Alimentele bogate in proteine sunt foarte importante pentru sanatate. O femeie are nevoie in fiecare zi de 47 grame de proteine, iar un barbat de o cantitate mai mare, de aproximativ 57 grame de proteine. Persoanele care fac sport sau in general o activitate sportiva au nevoie de o cantitate de 1,2-1,4 g proteine/ kg corp in fiecare zi, iar cei care fac exercitii mai intense cu greutati au nevoie de 1,8-2 g proteine/ kg corp in fiecare zi.
Aceasta cantitate de proteine trebuie sa fie atat de mare la cei care fac antrenamente sportive deoarece la ei degradarea proteinelor structurale creste datorita efortului intens, la ei sinteza proteinelor este accelerata comparativ cu cei care nu fac sport sau efort intens.
Corpul uman nu poate depozita proteinele precum depoziteaza carbohidratii sau grasimile.
Acest lucru trebuie inteles, fiecare gram de proteina este folosit, are o anumita functie in corp si nu exista rezerva ca in cazul grasimilor si carbohidratilor. Acesta este motivul pentru care fiecare om trebuie sa incerce sa aiba o dieta zilnica echilibrata care sa-i asigure necesarul de proteine. Specialistii in domeniul sanatatii au scris despre importanta proteinelor pentru organism, potrivit lor fara proteine fiinta umana nu ar putea supravietui.
Proteinele ajuta la formarea celulelor pielii, la regenerarea celulelor, intra in compozitia plasmei, nucleului, au rol in metabolismul celular, ajuta la consolidarea sistemului imunitar in scopul protejarii organismului de agentii patogeni. Proteinele sunt implicate in procesele vitale din organism, permit realizarea anumitor reactii chimice, ajuta sistemul muscular, furnizeaza energie, au rol in dezvoltarea masei musculare deoarece sunt nutrienti din unitatile structurale ale tesutului muscular si a altor tipuri de tesuturi ale organismului.
Daca exista aminoacizii esentiali organismului, toate celulele corpului pot sintetiza proteinele care intra prin alimente in organism. De asemenea proteinele ajuta la formarea sangelui si in acest sens ne referim la globulinele ce produc anticorpii, la fibrinogenul care are rol in procesul de coagulare, la albulina ce mentine presiunea osmotica a plasmei dar si hemoglobina care are rol in transportul oxigenului in tesuturi.
Ce se intampla cu proteinele in organism? Indiferent daca ele sunt de natura vegetala si animala, acestea in sucul intestinal sunt descompuse in aminoacizi sub actiunea enzimelor. O parte din ele sunt metabolizate in ficat, sunt folositite in diferite scopuri in organsim, iar altele ajung la tesuturi si utilizate la nivelul acestora.
Pentru a va ajuta sa aveti o dieta bogata in proteine prezentam cateva alimente de baza si continutul lor de proteine: 150 g carne de ton are 31 g proteine; 200 g muschi carne de porc are 52 g proteine; un ou fiert de 60 g are 7 g proteine; 2 felii de cascaval de 50 g contin 13 g proteine; 200 g mazare contine 10 g proteine; un pahar de lapte de 200 ml are 6 g proteine; un pumn de alune contine 13 g proteine.