Dieta cu spanac este sanatoasa pentru organism, ofera energie si ajuta la scaderea rapida in greutate. Spanacul este un produs cu mare valoare nutritiva, are vitamine si oligoelemente benefice pentru organism. Contine: vitamine (A, B1, B2, B6, C, E), acid folic, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, crom, mangan, cupru, zinc, iod, magneziu.
Faptul ca reprezinta o sursa importanta de fier deja se cunoaste, la fel cum se stie ca este si un leac miraculos pentru puterea musculara – lucru vazut si de copii in benzile desenate cu Popeye marinarul. Fierul este foarte important pentru sanatate, el este o componenta a numerosi compusi endogeni care au rolul de a transporta oxigenul si de a da energie corpului.
Mai mult decat atat, 70% din fierul ce se gaseste in organism este asociat cu hemoglobina celulelor rosii. Specialistii in domeniu medical spun ca distrugerea globulelor rosii duce la eliberarea fierului din hemoglobina si apoi acesta nu se pierde ci este refolosit de catre organism in procesul de sinteza a noilor globule rosii. O parte din fier se gaseste in tesuturile ficatului, splinei si maduvei osoase.
Comparativ cu alte legume spanacul are mai mult fier, de asta este recomandat persoanelor care au o carenta de acest oligoelement. Astfel 100 g spanac are 4,1 mg fier, 100 g rosii are 0,5 mg fier, iar 100 g morcovi are 2,1 mg fier. Alte alimente bogate in fier sunt: carnea de vita (150 g are 4,6 mg fier), pieptul de curcan (150 g are 1,5 mg fier), carnea de porc (150 g are 1,6 mg fier), lintea cruda (50 g are 4,0 mg fier), fasolea alba (50 g are 3,6 mg fier), fulgii de ovaz (50 g are 2,3 mg fier), painea integrala (100 g are 2,7 mg fier).
Spanacul contine foarte mult acid folic, de aceea este foarte bun pentru sanatate si recomandat femeilor insarcinate. Daca se consuma 125 g de spanac pe zi se acopera o treime din necesarul zilnic de acid folic pentru organism. De asemenea, spanacul este o sursa importanta de vitamina B. Doar 100 g de spanac ofera 10% din necesarul zilnic de vitamina B pentru organism.
Spanacul este o planta benefica pentru toate organele si sistemele organismului. Ajuta la normalizarea digestiei, a metabolismului glucidic, combate stresul, ajuta in prevenirea si tratamentul bolilor de nervi (pentru ca are luteina si alte componente active care protejeaza celulele nervoase). De asemenea, luteina din spanac este importanta pentu vedere, imbunatateste acuitatea vizuala si reduce oboseala de la nivel ocular (aceasta apare la persoanele care stau multe ore in fata calculatorului).
Dieta cu spanac
Aceasta dieta te ajuta sa slabesti 5 kg in 3 zile.
Ziua intai
- Mic dejun: 150 g branza de vaci si un mar copt la cuptor cu scortisoara.
- Pranz: 200 g cartofi fierti cu salata de morcovi rasi pe razatoare si spanac.
- Gustare: 200 g salata de fructe.
- Cina: 150 g carne fiarta de vita cu o portie de salata din morcovi rasi pe razatoare, ceapa si spanac.
Ziua a doua
- Mic dejun: 200 g salata de legume cu spanac, un ou fiert, putina zeama de lamaie, ulei de masline si marar proaspat.
- Pranz: 200 g carne fiarta de pui (recomandat este pieptul de pui), o portie de salata de spanac si patrunjel proaspat.
- Gustare: 200 g salata de fructe.
- Cina: 200 ml iaurt natual ce are continut redus de grasimi si un mar.
Ziua a treia
- Mic dejun: 150 g salata din morcovi fierti, spanac, asezonata cu putin ulei de porumb, sare si zeama de lamaie.
- Pranz: 200 g pilaf si o portie de salata din spanac.
- Gustare: 200 ml supa de legume.
- Cina: o portie de fructe de mare cu salata de legume si spanac.
Cei care au probleme cu tractul gastro-intestinal trebuie sa consume o portie de salata de spanac pe zi si se vor simti mult mai bine. De asemenea supa din frunze de spanac este foarte buna pentru intestin si recomandata in tratamentul afectiunilor digestive.
Salata cu spanac si capsuni
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 400 g frunze de spanac
- 600 g capsuni
- 2 castraveti mici
- 100 g branza feta
- zeama de la o jumatate de lamaie
- doua linguri de otet de mere
- o lingura de ulei de masline
- 100 g fulgi de migdale
- seminte de mac.
Mod de preparare: se curata si se spala frunzele de spanac si se pun intr-un castron, se adauga castravetii taiati felii, apoi capsunile taiate in bucati mari. Se prepara un sos din zeama de lamaie, ulei, otet, seminte de mac si bucatele de migdale taiate si se adauga peste salata. Se amesteca si se pun deasupra bucatele de branza feta. Cei care vor ca migdalele sa aiba un gust mai bun, le pot praji usor, apoi le vor sfarama si presara peste salata.
Supa din frunze de spanac (100 g are 45 kcal)
Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- o jumatate de pui (carne slaba, piept de pui, fara pielita)
- 3 oua
- 400 g spanac
- 300 g smantana
- 2 cartofi de marime medie
- 3 catei mici de usturoi
- condimente (sare, piper dupa gust)
- frunze de patrunjel.
Mod de preparare: se fierbe carnea de pui in 1,5 litri apa timp de o ora; se scoate carnea fiarta si se taie bucati mici; separat se fierb ouale si se taie in bucati mai mari sau mai mici, dupa cum doreste fiecare; cateii de usturoi se curata, se spala si se taie marunt; cartofii se curata si se spala, apoi se taie in cuburi mici; in zeama de la supa se fierb cartofii, apoi se adauga ouale, bucatelele de carne, usturoiul, smantana si condimentele; se da un clocot, se presara patrunjel si supa este gata. Supa se poate prepara si cu spanac congelat, insa cel mai bun este spanacul proaspat. Pofta buna!
nu imi place dati ceva mai simplu nu atat de greu de facut