Ce beneficii obții dacă bei ceai de limba cerbului – Phyllitis scolopendrium

0
155

Această plantă medicinală limba cerbului este folosită pentru probleme biliare, dar și pentru tratamentul altor afecțiuni. Cercetătorii spun despre limba cerbului că are acțiune colagogă și astfel favorizează eliberarea bilei în duoden. Află în acest articol care sunt beneficiile oferite de ceaiul de limba cerbului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ceai de limba cerbului – Beneficii pentru organism
  2. Ceai de limba cerbului – Uz extern

1. Ceai de limba cerbului – Beneficii pentru organism

Limba cerbului este o plantă care face parte din categoria ferigilor. Este una dintre cele mai rezistente ferigi la iarnă. Are frunzele larg lanceolate, puțin ondulate și de un verde deschis, lucios. Este considerată și o plantă foarte frumoasă de apartament. În ziua de azi este chiar căutată pentru terase și interiorele spațioase și luminoase.

Limba cerbului are proprietăți deosebite și este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Crește spontan în zone de munte, umede și este o plantă veșnic verde. Planta se recoltează în lunile iulie-august, se pune la uscat în locuri uscate, se păstrează în pungi de hârtie și este folosită în tratamente, mai ales sub formă de ceai și infuzie.

Frunzele sale se folosesc în medicina populară și tradițională pentru proprietățile pe care le au: diaforetice, diuretice, expectorante, astringente, vindecătoare, de oprire a sângerării. Ele conțin substanțe mucilaginoase, hormonale, aminoacizi, vitamine, enzime, tanin și altele.

Pe lângă ceaiul din limba cerbului care are numeroase beneficii, se folosește și decoctul din limba cerbului. Această plantă se folosește în medicina populară pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Ea se mai numește năvalnic și are denumirea științifică Phyllitis scolopendrium.

Planta limba cerbului are efect astringent

Prin această proprietate, planta are acțiune benefică asupra căilor respiratorii și în tratamentul bolilor pulmonare.

Ceaiul de limba cerbului calmează tusea, reduce spasmele de la nivelul tractului respirator.

Acest preparat este eficient și pentru afecțiunile aparatului respirator pentru că are proprietăți expectorante și fluidifiante ale secrețiilor bronșice. Este recomandat în cazuri de răceală, tuse, bronșită, pneumonie, viroze.

Ceaiul de limba cerbului în tratamentul gastroenteritelor

Planta conține compuși care ajută în tratamentul gastroenteritelor, a tulburărilor digestive. Utilizările ei medicinale variază, planta are proprietăți astringente bune și poate combate tulburările digestive, diareea, dizenteria. De asemenea, planta este recomandată în cazuri de gută pentru că ameliorează durerile provocate de această boală. Ea ajută și în caz de hepatită și dezechilibre hormonale.

Ceaiul de limba cerbului pentru eliminarea pietrelor la fiere

Se prepară ceai de limba cerbului cu coajă de portocală (bio). Acesta se bea neîndulcit. Tratamentul se face timp de 2-3 luni. Pur și simplu se bea ceai în loc de apă. Ceaiul de limba cerbului fragmentează pietrele de la fiere pe cale naturală și le transformă în nisip. Acest tratament a fost recomandat de părintele Arsenie Boca.

Citește și:  Afla care sunt plantele medicinale pentru vaccinul antigripal natural care ajuta la consolidarea sistemului imunitar!

În medicina populară, ceaiul de limba cerbului este recomandat în tratamentul obstrucțiilor vezicii biliare.

Ceaiul de limba cerbului vindecă diareea acută

Acest tratament este excelent contra diareei, ce este însoțită și de stări febrile. Planta se administrează pentru tratamentul diareei și sub formă de infuzie sau tinctură.

Ceaiul din limba cerbului este un leac pentru febră

Planta limba cerbului scade febra și ajută la eliberarea căilor respiratorii. Tratamentul este simplu: se prepară și se bea ceai din frunze de limba cerbului, efectele sale se observă destul de rapid.

2. Ceai de limba cerbului – Uz extern

Acest ceai este bun pentru părul gras sau pentru scalpul cu probleme, are proprietăți vindecătoare, cicatrizante, antiinflamatoare. El ajută la vindecarea scalpului de seboree și la ameliorarea senzației de mâncărime.

Această ferigă este folosită și în tratamente dermatologice, în amestec cu frunze de busuioc (cum este Ocimum basilicum).

De asemenea, ceaiul de limba cerbului este eficient în tratamentul rănilor și arsurilor. Planta are efect astrigent, de oprire a sângerării, de reducere a inflamațiilor, de vindecare a eczemelor, furuncurelor și mâncărimilor. În vremuri de demult, frunzele de limba cerbului au fost aplicate direct pe zonele cu probleme, sub formă de cataplasme sau comprese. Utilizările acestei plante medicinale par să fi fost foarte variate și includ diferite preparate: ceai, infuzie și decoct din limba cerbului.

Decoctul din limba cerbului se realizează astfel:

  • Se adaugă 3 linguri de frunze uscate de limba cerbului în amestec cu frunze de busuioc (Ocimum basilicum) la 1 l apă clocotită; cele două plante medicinale se folosesc în cantități egale
  • Se fierbe acest decoct timp de 5 minute și se poate folosi.

Busuiocul are miros plăcut și conține substanțe active importante pentru sănătate: glicozide, rutină, caroten, camfor, eugenol, 1-linalool, tsenol, saponine. Busuiocul este bun pentru uz extern, sub formă de comprese, în tratamentul aftelor, stomatitei, eczemelor, dermatitelor alergice, inflamațiilor purulente de la ureche și altele.

Ceaiul de limba cerbului se prepară astfel:

  • Se adaugă o lingură de plantă la 500 ml apă clocotită
  • Se lasă la infuzat 15 minute
  • Se strecoară și se poate folosi pentru uz intern sau uz extern.

Ceaiul de limba cerbului este contraindicat femeilor însărcinate, sau care sunt în perioada de alăptare a bebelușului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.