Prazul menține sănătatea colonului și scade riscul de cancer

0
6

Prazul este consumat de români și îndrăgit pentru gustul lui delicios și special. Despre el se spune că are multe beneficii, ajută la vindecarea diabetului, bolilor de colon, bolilor de ficat și a bolilor digestive. Se consumă crud sau gătit, sub formă de suc sau decoct.

Prospețimea prazului se vede în frunzele acestuia care trebuie să fie de culoarea verde închis, fără pete și crăpături. Partea de mijloc a tulpinii trebuie să fie albă, la fel și baza rădăcinii. Atenție la ce fel de praz cumperi, el trebuie să fie organic (bio) și proaspăt.

Care sunt beneficiile sucului de praz?

Sucul de praz are vitamine și alte elemente active care protejează sănătatea organismului.

Acesta conține antioxidanți, vitamine (A, B1, B2, B6, C, K), acid folic, prebiotice, cupru, mangan, potasiu și magneziu.

Sucul de praz are vitamina K1 și kaempferol, care ajută la normalizarea tensiunii arteriale, la menținerea sănătății vasculare, a oaselor, la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge.

Beneficiile sucului de praz sunt următoarele:

  • Menține sănătatea colonului
  • Distruge germenii patogeni
  • Ameliorează tulburările digestive
  • Vindecă bolile respiratorii, astenia
  • Ajută în caz de atonie digestivă, enterocolită, afecțiuni ale prostatei.

Sucul de praz îmbunătățește sănătatea colonului, combate polipii de la nivelul acestuia și vindecă leziunile. Sucul se obține astfel:

  • Se curăță și se spală cu apă un praz
  • Se taie 10 bucăți de 2 cm fiecare și se mărunțesc la blender
  • Se pune prazul mărunțit într-un tifon și se strecoară
  • Se amestecă sucul cu 200 ml de lapte dulce și se bea pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.

Tratamentul cu suc de praz se face timp de 14 zile, apoi se face o pauză de 5 zile și se repetă.

Ce spun cercetătorii despre praz?

Prazul ne îmbogățește mesele de toamnă cu vitamine și compuși benefici, precum:

  • Kaempferol – un flavonol natural care scade riscul de cancer (de ficat, de piele și de colon), menține vitalitatea celulară, ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și să combată procesul de oxidare
  • Polifenoli cu efecte antioxidante puternice, precum acizi fenolici (acid galic, acid vanilic, acid dihidroxibenzoic, acid siriginic) dar și acid rosmarinic, acid ferulic, acid clorogenic, acid cafeic
  • Saponine și carotenoide cu activitate antimicrobiană
  • Flavonoide precum rutină, quercetină, glucozid, kaempferol, miricetin, apigenină, naringenină, luteolină
  • Sulfoizi de cisteină cu efecte antioxidante și antidiabetice
  • Extracte etanolice cu activitate antimicrobiană bună împotriva unor bacterii (Staphylococcus aureus, Aspergillus niger, Bacillus subtilis)
  • Acizi organici – acid malic, acid glutamic, acid citric, acid oxalic
  • Inulină cu proprietăți anticancerigene care protejează ADN-ul de mutații (ce ar putea produce cancer)
  • Acid folic care ajută la funcționarea normală a inimii, scade nivelul de homocisteină și previne atacul de cord și de accident vascular cerebral
  • Vitamina K1 ce menține sănătatea oaselor, a dinților, ajută la asimilarea normală a calciului, în prevenirea osteoporozei
  • Vitamine C și B6 care mențin sănătatea organismului.
Citește și:  Beneficiile prazului pentru sănătatea organismului

Prin compușii antioxidanți, prazul previne îmbătrânirea prematură a organismului, scade riscul de boli cronice, boli cardiovasculare, cancer, slăbire a sistemului imunitar.

O cantitate de 100 g de praz conține aproximativ 16% din necesarul zilnic de acid folic.

Prazul este bogat în fibre care mențin sănătatea colonului și ajută la slăbit. De asemenea, el are prebiotice – care hrănesc bacteriile benefice din intestin. Acest lucru menține sănătatea tractului intestinal, îmbunătățește motilitatea, asimilarea nutrienților, facilitează eliminarea toxinelor din organism.

Fibrele vegetale din praz ajută la stimularea metabolismului, oferă o senzație de sațietate rapidă și previn acumularea kg în plus.

Decoct din praz

Din praz se realizează un decoct astfel: se folosesc 7 bucăți de praz (fiecare cam de 5 cm), se pun la fiert într-un litru de apă; după ce apa a dat în clocot se adaugă 100 ml ulei de măsline și se mai fierbe timp de 5 minute; acest decoct se lasă apoi să stea la infuzat timp de 10 minute, iar la final se strecoară.

Acest decoct ajută în tratamentul unor probleme de sănătate, cum ar fi: anexită, cistită, retenție urinară, dureri produse de afecțiunile urinare.

Compresele calde dintr-o țesătură din bumbac îmbibată cu decoct din praz se aplică pe zona abdominală și ajută în calmarea durerilor. De asemenea, cataplasmele locale cu decoct de praz calmează și durerile produse de cancerul de colon.

Pentru durerile de artrită se aplică local cataplasme cu lapte și praz. Pentru asta se fierbe 400 g praz în 400 ml lapte până se obține un decoct gros, ca o pastă. Cataplasma din bumbac îmbibată cu acest decoct se aplică pe zona dureroasă și ajută la vindecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.