Cum se poate îngriji părul pentru a menţine sănătatea acestuia

0
203
Cum se poate îngriji părul pentru a menţine sănătatea acestuia

Îngrijirea părului se face în aşa fel încât să se menţină funcţia glandelor sebacee şi sănătatea acestuia. Se recomandă, spălarea părului, curăţarea, hrănirea pielii capului, masajul scalpului şi periatul părului.

Părul normal se spală cu şampoane de calitate superioară şi se tratează cu balsamuri şi măşti cosmetice care au rolul de a hrăni şi de a întări părul, dar şi de a-i îmbunătăţi aspectul. Părul uscat care nu beneficiază de o secreţie normală de sebum trebuie spălat cu şapoane speciale (pentru păr uscat), care ajută în tratamentul acestuia.

Părul gras este mai dificil de îngrijit şi de aceea este indicat să nu se spele foarte des datorită secreţiei excesive de sebum. În caz contrar glandele sebacee vor deveni mai active şi părul va fi mai unsuros. Se poate spăla de două ori pe săptămână şi este recomandat să se folosească un şampon special (pentru păr gras).

Persoanele care folosesc săpun să nu se mire că acesta este îndepărtat mai greu cu apă caldă de pe păr şi că poate contribui la căderea părului. Dacă este posibil să se spele părul cu apă de ploaie este grozav, deoarece aceasta este mai bună decât apa dură de la robinet.

Citește și:  Ce înseamnă să duci un stil de viață sănătos?

Periatul părului

Ajută la repartizarea grăsimii (care a fost secretată de glandele sebacee) pe toată lungimea firelor de păr. De asemenea, acest procedeu curăţă părul de praf, de impurităţi, aeriseşte părul. Se face zilnic, indiferent de tipul de păr – normal, uscat sau gras – cu ajutorul unei perii de păr cu fire naturale şi nu cu fire sintetice.

O altă metodă este periatul cu un pieptene cu dinţii rari între care se pun bucăţele de vată şi care ajută la eliminarea impurităţilor de pe firele de păr.

Masajul scalpului

Are rolul de a spori circulaţia sângelui la nivelul capului şi de a îmbunătăţi vitalitatea firelor de păr. Calota creştetului capului are o substanţă de natură conjunctivă care este irigată de o reţea fină de vase sangvine şi care este lipsită de elaticitate.

Denumirea ei este de aponevroză epicraniană. Dacă circulaţia sângelui este slabă în zona scalpului se recomandă masajul zilnic. Se face cu buricele degetelor şi cu palmele, timp de 10 minute, seara, înainte de culcare. Are efect relaxant, calmant, poate ajuta în combaterea insomniei.

Video – Masajul pielii capului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.