
Alimentația echilibrată este foarte importantă pentru sănătatea fizică și psihică. Dieta poate afecta chiar și comportamentul, vigilența, atenția, starea de spirit. Studiile cercetătorilor au arătat efectul factorilor nutriționali asupra funcției neuronale, asupra sinapselor neuronale și funcției neurotransmițătorilor.
Vrei mai multă putere de concentrare și o mai bună atenție? Atunci trebuie să-ți schimbi dieta; aceasta poate afecta funcțiile cognitive. S-a dovedit că anumite alimente aduc beneficii corpului și minții, ajută la creșterea memoriei, atenției, capacității de concentrare și chiar îmbunătățesc funcția creierului.
Dieta pentru o bună sănătate fizică și psihică include o serie de alimente bogate în nutrienți (vitamine B, acizi grași Omega-3, antioxidanți), dar presupune și evitarea grăsimilor saturate și trans, a zahărului și alimentelor procesate.
Alimente care stimulează creierul, care îmbunătățesc atenția
Principalele alimente pentru îmbunătățirea atenției, memoriei și capacității de concentrare sunt:
- Fructele de pădure (afine, mure) au antioxidanți și flavonoide care reduc stresul oxidativ ce afectează creierul; aceste fructe stimulează memoria, atenția, ajută la producerea de serotonină
- Cerealele integrale oferă glucoză creierului, cresc nivelul de energie și capacitatea de concentrare; orezul brun și quinoa cresc atenția și claritatea mentală
- Peștele gras are acizi grași Omega-3 care mențin sănătatea creierului; aceste grăsimi benefice îmbunătățesc memoria și reduc declinul mental; dieta bogată în pește susține sănătatea cognitivă și a creierului; ea trebuie să includă somon, sardine, păstrăv
- Ouăle au colină care ajută la producerea de acetilcolină, care îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare; ouălele sunt foarte bune în dieta zilnică, îmbunătățesc funcția cognitivă, memoria, atenția, ajută la recuperarea creierului; în special gălbenușul de ou are acizi grași Omega-3 DHA, care are efect pozitiv asupra memoriei și în plus contribuie la funcționarea optimă a creierului; ouăle au și colină, care promovează sănătatea nerotransmițătorilor și ajută la sănătatea creierului
- Ciupercile au proprietăți deosebite, sunt bune pentru sănătatea creierului, susțin memoria, atenția, cancentrarea și funcția cognitivă
- Avocado este un aliment bogat în grăsimi sănătoase care reduc declinul cognitiv și ceața creierului, îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, memoria și atenția
- Ciocolata neagră crește memoria și capacitatea de concentrare, este un aliment bun pentru creier; ciocolata neagră are antioxidanți, flavonoide, cofeină și ridică starea de spirit
- Sfecla roșie are compuși care ajută la dilatarea vaselor de sânge, promovează circulația sângelui și fluxul de oxigen către creier, astfel ajută la creșterea memoriei, atenției, concentrării și la îmbunătățirea funcției cognitive generale
- Anumite legume cu frunze verzi (precum spanac, broccoli, varză kale) au antioxidanți, acid folic, vitamina K; acestea îmbunătățesc funcția cognitivă, memoria, mențin sănătatea creierului.
Nutrienți importanți pentru creier
Creierul are nevoie de un aport bun de antioxidanți care inhibă efectul negativ al radicalilor liberi. Vitaminele C și E au proprietăți antioxidante și protejează celulele organismului de deteriorare. Creierul utilizează vitamina C pentru a sintetiza adrenalina și dopamina, care au un rol în memorie, atenție și concentrare. Surse naturale de vitamina C sunt: kiwi, roșii, citrice, spanac.
Roșiile au licopen care este un antioxidant natural foarte puternic, ce protejează împotriva radicalilor liberi care pot cauza demență și boala Alzheimer. Fructele de pădure au antioxidanți naturali puternici, mai ales polifenoli, care ajută creierul să funcționeze mai bine. Aceste fructe cresc capacitatea cognitivă, memoria și atenția. Prin consumul de fructe de pădure se scade riscul de apariție al bolilor neurodegenerative. De asemenea și avocado are antioxidanți, nu doar acizi grași mononesaturați și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui către creier. Consumul de 30 g avocado dimineața crește atenția și concentrarea pentru o zi întreagă.
Vitamina E se găsește în migdale și ulei de măsline. Migdalele în special sunt o sursă excelentă de vitamina E care îmbunătățește memoria, atenția, vigilența mentală și reduce riscul de disfuncție cognitivă.
Pentru memorie, atenție și bună dispoziție este nevoie în organism de acizi grași Omega-3. Aceștia se pot lua din alimente precum: nuci, semințe de in, sardine, somon, stridii, păstrăv. Acizii grași Omega-3 au efect benefic asupra funcțiilor cognitive, asupra sănătății psihice.
Vitaminele B sunt importante pentru funcționarea mai bună a neuronilor. Vitamina B12 ajută la dezvoltarea și buna funcționare a nervilor și a creierului. Această vitamină ajută la sinteza mielinei (care este esențială pentru neuroni). Vitaminele B se găsesc în ouă, carne, lapte. Acidul folic este în cantitate mare în legume cu frunze verzi. Deficitul de vitamine B produce schimbări de dispoziție și dificultăți de concentrare.
Consumul de cereale oferă organismului necesarul de carbohidrați, care reprezintă un combustibil pentru creier. Carbohidrații sunt o sursă de energie pentru creier, care îmbunătățesc capacitatea de concentrare.