Fibromul uterin este o tumoare care poate să apară mai ales înainte de vârsta de 30 de ani. Acesta se dezvoltă din celulele uterine propriu-zise, care suferă o deviație anormală din cauza unui stimul și astfel nu mai sunt normale și sănătoase. Factorii declanșatori pot fi de tip hormonal, tumorile de forma fibromului uterin se dezvoltă în perioada de activitate genitală, de regulă la menopauză apar mai rar sau dacă s-au format, ele ajung să involueze în această perioadă.
Afectează fibromul uterin fertilitatea sau sarcina? Când trebuie să ne îngrijoreze prezența fibroamelor uterine?
Femeile care suferă de obezitate, hipertensiune, distrofii mamare pot avea un risc crescut de dezvoltare a fibromului uterin. Această tumoare a fost asociată cu multe afecțiuni (din care face parte și hipertensiunea arterială), însă este cauzată și de alți factori ca de exemplu: dezechilibrele endocrine, hipertiroidia, tulburările echilibrului neurovegetativ.
Principalele semne care indică prezența fibromului uterin sunt: hemoragia, metroragia, leucoreea după menstruație, durerea, tulburările rectate, afecțiunile vezicale, umflarea regiunii suprapubiene.
Nu orice fibron poate afecta fertilitatea și sarcina, contează foarte mult dimensiunea și localizarea acestuia, cât de mult afectează uterul această excrescență. Femeile se întreabă frecvent dacă au sau nu probleme de fertilitate și pun vina de a nu rămâne însărcinate pe faptul că au avut un fibron ce a fost eliminat prin intervenția chirurgicală.
Potrivit medicilor fibroamele care se dezvoltă pe partea exterioară a uterului nu afectează fertilitatea. Important este să fie depistate la timp, să fie eliminate chirurgical înainte ca femeia respectivă să rămână însărcinată. Fibroamele de pe suprafața exterioară a peretelui uterin pot împinge uterul într-o anumită parte și forța să crească anormal. Acest lucru poate pune presiune pe vezică, pe rect, pe intestine, iar în plus produce crize dureroase intermitente.
Dacă fibroanele apar pe peretele uterin este posibil să afecteze implantarea embrionului. În astfel de cazuri se recurge la intervenția chirurgicală laparascopică pentru eliminarea lui.
În situația când fibroamele sunt în cavitatea uterină nu mai contează dacă sunt mai mici sau mai mari, cert este că pot afecta fertilitatea și sarcina și este necesară îndepărtarea lor. În primele luni de sarcină, există riscul de avort spontan din cauza dezvoltării unor asemenea fibroame. De asemenea, aceste excrescențe uterine pot jena acomodația fătului din cauza formei lor anormale. Există și riscul ca uterul fibranos să fie insuficient funcțional și să se producă nașterea prematură.
Fibroamele submucoase sunt periculoase pentru fertilitate deoarece pot da complicații hemoragice, anemie severă, modificări ale endometrului, alterări ale mucoasei acestuia, tulburări hormonale și altele. Fibroamele mici, care au dimensiuni mai mici de 6 cm pot produce frecvent hemoragii, iar pentru tratamentul lor se folosește hormoterapia.
Astfel, prin tratament cu medicamente și supraveghere medicală se pot combate dezechilibrele hormonale și se stopează hemoragiile. Intervenția chirurgicală este necesară în cazul în care fibroamele nu se opresc din creștere, nu involuează și în plus există riscul de producere a complicațiilor.
O astfel de metodă se aplică atunci când fibroamele sunt voluminoase, nu au fost supuse unui tratament cu medicamente, sunt vinovate de apariția unor simptome severe (din care fac parte hemoragiile, durerile intense, avortul, afecțiunile venoase), pot provoca endometrioză, cancer uterin și chist ovarian. Medicul va ține seama de vârsta pacientei, starea ei de sănătate, dimensiunea fibromului și complicațiile pe care le produce acesta.