Se spune că organismul nu ,,uită˝ nimic. Orice stres este stocat și are o influență asupra corpului. Un astfel de stres poate fi și supraîncărcarea organismului cu diferite alimente. De aceea, în caz de îmbolnăvire, medicii vor avea în vedere și faptul ca persoana respectivă să-și reducă din încărcătura organismului – lucru foarte important în procesul de vindecare. Stresul pishologic este de asemenea colectat și stocat de organism, el îngreunează în mare mărsură vindecarea. Stresul poate declanșa boli psihosomatice, insomnie, dureri de inimă, tensiune musculară, depresie, disconfort fizic, stare de slăbiciune generală, etc.
Caderea nervoasă care este declanșată de o situație mentală extrem de stresantă, pentru care respectiva persoană nu are o strategie de adaptare corespunzătoare, poate provoca o supraîncărcare a organismului și astfel acesta este în situația să se prăbușească. O astfel de cădere nervoasă poate să apară din cauza oboselii exagerate sau a unei tulburări de anxietate.
De asemenea, anumite evenimente proaste prin care a trecut respectiva persoană pot să o afecteaze în timp, iar astfel stresul se acumulează și la un moment dat acea persoană clachează. Organismul este stresat din punct de vedere mental și se produce inevitabil căderea nervoasă.
Suprasolicitarea sistemului imunitar al organismului afectează starea de sănătate. În momentul în care apare un simptom, indiferent care ar fi acela, este clar că sistemul imunitar a fost deja afectat.
Alți factori importanți care contribuie la supraîncărcarea organismului sunt: alergiile, medicamentele, poluarea chimică, infecțiile ascunse, stresul geopatic, alcoolul, otrăvirea cu mercur, oboseala, tulburările endocrine, stresul oxidativ, radioactivitatea, câmpurile electromagnetice, carențele nutriționale.
Supraîncărcarea organismului produce anumite afecțiuni și boli în organism, iar dacă nu este redusă, simptomele se agravează și se produc complicații. Se pot dezvolta boli de inimă, cancer, ulcer gastric și duodenal, căderi nervoase, depresii. Evenimentele nefaste din viața noastră, infecțiile provocate de agenții patogeni, stresul emoțional pot să ne slăbească organismul și astfel riscul de îmbolnăvire crește.
Nu de puține ori am auzit că oamenii se îmbolnăvesc de stres. Dacă organismul este relaxat va rezista mai bine la factorii care contribuie la supraîncărcarea acestuia. În caz contrar, dacă organismul este slăbit, stresat, se va produce mult mai ușor fenomenul de supraîncărcare când se consumă alimente nesănătoase sau când este agresat de factori externi.