Mulți oameni știu deja că nu trebuie să mănânce multe grăsimi deoarece acestea cresc riscul de colesterol, obezitate, boli de inimă și cancer. Alții ar spune că mâncarea fără grăsimi nu este gustoasă și nu pot renunța la slăninuța atât de delicioasă. Părerile oamenilor sunt diferite, dar ce spun medicii? Oamenii se întreabă ce fel de grăsimi este sănătos să mănânce și în ce cantitate.
O alimentație care este alcătuită din carne și lactate este destul de bogată în grăsimi. Procentul de calorii la anumite produse alimentare este destul de mare tocmai datorită grăsimilor și dintre acestea fac parte: untul, laptele, cheeseburgherul, hotdogul, șunca, carnea de pui, etc. În general alimentele de origine animală sunt o sursă de grăsimi și nu trebuie consumate în cantitate mare. Pentru menținerea sănătății și a greutății corporale în dieta zilnică trebuie să predomine alimentele de origine vegetală.
Cercetătorii în domeniul medical au ajuns să constate că există o legătură între consumul de grăsimi și dezvoltarea cancerului de sân. În urma studiilor realizate de-a lungul anilor cu privire la influența diferitelor tipuri de grăsimi asupra organismului și sănătății, ei au constatat că dieta săracă în grăsimi reduce riscul de a face cancer mamar.
Corelația s-a facut între cantitatea de grăsimi alimentare ce s-a consumat și incidența cancerului de sân dar și a bolilor de inimă și a cancerului de colon. Femeile care au un consum ridicat de grăsimi au un risc de două ori mai mare de a suferi de cancer mamar decât femeile care au mâncat mai puține alimente cu grăsimi.
Potrivit cercetătorilor persoanele care migrează în alte regiuni ajung să fie în situația de a suferi și ele de bolile ce apar frecvent în acele zone de reședință, în care s-au mutat. Cu alte cuvinte stilul de viață și mai ales alimentația ne influențează sănătatea. Dacă știm să facem alegeri corecte cu privire la ce alimente consumăm putem să ne menținem o stare bună de sănătate. Incidența cancerului de sân a fost asociată cu un consum crescut de grăsimi animale.
Pe măsură ce o persoană are o alimentație bogată în grăsimi, are și un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar și boli de inimă. Grăsimile trebuie să reprezinte doar un procent de 6% din dietă pentru a avea un risc redus de cancer mamar. Factorii de risc sunt creșterea colesterolului din sânge, apariția prea devreme a primei menstruații sau prea târzie a menopauzei, o concentrație prea mare de hormoni feminini. Acești factori sunt asociați cu dezvoltarea cancerului de sân și de aceea trebuie mare atenție acordată alimentației.
Fetele care consumă grăsimi cresc rapid în greutate și dacă sunt în situația de avea prima menstruație la o vârstă timpurie, continuă pe perioada de reproducere să aibă o concentrație mai ridicată de estrogeni, de hormoni în sânge și astfel riscul de a dezvolta cancer de sân mai târziu este destul de mare.
Consumul de grăsimi în timp a fost asociat cu creșterea nivelului de estrogen în sânge la femeile cu vârsta până în 45 de ani și de prolactină la femeile cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Nivelurile hormonale ridicate se datorează consumului de alimente de origine animală, bogate în grăsimi.
Femeile care au o alimentație cu multe grăsimi ajung la o creștere a colesterolului în sânge, care este cauza principală a bolilor de inimă și a obezității. Un alt risc al cancerului de sân este supraponderabilitatea, prea multă grăsime în zona abdominală poate duce la creșterea nivelului de estrogen care a fost asociat cu dezvoltarea cancerului de sân.