Sindromul varcolacului, una dintre cele mai rare boli din lume

0
807
Baiat cu sindromul varcolacului, Foto: intoallthat.wordpress.com

Sindromul varcolacului sau hipertricoza este o boala ciudata care se manifesta prin cresterea excesiva a parului pe fata si pe corp. Aceasta boala este foarte rara, conform specialistilor ea ar aparea la un om dintr-un miliard. Sindromul poate acoperi anumite parti ale corpului si se poate manifesta in grade diferite. Parul poate creste pe fata, picioare, brate, stomac, spate insa nu face nici un rau ci doar ofecteaza pacientul din punct de vedere al felului cum arata.

In medicina apar doua concepte care se refera la cresterea excesiva a parului si anume: hipertricoza si hirsutismul. Desi de cele mai multe ori termenii sunt folositi impreuna ei au semnificatii oarecum diferite. Hipertricoza reprezinta cresterea parului mai subtire in exces, velos sau terminal, in acele zone care nu sunt intens androgen dependente, iar hirsutismul se refera la cresterea in exces a firelor de par groase, de culoare inchisa, in zone andogen dependente ca de exemplu pe areolele mamare, fata si piept, in general in locuri unde la femei parul este minim sau lipseste total.

Cauzele aparitiei hirsutismului sunt variate si anume

Poate fi genetic, mostenit de la rude din familie, care au avut aceasta afectiune. Apare in mod natural si este tipic la anumite femei mediteraneene care au stramosii nativi din estul Orientului Mijlociu.

Apare pe fondul unui nivel crescut de hormoni masculini, cunoscuti cu numele de androgeni. Medicamentele de tipul steroizilor anabolici, danazolului, testosteronului si sulfatului de dehidroepiandrosteron pot provoca hirsutismul prin efecte androgenice.

Citește și:  Aritmia - Tulburarile de ritm cardiac

In India exista o familie cu sase copii din care trei fete sufera de aceasta afectiune genetica, mostenita de la tatal lor. Fetele au fata aproape complet acoperita cu par, au fost diagnosticate cu hipertricoza, aceasta afectiune congenitala foarte rara.

Oamenii de stiinta au descoperit o mutatie genetica care este responsabila de sindromul varcolacului. La barbati sindromul se manifesta prin aparitia parului in exces pe fata si pe pleoape, iar la femei parul apare pe zone mari ale corpului.

Profesorul de medicina genetica Xue Zhang din Beijing a studiat cazul unui barbat din China care suferea de hipertricoza congenitala si analizand rezultatele unor teste la care l-a supus pe el si familia lui a ajuns la concluzia ca avea o aglomerare de gene pe cromozomul X. Astfel s-a inlaturat misterul din jurul acestei boli ciudate, ea fiind cauzata de o mutatie genetica in sectiunea cromozomului X.

De asemenea cercetatorii au realizat astfel de teste si asupra altor pacienti afectati de sindormul varcolacului, iar rezultatele au fost aceleasi, ele aratau clar o aglomerare de gene in zona cromozomului X. Cresterea parului in exces este determinata de ADN-ul care activeaza gena, aceasta avand denumirea de gena SOX3. Pe viitor cercetatorii spera in gasirea unui tratament eficient impotriva hirsutismului si a calvitiei, in combaterea acestui sindrom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.