunoasca stadiul in care se afla boala. Cancerul uterin are 4 stadii, si anume:
- Stadiul I – cancerul uterin se gaseste doar in zona principala a uterului;
- Stadiul II – celulele canceroase s-au raspandit in colul uterin;
- Stadiul III – celulele canceroase s-au raspandit in afara uterului, dar nu s-au raspandit in afara pelvisului;
- Stadiul IV – celulele canceroase s-au raspandit dincolo de pelvis, in alte parti ale corpului sau in mucoasa vezicii urinare, ori in rect.
Diagnosticul precoce si tratamentul cancerului uterin, sunt cruciale, intrucat boala se poate raspandi destul de rapid in alte zone ale corpului. Inainte de a incepe orice tratament, este bine sa consultati inca un specialist, pentru a confirma diagnosticul si pentru a revizui toate optiunile de tratament posibile.
In cazul in care cancerul uterin este descoperit intr-un stadiu incipient, cel mai frecvent tratament este indepartarea uterului, a trompelor uterine si a ovarelor, intr-o procedura chirurgicala numita histerectomie si salpingo-ooforectomie bilaterala. Ovarele sunt eliminate deoarece acestea secreta hormoni care pot incuraja dezvoltarea cancerului. In functie de cat de mult s-a extins boala, exista 2 tipuri de histerectomie care pot fi realizate, si anume:
- Histerectomia abdominala totala si salpingo-ooforectomia bilaterala – in care sunt indepartate uterul, trompele uterine si ovarele, printr-o incizie la nivelul abdomenului. In aceasta procedura se pot indeparta si ganglionii limfatici din zona pelvisului.
- Histerectomia subtotala – in care este indepartat numai uterul (este lasat colul uterin), iar de obicei nu se foloseste in tratamentul de cancer uterin.
Atunci cand este diagnosticat devreme, ratele de vindecare pentru pacientele
bolnave de cancer uterin, sunt de peste 90%. Daca o femeie ignora sangerarile anormale pentru o perioada lunga de timp, ratele de supravietuire scad. In cazul in care sangerarile anormale sunt cauzate de cancerul uterin, cu cat trece timpul fara administrarea unui tratament, cu atat tumora creste si se extinde si in alte parti ale corpului. In plus fata de interventiile chirurgicale, este nevoie si de alte tratamente medicale pentru vindecarea bolii, si anume:
- radioterapia – folosirea unor doze mari de raze X pentru a distruge celulele canceroase si pentru a micsora tumorile. Radioterapia poate fi realizata cu ajutorul unui aparat, sau pot fi introduse niste materiale in corp care produc radiatii (radioizotopi), prin intermediul unor tuburi subtiri din plastic introduse in zona canceroasa. Radioterapia poate fi utilizata de una singura, sau inainte sau dupa interventia chirurgicala.
- chimioterapia – utilizarea unor medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia este considerata a fi tratament sistemic, deoarece medicamentele intra in circuitul sanguin, sunt transportate prin corp si pot distruge celulele canceroase care se afla in afara uterului. Totusi chimioterapia nu este folosita foarte des in cancerul uterin.
- terapia hormonala – utilizarea hormonilor feminini pentru a distruge celulele canceroase. In tratamentele pentru cancer, hormonii ca progesteronul de exemplu, pot fi utilizati in oprirea dezvoltarii celulelor canceroase.
Tratamentele folosite impotriva cancerului uterin trebuie sa fie foarte puternice.
Rareori este posibila limitarea efectelor tratamentului, astfel incat numai celulele canceroase sa fie distruse. In timpul tratamentelor pot fi distruse si celulele normale si sanatoase, de aceea tratamentul cauzeaza adeseori efecte secundare.Desi medicii spun ca dorinta sexuala si abilitatea de a intretine relatii sexuale nu sunt afectate de histerectomie, multe femei se confrunta cu dificultati din punct de vedere emotional, datoria faptului ca si-au pierdut organele sexuale primare.
Pentru unele femei aceasta operatie inseamna pierderea fertilitatii, iar pentru altele evidentiaza procesul de imbatranire. Pentru a depasi mai usor aceste momente de depresie este indicat sa consultati un psiholog. Deasemenea va fi necesar sa luati hormoni, pentru a-i inlocui pe cei pe care ii produceau ovarele.
Efectele secundare pe care pacientele le au in timpul tratamentelor, difera de la o persoana la alta, ba chiar pot diferi de la un tratament la altul. Medicul dumneavostra va incerca sa mentina aceste probleme la un nivel minim, iar vestea buna este ca majoritatea acelor efecte secundare sunt temporare.
Este important sa ii spuneti medicului care sunt reactiile si efectele secundare la tratament, pentru ca acesta sa poata sa va ajusteze sau sa va schimbe tratamentul. Controalele regulate ce au loc dupa ce cancerul a fost eliminat, sunt foarte importante. Medicul va dori sa va supravegheze timp de cativa ani, pentru a se asigura ca boala nu a recidivat. Majoritatea acestor controale constau in examinari ale pelvisului si radiografii toracice.