Cu totii stim ca lipsa de somn ne afecteaza intr-o anumita masura sanatatea organismului, dar cat de mult si in ce fel nu stiu multi dintre noi. Cert este ca pentru a fi eficienti in munca pe care o realizam, trebuie sa fim odihniti. De asemenea, pentru a fi mai creativi si plini de bucurie este intotdeauna necesar sa dormim suficient.
Specialistii in medicina au ajuns la concluzia ca lipsa de somn creste riscul de a dezvolta multe afectiuni si boli. De asemenea lipsa de somn face sa ne simtim foarte obositi si contribuie la o slaba performanta mentala.
Conform unor observatii interesante facute de medicii neurolgi somnul insuficient are un impact si asupra procesului decizional. Daca suntem obositi aveam tendinta de a lua decizii necugetate, riscante si in termen scurt, fara a pune in balanta avantajele si dezavantajele unei anumite situatii. Cei care au de luat o decizie importanta si au dormit bine in noaptea precedenta au mai multe sanse sa aleaga solutia cea mai buna, oricat de indrazneata ar fi aceasta.
Daca suntem odihniti ne vom simti in forma, vom gandi mult mai clar si vom fi de doua ori mai vigilenti.
Pe de alta parte unii oameni au posibilitatea de a-si manifesta mult mai bine noaptea libertatea de creativitate. Astfel de oameni sunt si renumitii scriitori Dostoievski si Charles Boudelaire. Dupa opinia unor astfel de scriitori, lipsa de somn imbunatateste creativitatea. Se pare ca ei au o capacitate mai mare de concentrare si de a-si extinde spatiu de gandire in timpul noptii. Acest lucru este explicat de psihoterapeuti: atunci cand se ajunge la momentul in care esti foarte obosit este posibil sa depasesti acest prag si sa treci la o alta stare ce te ajuta sa functionezi mai bine decat in mod normal, insa este adevarat ca doar pentru o perioada scurta de timp.
Pe unii oameni dorinta de a crea ii face sa aiba energie si ii impiedica de a adormi. De aceea astfel de oameni dorm de obicei foarte putine ore pe noapte. Pe altii insa, somnul ii ajuta sa se concentreze mai bine, de aceea dorm pana la 11-12 ore pe noapte.
Fiecare om trebuie sa doarma 7-8 pe noapte, astfel va fi odihnit, va avea o atitudine pozitiva si va avea energie pentru intreaga zi. Oamenii de stiinta sunt de acord ca somnul corespunzator ajuta la mentinerea starii de sanatate a organismului. Daca nu dormi suficient ai o stare nervoasa, nu mai dai randament la locul de munca, iti slabesti organismul, incepi sa te imbolnavesti, iti reduci productivitatea muncii si nu mai iei decizii bune pe termen scurt.
Ce trebuie sa faci pentru a adormi repede in fiecare seara?
Aeriseste bine camera inainte de a dormi. Nu este bine sa faci sport inainte de culcare. Elimina stimulii externi care te-ar putea impiedica sa adormi: lumina, calculatorul lasat deschis, televizorul deschis, etc.
Nu te gandi la problemele tale actuale sau activitatile viitoare inainte de a adormi. Nu merge cu stomacul gol la culcare. Bea o cana de lapte sau de ceai cald si astfel somnul tau va fi mai odihnitor.
Este contraindicat sa bei cafea inainte de culcare. Cofeina din cafea stimuleaza celulele din cortexul cerebral al creierului si astfel provoaca insomnie. Cafeaua se bea dimineata pentru ca te ajuta sa te trezesti.
Nicotina nu este buna inainte de a merge la somn. Si ea este un puternic stimulent ca si cofeina si provoaca insomnie. Ultima tigara trebuie sa fie fumata inainte cu 3 ore de a merge la culcare.
Anumite cauze emotionale sau psihologice ale insomniei pot fi eliminate cu ajutorul unui tratament recomandat de un medic specialist.