
Deși sunt ușor accesibile și au un termen de valabilitate îndelungat, alimentele procesate ar trebui evitate pe cât posibil în meniul de zi cu zi, avertizează specialiștii. O analiză globală care a reunit date din peste 70 de studii științifice nu a identificat un nivel de consum considerat sigur pentru carnea procesată.
Potrivit unui studiu publicat pe Nature Medicine, consumul de carne procesată are efecte negative asupra sănătății organismului. Cercetătorii au examinat trei categorii de alimente: carne procesată, băuturi îndulcite cu zahăr și acizi trans. Cercetătorii au evaluat asocierile dintre consumul de carne procesată și anumite boli grave, precum:
- Diabetul zaharat de tip 2
- Cancerul colorectal
- Cardiopatia ischemică.
Câtă carne procesată este sigură pentru sănătatea oamenilor?
Conform studiului de pe Nature Medicine, cu cât consumul de carne procesată este mai mare la un om, cu atât cresc și riscurile pentru sănătatea lui; chiar și cantitățile zilnice reduse pot avea efecte negative.
Asocierea constantă între creșterea consumului de carne procesată și riscul tot mai mare pentru sănătate indică faptul că nu există un prag sigur de consum în ceea ce privește dezvoltarea diabetului sau a cancerului de colon.
Rezultatele studiului arată date importante pentru specialiștii în domeniul medical, în ceea ce privește stabilirea unor regimuri alimentare și tipuri de diete, inclusiv reducerea consumului de alimente procesate. Acestea sunt următoarele:
- Consumul de carne procesată a fost asociat cu o creștere de cel puțin 11% a riscului de diabet zaharat de tip 2 și cu un risc mai mare de cancer colorectal, estimat la aproximativ 7%
- De asemenea, alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr au fost asociate cu o creștere medie de cel puțin 8% a riscului de diabet zaharat de tip 2 și cu o majorare de 2% a riscului de cardiopatie ischemică
- În ceea ce privește acizii grași trans, consumul acestora a fost asociat cu o creștere medie de cel puțin 3% a riscului de cardiopatie ischemică.
De ce consumul frecvent de carne procesată poate fi nociv pentru sănătate?
Cancerele reprezintă boli grave, cu evoluții variabile, în funcție de tipul și stadiul lor. Cu toate acestea, depistarea precoce joacă un rol esențial în creșterea șanselor de tratament eficient.
Mulți oameni probabil se întreabă cum se poate reduce riscul de a dezvolta cancer. Cercetătorii în domeniul medical spun că trebuie de urmat un stil de viață sănătos și echilibrat, care să includă și prevenirea bolilor cronice. Asta înseamnă că trebuie evitate substanțele și produsele cu potențial cancerigen.
În prezent consumul de carne procesată a devenit o preocupare majoră pentru sănătatea publică.
Mai multe studii actuale arată că există un consens tot mai solid cu privire la asocierea dintre consumul regulat de carne procesată și un risc crescut de apariție a tumorilor maligne. Persoanele care includ frecvent în alimentație mezeluri, carne procesată sau prăjită sunt expuse unui risc considerabil mai mare de a dezvolta cancer. Înțelegerea impactului acestor alimente asupra riscului de cancer, precum și adoptarea unor măsuri adecvate de prevenție, reprezintă pași importanți în protejarea sănătății.
Carnea procesată înseamnă acea carne supusă unor metode de conservare sau procesare — cum ar fi sărarea, afumarea, prăjirea intensă, fermentarea sau adăugarea de conservanți — pentru a-i îmbunătăți gustul sau a-i prelungi durata de valabilitate.
Carnea roșie și carnea procesată au fost încadrate în Grupa 1 a agenților cancerigeni, alături de substanțe precum tutunul, alcoolul, azbestul și aflatoxinele — adică acei agenți pentru care există dovezi convingătoare că sunt cancerigeni pentru oameni. Consumul a doar 50 gr de carne procesată pe zi (echivalentul a două felii mari de șuncă) crește riscul de cancer colorectal cu aproximativ 18%. O legătură similară a fost observată și cu cancerul gastric, deși în acest caz dovezile sunt încă insuficiente pentru a stabili o relație cauzală fermă.
Mecanismele prin care consumul de carne procesată contribuie la apariția cancerului nu sunt încă pe deplin elucidate, însă ipotezele actuale sugerează mai mulți factori implicați. Metodele de preparare la temperaturi ridicate — cum ar fi prăjirea, grătarul sau coacerea intensă — duc la formarea de substanțe cu potențial cancerigen, precum hidrocarburile aromatice policiclice și aminele aromatice heterociclice.
Gradul de rumenire a cărnii este direct proporțional cu concentrația acestor compuși dăunători, ceea ce sugerează că metodele de preparare joacă un rol esențial în influențarea riscului. În cazul mezelurilor și al altor tipuri de carne procesată, riscul este agravat de prezența nitraților și nitriților adăugați, care pot reacționa cu alte componente din carne și pot forma nitrozamine – compuși cunoscuți pentru potențialul lor cancerigen.