Beneficiile respirației profunde pentru organism sunt numeroase și trebuie cunoscute deoarece ele adesea pot fi trecute cu vederea sau subestimate. Oxigenul este benefic pentru corp și pentru psihic, el curăță, calmează părți ale ființei noastre. Este foarte important să aruncăm o privire mai atentă asupra beneficiilor respirației profunde, să aplicăm exerciții de respirație pentru a avea o bună sănătate a organismului.
Stresul cronic poate duce la boli de inimă, diabet, anxietate, depresie, hipertensiune arterială, spun cercetătorii. Prin respirație profundă se poate combate stresul cronic, este o terapie complementară. Respirația profundă nu are efecte secundare precum o multitudine de medicamente, ea poate reduce anxietatea, stresul și poate îmbunătăți puterea de concentrare.
Respirația profundă – Beneficii
Prin respirație profundă corectă se îmbunătățește sănătatea organismului, se eliberează energia negativă și tensiunea musculară acumulată. Aceasta are numeroase beneficii și anume:
- Ameliorează durerea, ajută la eliminarea toxinelor din plămâni
- Scade riscul de tuberculoază, menține sănătatea plămânilor
- Reduce stresul, relaxează, calmează
- Ajută la oxigenarea sângelui, previne îmbolnăvirea, îmbunătățește circulația sanguină, scade tensiunea arterială
- Blochează hormonii de stres și induce un efect fiziologic calmant
- Ajută la buna funcționare a sistemului endocrin
- Activează hipotalamusul care conectează sistemul nervos cu sistemul endocrin
- Declanșează sistemul nervos parasimpatic și astfel se obține o stare de relaxare în corp
- Oferă un plus de energie, crește rezistența corpului
- Stimulează imunitatea organismului și îmbunătățește starea de spirit.
Respirația profundă ameliorează durerea și ajută la crearea unei senzații de bine.
Prin respirație profundă se detoxifică organismul, se elimină toxinele din corp. Conform unui studiu realizat de cercetători, respirația este responsabilă pentru eliminarea toxinelor din organism în procent de 70%. Cercetătorii precizează că este foarte important să respiri profund corect, pentru că astfel corpul nu va face un efort prea mare pentru a elimina toxinele acumulate în interiorul său.
Respirația profundă crește cantitatea de endorfine
Prin respirație profundă se eliberează endorfine, ceea ce va oferi o stare mai bună de spirit. Endorfinele sunt produse de glanda pituitară din creier. Ele inhibă stările de nervozitate și contribuie la obținerea unui sentiment de satisfacție și fericire. Endorfinele au efect analgezic, reduc tensiunea musculară și durerea.
Eliberarea de endorfine are multe avantaje:
- Ajută la relaxare, la eliminarea stresului
- Are efect antiîmbătrânire, combate stările de depresie și anxietate
- Reglează somnul, stimulează arderea caloriilor, ajută la pierderea în greutate
- Stimulează funcția intestinală, reduce colesterolul
- Crește rezistența fizică și psihică
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare, memoria
- Crește buna dispoziție.
Eliberarea de endorfine se poate realiza prin respirație profundă și activități fizice. De pildă, practicarea unui sport poate avea efect pozitiv asupra endorfinelor, în producerea lor.
Exercițiile fizice favorizează fluxul limfatic. De asemenea, respirația profundă poate îmbunătăți funcționarea sistemului limfatic.
Potrivit medicilor, sistemul limfatic nu funcționează bine la femeile cu obezitate, sau care sunt supraponderale. Prin sistemul limfatic, corpul eliberează toxinele acumulate. Un studiu realizat de cercetători arată că 80% dintre femeile supraponderale au sistemul limfatic ineficient. Dacă sistemul limfatic funcționează normal, atunci el poate normaliza greutatea corpului și îmbunătăți starea de spirit.
Lichidul limfatic are nevoie de respirație și chiar de respirație profundă. Oamenii care au o viață sedentară și respiră superficial pot avea probleme în ceea ce privește curgerea lichidului limfatic. Fluxul de lichid limfatic s-ar putea să nu funcționeze bine și asta nu este bine pentru sănătate. Prin urmare, sunt necesare exerciții fizice și exerciții de respirație profundă pentru a promova fluxul de lichid limfatic.
Respirația profundă face detoxifierea să fie mai ușoară
Dacă aplici această tehnică de respirație te simți mai bine, ai mai multă energie, îți cureți corpul de toxine. Această tehnică se realizează astfel: stai în picioare, menții corpul drept și elimini complet aerul din pămâni prin expirație profundă; apeși cu un deget pe nara dreaptă și inspiri profund prin nara stângă cât numeri până la 4; menții respirația cât numeri până la 16; ridici degetul de pe nara dreaptă și expiri profund cât numeri până la 8; pui degetul pe nara stângă și inspiri prin nara dreaptă cât numeri până la 4; menții respirația cât numeri până la 16; eliberezi nara stângă și expiri prin nara stângă cât numeri până la 8. Acest exercițiu se repetă de 15-20 de ori.
Un alt exercițiu de respirație profundă îți poate calma stresul și anxietatea. Se procedează astfel:
- Începi prin a te relaxa, îți relaxezi toți mușchii corpului
- Inspiri profund prin nări, cât numeri până la 4, apoi expiri încet pe gură cât numeri până la 5
- Trebuie să respiri adânc în abdomen, pui mâna pe abdomen sub cutia toracică; mâna ta se va ridica cu inspirația și va coborî odată cu expirația
- Repeți acest exercițiu de 20 de ori.
Vezi aici un video despre respirația din diafragmă și beneficiile sale: