Zahărul și îndulcitorii artificiali sunt o problemă pentru sănătate?

0
658
Zahărul și îndulcitorii artificiali sunt o problemă pentru sănătate

Mulți oameni nu se pot abține de la dulciuri. Acestea au un conținut bogat în zahăr și îndulcitori artificiali care sunt o problemă pentru sănătate. Fac parte din grupul alimentelor nesănătoase pe care oricine ar trebui să le evite. Deși nu fac bine organismului, oamenii au tendința să le consume în exces deoarece ele activează centrii plăcerii și ai emoțiilor din creier însă nu oferă un aport de nutrienți pentru acesta. Ingredintele din astfel de alimente pot stimula pofta și astfel se ajunge la supraconsum și la obezitate.

Toate substanțele care au multe calorii, zahărul și înlocuitorii artificiali ai acestuia afectează metabolismul, pot duce la intoleranță la glucoză și la diabet. În plus astfel de alimente pot creea un dezechilibru hormonal, rezistență la insulină, rezistență la leptină, tulburări în organism, pot afecta funcția glauconului în producerea de energie.

Alimentația nesănătoasă și stresul reprezintă factori care duc la eliberarea de cortizol în organism de către glanda suprarenală. Un nivel ridicat de cortizol în organism nu este sănătos deoarece trimite semnale la nivel hormonal, reduce țesutul muscular prin erodarea masei musculare, crește nivelul de grăsime la nivel celular sau depunerea de țesut adipos și astfel se ajunge la cumularea de kg în plus și dezvoltarea obezității.

Creșterea nivelului de cortizol face ca grăsimea să se depună mai ales în zona abdominală, pe fese, coapse și astfel obezitatea devine vizibilă și inestetică. Se ajunge la sindromul metabolic ceea ce înseamnă un risc mare de hipertensiune arterială, rezistență la insulină, creștere a nivelului de trigliceride, încetinirea metabolismului, tulburări ale activității glandei tiroide, reducerea colesterolului bun, boli de rinichi, boli de inimă, atac de cord.

Zahărul și îndulcitorii artificiali pot afecta sănătatea tractului digestiv deoarece provoacă permeabilitatea intestinală. Acest lucru reprezintă o sensibilitate intestinală, pătrunderea mai ușoară a substanțelor străine în organism din cauza ineficienței barierei intestinale. Permeabilitatea la nivelul intestinului este creată și de inflamațiile ce se repetă și care sunt provocate de alimentația nesănătoasă și de stres. În concluzie astfel de produse sunt o problemă pentru sănătate deoarece afectează sistemul imunitar al organismului, cresc riscul de boli sistemice, autoimune, boli diferite cauzate de un stil de viață necorespunzător.

tipuri de zahar
tipuri de zahar

Oamenii care au o alimentație nesănătoasă sunt conștienți de acest lucru și se miră de ce sunt obosiți, lipsiți de energie, au kg în plus, suferă de stres, de stări de nervi și de foame excesivă pe fond nervos, de disconfort abdominal, de constipație, balonare, flatulență, diaree, alergii alimentare și malnutriție, iar treptat ajung să sufere de anumite boli și afecțiuni și să-și agraveze simptomele unor suferințe ale organismului.

Citește și:  Este bine să elimini produsele de origine animală din alimentație?

Zahărul și îndulcitorii artificiali sunt vinovați de toate problemele de sănătate prezentate mai sus. Din păcate mulți oameni sunt dependenți de dulciuri și deci de zahăr, cu cât se obișnuiesc cu astfel de produse cu atât dorința lor de a le consuma persistă. Zahărul are efect negativ la nivel hormonal, iar consumul excesiv de alimente procesate (care au puține elemente nutritive dar sunt îndulcite cu zahăr) face să crească nivelul de zahăr din sânge, dependența de carbohidrați și rezistența la leptină.

Acest proces de rezistență la leptină duce la tendința oamenilor de a mânca mai ales produse alimentare dulci, deoarece creierul nu mai receptează mesajul normal de la leptină și gustul dulce este afectat. În plus, rezistența la această substanță provoacă supraconsumul de alimente, acumularea de țesut adipos, de kg în plus și rezistența la insulină. Stresul crește nivelul de cortizol, dorința de a mânca dulce sau alimente care au mult zahăr sau îndulcitori artificiali.

Inflamațiile din organism sunt rezultatul consumului excesiv de zahăr. Mediul sănătos al tractului digestiv este și el deteriorat de aportul excesiv de zahăr deoarece apare un dezechilibru între bacteriile prietenoase și cele rele din stomac și intestine. Bacteriile bune sunt diminuate iar cele rele se inmulțesc dacă apare un nivel ridicat de zahăr. Apariția unei afecțiuni inflamatorii intestinale (sau a disbiozei) este cel mai clar semn că s-a produs acest lucru mai ales că apar și simptome de dureri de cap, flatulență, balonare, oboseală și stare de rău și disconfort abdominal.

Specialiștii în domeniul medical au asociat consumul de anumiți îndulcitori artificiali cu apariția unor boli grave în organism. Având în vedere faptul că este vorba despre cancer, boli autoimune, boli ale rinichilor, migrene, boli inflamatoare intestinale trebuie să fim precauți și să evităm consumul mare de dulciuri, de produse procesate, în general de produce care au zahăr și îndulcitori artificiali.

Video- Zahărul duce la obezitate: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.