Ai cumpărat legume proaspete de la piață și vrei să le menții astfel mai mult timp? Le poți tăia în bucăți mici și stoca într-o pungă la congelator, astfel ele vor fi păstrate într-o stare excelentă, își vor păstra proprietățile nutritive și le vei putea consuma când dorești. Poți congela vinete, roșii, ardei garși, gogoșari, ardei capia, conopidă, ciuperci, brocoli, morcovi, cartofi, ceapă, dar și fructe și zarzavaturi.
Castraveți
Castraveții trebuie păstrați la rece deoarece la căldură își pierd aroma, își schimbă textura și se îngălbenesc. Se păstrează cam 10 zile la figider în stare bună dacă se învelesc în hârtie. Pentru a păstra castraveții la cogelator, se spală, se curăță de coajă, se taie în bucătele, se pun într-o pungă, din care se ascoate aerul cu paiul.
Se pune punga în congelator, iar castraveții se pot consuma oricând, pentru că vor fi la fel de sănătoși și își vor păstra proprietățile nutritive. După decongelare castraveții se vor adăuga în sosuri și salate de legume.
Roșii
Roșiile se pot ține în frigider, trebuie să fie învelite în hârtie care să absoarbă excesul de umiditate. Roșiile se pot congela pentru a fi consumate proaspete în timpul iernii. Întotdeauna este indicat să se aleagă fructele bine coapte, întregi și care nu sunt foarte mari, ele trebuie spălate și uscate înainte de a fi depozitate pe un suport în concelator.
După ce se dezgheață vor arăta bine, nu se va observa la ele nicio schimbare comparativ cu cele proaspete, vor avea aceleași proprietăți nutritive ca atunci când au fost cumpărate din piață. Pot fi servite felii, sau tăiate în salate, pot fi adăugate în sosuri, supe sau alte preparate culinare.
Ceapă verde
Ceapa verde se menține proaspătă la temperatura de 0 grade. Dacă temperatura este mai scăzută frunzele de ceapă verde se vor îngălbeni și deteriora. Ceapa rezistă mai mult timp la frigider dacă se învelește în hârtie care absoarbe excesul de umiditate.
Ardei
Ardeii pot fi ținuți la frigider o perioadă de 10 zile, indicat este să fie înveliți în hârtie. Pentru a se consuma iarna, se spală, se curăță, se taie în bucăți mici, se pun în pungă, se scoate aerul cu un pai și se pot stoca în concelator.
Se consumă pe perioada iernii, vor avea același gust și proprietăți ca atunci când au fost cumpărați din piață. La fel pot fi congelate și alte legume – conopida, broccoli, ciupercile – care au valoare nutritivă bună și astfel își vor păstra proprietățile în timp.
Salata verde
Salata verde are vitamine, magneziu și fier, este foarte bună pentru organism, mai ales pentru persoanele care sunt anemice. Atenție! Salata verde nu se ține la congelator, deoarece ea are multă apă care după decongelare va face ca frunzele să se înmoaie și nu vor mai putea fi consumate.
Pentru a fi păstrată în stare proaspătă iată ce trebuie să faceți: salata se curăță de frunzele deteriorate, se spală bine, se pune în blender și se obține un piure, se depozitează în pungi sau cutii pentru a fi congelată. În momentul când va fi decongelată în timpul iernii, ea va fi foarte bună pentru a fi folosită în sosuri, supe, sau alte preparate culinare.
Pentru a ține salata proaspătă în frigider este bine să fe învelită în hărtie, dar aceasta să fie schimbată în fiecare zi, altfel salata se va degrada destul de rapid, frunzele vor deveni galbene sau mucegăiesc și nu va mai fi bună pentru consum.