Obstrucția căilor respiratorii poate fi cauzată de mai mulți factori și anume:
- prezența corpilor străini
- procese alergice
- procese inflamatoare edematoase
- acumulare de secreții nazale
- depozite de produse patologice
- aspirația secrețiilor salivare
- aspirația conținutului regurgitat din stomac
- paralizia corzilor vocale
- spasm laringian
- spasm al musculaturii bronșice.
În cazul corpilor străini care se găsesc la nivelul căilor respiratorii superioare se produc dificultăți în faza inspiratorie a respirației. Dacă persoana respectivă este neliniștită, vorbește răgușit, are inspirația lungă, dificilă și zgomotoasă, este posibil să prezinte un obstacol la nivelul căilor respiratorii superioare.
În cazuri grave, este posibil ca din cauza efortului depus pentru a inspira cantitatea necesară de aer, persoana respectivă să devină cianotică și să prezinte simptome de tensiune arterială și tahicardie. În astfel de situații când obstrucția se datorează unui corp străin trebuie apelat la un medic pentru că îndepărtarea acestuia este de competența lui.
Persoanele care suferă de obstrucția căilor respiratorii sunt de obicei agitați, anxioși, neliniștiți. Astfel de probleme respiratorii apar în cazuri de laringită striduloasă, edem laringian alergic, laringită obstruantă, laringită subglotică. Pentru vindecare se face un tratament medicamentos recomandat de medic care constă în administrarea de antibiotice, antialergice, seruri antidifterice și altele.
Din cauza obstrucției bolnavul face eforturi respiratorii și astfel ajunge să piardă foarte multă apă, motiv pentru care este indicat să fie bine hidratat.
În cursul inspirației, în căile respiratorii poate pătrunde conținutul stomacal regurgitat, sau secreția salivară ori faringiană. Aceste probleme pot afecta deglutiția sau provoca tuse.