Foarte mulți oameni suferă de durere și senzație de greutate la nivelul picioarelor, asta din cauza vieții sedentare, a lipsei activității fizice și a circulației slabe la picioare. Unii au umflături, vene varicoase, boli vasculare, boli periferice, insuficiență venoasă. Oamenii de știință sugerează că preparatele din fructe, semințe, scoarță și frunze de castan sălbatic ar putea ajuta în gestionarea acestor probleme de sănătate. Mai multe studii ale cercetătorilor arată efectele benefice ale extractelor de castan salbatic asupra insuficienței venoase și acțiunea protectoare asupra vaselor de sânge.
Ce proprietăți au fructele de castan sălbatic?
Castanul sălbatic este cunoscut pentru propietățile sale medicinale. Are denumirea științifică Aesculus hippocastanum și este numit și castanul european. Acest arbore înalt de până la 39 m are coroana ovală și frunzele mari și umbritoare. Inflorescențele sale sunt în formă piramidală, albe sau roz. Fructele sunt rotunde, au coaja groasă, verde și spinoasă și conțin sămânța maro-închis; acestea sunt numite castane și folosite ca hrană pentru cai.
Castanul comestibil are denumirea științifică de Castanea sativa și este cunoscut pentru fructele sale comestibile, care au proprietăți remineralizante și combat astenia fizică și intelectuală.
De la castanul sălbatic nu se consumă fructele, acestea se utilizează în diverse preparate și remedii în medicina tradițională, deoarece au efect tonic venos, antihemoragic, antiinflamator, antiedematos, descongestionat, vasoprotector.
Castan sălbatic, beneficii
Despre castane s-a spus că au proprietăți antiinflamatorii, pot reduce inflamația asociată edemelor, astfel combat acumularea excesivă de apă din țesuturi și ameliorează inflamația ce apare în caz de edem la picioare.
Un studiu de pe NCBI sugerează că extractul de castan sălbatic are efecte benefice asupra insuficienței venoase și afecțiunilor asociate. Extractul din semințe de castan sălbatic conține compuși antiinflamatori, vitamina E, antioxidanți, substanțe flavonoide (derivați de kaempferol și quercetină), saponine precum escină. Despre escină, cercetătorii au spus că reduce fragilitatea capilară și ajută în prevenirea umflăturilor.
Oamenii de știință precizează că funcția castanelor în organism este aceea de a acționa asupra sistemului venos. Acestea cresc tonusul venelor, îmbunătățesc flexibilitatea și rezistența acestora, stimulează circulația sângelui și favorizează transportul sângelui înapoi spre inimă. Conform experților, insuficiența venoasă cronică reprezintă incapacitatea venelor din partea inferioară a piciorului de a transporta sângele înapoi spre inimă. Asta are consecințe grave, poate provoca leziuni ale venelor picioarelor și tromboză profundă.
Alte beneficii ale castanelor pentru organism:
- Sunt folosite în medicina tradițională ca o terapie pentru insuficiență venoasă cronică; ele au escină – substanță care previne acumularea de globule albe în sânge ce sunt responsabile de fluxul sanguin slab la nivelul picioarelor
- Au fost folosite de multă vreme în fitoterapie, în scopul de a trata problemele vasculare și inflamatorii
- Reduc simptomele hemoroizilor și efectele adverse ale stresului oxidativ
- Au efect protector asupra ficatului.
Despre castane se spune că au acizi grași esențiali Omega-6, acid linoleic, vitamine B, C, K1, provitamina D, proteine și alte substanțe active care ajută în prevenirea și tratamentul pacienților cu circulație deficitară la picioare, edem, varice, insuficiență venoasă cronică.
Preparate medicinale din fructe de castan sălbatic
Decocotul din scoarță și frunze de castan sălbatic ajută în tratamentul problemelor circulatorii și intestinale. Acest preparat se utilizează în Italia și Albania.
Decoctul se utilizează și în medicina populară la noi în țară și se realizează astfel: se pun 6 mâini de castane în 6 litri de apă, se fierbe până ce lichidul scade la jumătate; se strecoară și se folosește la spălături pe picioare, în zonele dureroare în caz de probleme circulatorii, reumatism, inflamații, flebită, varice.
Tinctura din castane se poate prepara ușor acasă: se culeg 35 de castane, se spală și apoi se zdrobesc și se pun într-un borcan; se adaugă deasupra alcool alimentar de cel puțin 30 grade și se lasă la macerat timp de 20 de zile; după această perioadă tinctura se strecoară și se folosește în masaj, pe piele, pe zonele dureroase în caz de reumatism.
Extractul de castane este apreciat în medicina populară deoarece:
- Are escină – o saponină cu proprietăți antiinflamatorii, antiedematoase, vasoprotectoare, venotonice
- Ajută în caz de probleme rectale, afecțiuni ale vezicii urinare
- Ameliorează simptomele afecțiunilor gastro-intestinale
- Calmează durerile reumatice
- Are proprietății antiinflamatoare și reduce simptomele care apar în caz de hemoroizi – durere, sângerări rectale
- Calmează crampele musculare la picioare.
Extractul de castane este folosit pentru a trata multe boli grave, cum este insuficiența venoasă la membrele inferioare, varice, flebită, fragilitate capilară. Acest preparat reduce edemul sau umflarea picioarelor. El se poate consuma sub formă de medicament natural, pulbere ori capsule.
Potrivit medicilor, în caz de varice se folosește un unguent sau un gel de castane sălbatice.
Aceste preparate nu sunt indicate copiilor, femeilor însărcinate și oamenilor cu sensibilitate la escină.
Alte aspecte importante
La plafar poți găsi o serie de preparate din castan, cum ar fi:
- Extract de castan, extract bio de castane sălbatice
- Cremă naturală din castan sălbatic
- Extract din muguri de castan sălbatic
- Gel castan sălbatic
- Alifie de castane care se obține din tinctură de castane în combinație cu osânză de porc
- Gel verde de masaj cu extract de castane, esență de mentol, aloe și camfor.
Astfel de preparate ajută în tratamentul tulburărilor circulatorii, cum ar fi: umflarea picioarelor, edeme, varice, ulcerații la membrele inferioare, crampe musculare, alte simptome ale insuficienței venoase.