Tulburarea de panică este o boală cronică asociată cu anxietatea. Dacă apar și tulburări depresive se poate ajunge la o complicație numită agorafobia (teama de locuri nefamiliare, frica de spații deschise).
Durerile în piept sunt un semn al unui atac de panică. Alte simptome sunt: senzația de sufocare, respirația dificilă, sentimentul de val de căldură, de frig și de nod în gât, transpirații, palpitații, presiune în piept, furnicături în corp, bătăi accelerate ale inimii, stări de greață și deranj la stomac, amorțeli, amețeli, teama de moarte, de pierdere a controlului, starea de leșin.
Această boală caracterizată prin atacuri de panică bruște se poate vindeca prin tratament medicamentos de lungă durată. Pacientul trebuie să înțeleagă de ce este necesar să facă tratament de lungă durată, trebuie să cunoască aspecte legate de starea sa de anxietate și de atacurile de panică. El va urma un tratament cu medicamente și o terapie comportamentală.
Va avea nevoie și de ajutor psihologic, pentru a scăpa de tulburarea de panică. A învăța modul cum să-ți stăpânești propria anxietate și frică este cel mai important lucru pe care îl recomandă un medic terapeut.
Pacientul trebuie să renunțe la comportamentul care i-a provocat stările de anxietate, să înțeleagă ce cauze i-au declanșat boala, să recurgă la terapii de relaxare, să își schimbe modul de gândire, să prevină recăderile prin aplicarea unor strategii recomandate de cadrele medicale, să își dezvolte emoțiile pozitive, să evite situațiile stresante, să respecte întocmai tratamentul pentru ameliorarea simptomelor în scopul grăbirii vindecării. Starea pacienților se îmbunătățește considerabil prin astfel de terapii și prin medicamentație corectă.
Fumatul este contraindicat acestor pacienți deoarece poate agrava stările de anxietate și atacurile de panică. Fumatul cauzează tulburarea de panică dar și agorafobia. Un alt factor de risc al acestor boli este consumul de canabis, de substanțe anxiogene care sunt frecvent luate de mulți oameni în ziua de azi.