Grăsimea saturată – factor nociv în hrana noastră

0
143
Grăsimea saturată - factor nociv în hrana noastră

Dieta nu este doar o chestiune de cantitate ci și de calitate, nu doar de greutate ci și de sănătate. Există o diferență între grăsimi saturate și nesaturate. Grăsimile saturate sunt nocive pentru organism, ele trebuie reduse din hrana zilnică până la 7%. Se găsesc în produse de origine animală, în carne grasă, lactate, produse lactate, mezeluri, băuturi răcoritoare din supermarket, produse de patiserie și în general în preparate ce au indice glicemic ridicat. Grăsimile nesaturate au efect bun asupra organismului (pot fi grăsimi mononesaturate și polinesaturate), sunt conținute în uleiuri vegetale (din semințe), alune, nuci, pește gras.

Excesul de grăsimi saturate duce la obezitate, crește riscul de boli cardiace și atac cerebral. Grăsimea saturată reprezintă principalul factor nociv din alimentația noastră. Grăsimea împiedică digestia normală a hranei și crește nivelul de colesterol din sânge. În timp se produce îngrășarea, se ajunge la obezitate, care a devenit o problemă gravă pentru mulți oameni.

Persoanele obeze au un risc de două ori mai mare de a face atac de cord decât cele care au o greutate normală, care nu consumă în exces grăsimi saturate. Obezitatea poate duce la apariția unor boli grave, cum sunt de exemplu: cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială.

Alimentația bogată în grăsimi saturate crește posibilitatea de a dezvolta în intestinul gros bacterii producătoare de hormoni, crește nivelul de colesterol în vasele de sânge, crește riscul de cancer gastrointestinal, de cancer de colon, de formare a cheagurilor de sânge și atac de cord.

Citește și:  Ce produse naturiste te pot ajuta sa scapi de par incalcit?

Grăsimile saturate trebuie reduse din dieta.

Prea multe grăsimi produc creșterea de lipide din sânge. În general alimentele au grăsimi fie de origine animală, fie de origine vegetală, deci sunt alcătuite din grăsimi saturate, grăsimi mononesatrate și acizi grași polinesaturați. Grăsimile de origine animală cresc nivelul de colesterol din sânge.

Nutriționiștii recomandă să nu consumăm produse tip fast-food. Acestea conțin uleiuri nesaturate care la temperaturi ridicate produc substanțe toxice, mult mai nocive decât grăsimile saturate.

Pentru a reduce cantitatea de grăsimi saturate din alimentație trebuie să se aleagă carnea slabă, fără grăsime vizibilă, fără pieliță, să se prepare la grătar, să nu se consume cârnați, slănină, kaizer. Nu sunt indicate produsele de patiserie, ciocolata, biscuiții, prăjiturile, laptele și produsele lactate cu conținut mare de grăsimi. Trebuie evitată margarina, smântâna cu conținut ridicat de grăsimi, mezelurile, sosurile cu grăsimi, etc. Alimentele trebuie gătite în aburi, la grătar sau prin fierbere. Uleiul în salate trebuie pus cu măsură, chiar dacă este de măsline sau alt tip de ulei vegetal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.