Crampele la picioare sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă

0
13

Crampele reprezintă o afecțiune în care mușchii de la picioare se contractă brusc și produc spasme. Ele apar mai frecvent la oamenii în vârstă, probabil din cauza mai multor factori, ce includ și neuropatia periferică ce apare la aceștia. Neuropatia poate afecta mușchii picioarelor, provocând spasme. Neuropatia este un simptom de furnicături și amorțeală care este legată în special de boli cronice la oameni. O cauză a neuropatiei este și deficitul de vitamina B12, care are un rol important în organism.

Crampele la picioare sunt simptome ce apar din anumite cauze, sunt bruște și pot fi nocturne, durează o perioadă scurtă de timp. Aceste contracții involuntare în mușchi sunt greu de suportat și apar adesea în mijlocul nopții. Deseori ele sunt însoțite de o durere, ce pare a fi cauzată de anumite activități sau exerciții fizice.

Conform unui studiu din 2016, prevalența crampelor la oamenii cu vârsta peste 60 de ani este mai mare. Acestea pot cauza dureri severe și pot afecta foarte mult calitatea somnului. Acest studiu arată că oamenii au crampe mai mult de o dată pe săptămână și suferă și de tulburări de somn. Despre crampe, cercetătorii au spus că sunt de mai multe tipuri:

  • Crampe idiopatice sau crampe nocturne la piciaore
  • Crampe induse de efort
  • Crampe legate de medicamente, de tratamente medicale, sau de alți factori etiologici.

În plus, pot exista și crampe legate de sarcină care apar la femeile gravide.

Crampele pot afecta de obicei anumite grupe musculare, cum sunt: mușchii de sub genunchi, mușchii din spatele piciorului, dar și zona coapselor. Simptomele de acest fel sunt greu de suportat pentru că mușchii se contractă și rămân astfel pentru un timp scurt, de câteva secunde până la câteva minute, care provoacă dureri severe și disconfort accentuat.

Care sunt cauzele apariției crampelor musculare?

Una dintre cele mai comune motive pentru care se produc crampe musculare este deshidratarea. Există însă și alte cauze care pot produce simptome înțepătoare. De exemplu, oboseala musculară și lipsa de exerciții reprezintă factori esențiali care contribuie la apariția crampelor musculare. La asta se adaugă și deficiul de calciu, potasiu și magneziu și alte minerale.

Dacă picioarele sunt obosite din cauza unei perioade mari de exerciții fizice, atunci echilibrul dintre contracția și relaxarea mușchilor este perturbat și asta duce la crampe dureroase. Contracția mușchilor poate fi afectată și de deficiențele și dezechilibrele de minerale și electroliți; deci acesta este un alt motiv pentru care se poate suferi de crampe la picioare.

Iarna, la temperaturi scăzute, mușchii se contractă mai ușor, iar asta poate favoriza de asemenea apariția crampelor la picioare.

Citește și:  Ce tipuri de stafide exista si care sunt proprietatile lor benefice organismului?

Cum se pot atenua crampele musculare?

Dacă bei suficientă apă și eviți anumite băuturi – precum alcool, cafea, ceai negru – poți reduce frecvența apariției crampelor musculare. Mulți oameni beau în exces cafea și asta poate cauza crampe la picioare. Oamenii care au deseori crampe noaptea ar fi bine să bea câte un pahar cu apă plată și noaptea, pentru a se hidrata atunci când se trezesc din somn din cauza durerii produse de ele.

Masajul mușchilor ajută în ameliorarea crampelor și chiar poate contribui la eliminarea lor completă. Aplicarea unei comprese calde în zona afectată poate diminua durerea. De asemenea, disconfortul poate fi atenuat și de o sticlă cu apă caldă care se aplică la picioare.

Întinderea blândă a picioarelor, relaxarea mușchilor poate ajuta la prevenirea crampelor la picioare, deoarece muschii vor deveni mai flexibili. Realizarea unor exerciții fizice mai ușoare este un bun remediu, asta înseamnă atenție în a nu suprasolicita mușchii prea tare la antrenamente. Efectuarea de exerciții ușoare este recomandată mai ales pentru a întinde mușchii gambei înainte de a merge la somn, în fiecare noapte.

În plus este bun și masajul, respectiv atingerea alternativă a degetelor de la picioare. Și mișcarea gleznelor pentru a promova circulația sângelui poate ajuta în ameliorarea și prevenirea crampelor la picioare.

Dieta

Menținerea unei diete echilibrate este un mod simplu și bun de a preveni apariția crampelor musculare la picioare. Se recomandă în special o serie de alimente bogate în minerale, mai ales în potasiu, calciu și magneziu. Pentru a preveni crampele, sunt recomandate alimente precum:

  • Banane pentru că au potasiu și ajută la echilibrarea contracției și relaxării musculare
  • Iaurt bogat în calciu, care este bun pentru mușchi
  • Avocado are potasiu și magneziu și ajută în caz de crampe musculare
  • Fasole care prin conținutul de potasiu previne deficitul acestui mineral din corp; potasiul combate crampele și ajută la relaxarea musculară
  • Arahide, alune care au magneziu ce ajută la buna funcționare musculară și la reglarea contracției mușchilor
  • Cât mai multă apă plată pentru o bună hidratare.

În cazul în care crampele devin cronice sau severe, trebuie de mers la medic. Simptomele severe includ: durere, roșeață, umflături, modificări ale pielii.

Atunci când apar crampe la picioare mai puțin dureroase, ce par a fi oarecum mai ușor de suportat și inofensive, ele sunt un semn al unei probleme de sănătate. Medicii spun că diureticele au efecte secundare asupra organismului, care includ și creșterea riscului de crampe musculare la picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.