Cum afectează consumul de sfeclă roșie tensiunea arterială?

0
97

Sucul de sfeclă roșie are numeoase beneficii pentru sănătate, este recomandat în afecțiuni ale inimii, ale ficatului, vezicii biliare, în caz de obezitate, gută și altele.

Un pahar de 250 ml de suc de sfeclă roșie pe zi scade tensiunea arterială, arată un studiu realizat de cercetători. Sfecla roșie reduce hipertensiunea arterială, efectul apare după 2-6 ore și se menține pe parcursul zilei.

Sfecla roșie are nitrați alimentari, care sunt transformați în oxid nitric în corp, în interiorul arterelor, ce oferă următoarele beneficii:

  • extinde și relaxează vasele de sânge
  • reduce presiunea sângelui
  • îmbunătățește fluxul sanguin
  • scade valorile tensiunii arteriale.

Sfecla roșie are betaină care previne creșterea tensiunii arteriale și reglează metabolismul grăsimilor.

Cercetătorii recomandă consumul de sfeclă roșie și de legume cu frunze verzi, care au un conținut ridicat de nitrați, pentru că ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare. Legumele bogate în nitrați pot regla tensiunea arterială, mai ales dacă sunt consumate în mod frecvent și pe termen lung.

Consumul de suc de sfeclă roșie este recomandat oamenilor cu prehipertensiune arterială.

Sfecla roșie crește imunitatea organismului

Sfecla roșie este bogată în vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E), oligoelemente și săruri minerale. Substanțele din sfeclă roșie cresc imunitatea organismului și rezistența acestuia împotriva agenților patogeni.

Sfecla roșie are:

  • vitamina C care stimulează imunitatea organismului
  • betaină ce reglează metabolismul grăsimilor, previne bolile de ficat, obezitatea, creșterea tensiunii arteriale
  • fier care este important pentru sinteza eritrocitelor din măduva osoasă
  • fibre și acizi grași ce reglează procesele metabolice, vindecă intestinele, cresc peristaltismul intestinal
  • potasiu care îmbunătățește sănătatea inimii și scade tensiunea arterială
  • mangan ce ajută la funcționarea sistemului muscular
  • acid folic necesr și femeilor însărcinate
  • magneziu care ajută în tratamentul aterosclerozei și hipertensiunii arteriale.

Sfecla roșie combate anemia

Unul dintre cele mai frecvente probleme de sănătate este deficitul de fier. Simptomele anemiei sunt: oboseala, slăbiciunea, paloarea feței, problemele de concentrare și altele. Pentru a preveni anemia trebuie să consumăm alimente bogate în fier. Organismul are nevoie de 2 mg de fier pe zi pentru producerea de globule roșii. Trebuie ținut cont și de consumul de cafea, pentru că aceasta inhibă absorbția fierului din tractul digestiv. Prin urmare, trebuie redus consumul de cafea.

Sfecla roșie este bogată în nutrienți importanți pentru sănătate, are fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, cupru, substanțe bioflavonoide, acid folic și vitamine A, B, C și E. Sucul de sfeclă roșie ajută în prevenirea și tratamentul anemiei, susține producerea de globule roșii în sânge. Antioxidanții din sfeclă roșie stimulează absorbția oxigenului de către celule și combat atacul nociv al radicalilor liberi.

Citește și:  Să ne menținem sănătatea organismului depinde de noi!

Sfecla roșie ajută în hematopoieză, crește concentrația de hemoglobină din sânge, favorizează absorbția fierului și ajută în prevenirea anemiei.

Sucul de sfeclă roșie se poate combina și cu suc de morcovi, puțină apă și o lingură de drojdie de bere. Se procedează astfel: se taie sfecla roșie și morcovii în bucățele mici, se pun în blender, se adaugă 250 ml apă în care s-a dizolvat și puțină drojdie de bere și se amestecă toate ingredientele. Acest suc omogen ajută în combaterea anemiei.

Sfecla roșie stimulează activitatea cerebrală

Datorită nitraților pe care îi conține, sfecla roșie dilată vasele de sânge și îmbogățește sângele cu substanțe nutritive. Sucul de sfeclă roșie crește fluxul de sânge către creier, reglează circulația oxigenului, crește oxigenarea sângelui și asta stimulează activitatea cerebrală.

Conform unui studiu realizat de cercetători, consumul de suc de sfeclă roșie zilnic ajută în prevenirea demenței. Nitrații din sfeclă roșie și alte legume cu frunze verzi cresc fluxul sanguin în anumite zone ale creierului. Cercetătorii recomandă o dietă bogată în nitrați pentru că asta ajută la îmbunătățirea funcției creierului și în prevenirea demenței. Sărurile de nitrați ajută și în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, îmbunătățesc sănătatea intestinală și performanța la efort. Sucul de sfeclă roșie îmbunătăește cantitatea de oxigen absorbită de mușchi în timpul exercițiilor fizice.

Experții spun că fluxul de sânge slab și aportul limitat de oxigen ar putea crește riscul de afecțiuni de sănătate, ceea ce include și declinul funcției cognitive și fizice (ce apare mai ales odată ce oamenii îmbătrânesc).

Principalele legume cu frunze verzi care au un nivel ridicat de nitrați sunt: ruccola și spanac. De asemenea nitrații se găsesc în praz, pătrunjel verde, țelină, salată verde, rubarba, măcriș, mărar, ridiche neagră, morcovi, varză kale, fenicul.

Există anumite legume verzi care pot scădea tensiunea arterială, acestea sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Nitrații pot reduce tensiunea arterială, pentru că sunt transformați în oxid nitric în organism, provoacă dilatarea vaselor de sânge și pot fi luați din legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.