Mulți oameni consideră măslinele delicioase, de aceea le consumă ca aperitiv, sau le pun în diferite preparate culinare. Mai important însă este faptul că ele sunt și foarte sănătoase, recomandat este să fie consumate naturale. Numeroase cercetări medicale au demonstrat că prin consumul de măsline și de ulei de măsline se poate scădea riscul de cancer cu un procent de 50%.
Introducerea în alimentație a uleiului de măsline previne dezvoltarea cancerului de sân, scade colesterolul din sânge și combate anumite simptome provocate de tensiunea arterială necorespunzătoare. Mai mult decât atât măslina a ajuns să fie considerată un antidot pentru multe afecțiuni și boli grave, pentru cancer, diabet, pentru afecțiuni cardiovasculare, biliare, hepatice, renale, boli de piele, pentru îmbătrânirea prematură a organismului.
Acest fruct are numeroase proprietăți benefice pentru organism, este o sursă de protide, grăsimi, magneziu, potasiu, fier, calciu, și alte minerale, dar și de vitamine din grupul B, vitamina A, C și F. Măslinele sunt foarte sănătoase pentru organism deoarece au acizi grași nesaturați. Deși se spune că măslinele îngrașă nu este așa, nu trebuie consumate în exces, recomandat este să se mănânce 8 măsline pe zi.
Valoarea calorică este de 224 calorii la 100 g măsline verzi și de 900 calorii la 100 g ulei de măsline. Sunt diferite soiuri de măsline (aproape 300 de tipuri), toate au proprietăți laxative, digestive, calmante, vermifuge, cicatrizante, astringente, emoliente, colagoge, de reducere a ureei din sânge, nutritive, vitaminizante, remineralizante.
Măslinele se pot servi în diferite moduri, naturale sau marinate (cu lămâie, pătrunjel, cimbrișor, rozmarin, mărar și alte verdețuri și condimente), cu pâine proaspătă, ca aperitiv, în salate, cu fructe de mare, ton, sfeclă roșie, ceapă, cu pizza, brânzeturi, cu vin alb, etc. Dacă se aleg măslinele negre este bine deoarece acestea sunt mai ușor digerabile și au proprietăți nutritive excelente.
Pentru a fi conservate, se iau măslinele naturale negre, se înțeapă cu acul, se pun în borcan, se acoperă cu sare de mare care este măcinată, se lasă să stea 3 săptămâni, apoi se spală de sare și se toarnă peste ele ulei de măsline. Borcanul se închide ermetic și astfel măslinele delicioase pot fi păstrate o perioadă îndelungată de timp.
Măslinele sunt indicate în tratamentul unor afecțiuni și boli ca de exemplu: intoxicații, boli renale, boli hepatice, afecțiuni biliare, afecțiuni cutanate, răni, eczeme, afecțiuni cardiovasculare, rahitism, hepatită, constipație, eliminarea calculilor biliari și a viermilor intestinali.