Acestea sunt măsurile de prim ajutor în caz de intoxicație cu medicamente pe care trebuie sa le pui in aplicare

0
655
Acestea sunt măsurile de prim ajutor în caz de intoxicație cu medicamente pe care trebuie sa le pui in aplicare

În general consumul de medicamente cu recomandarea medicului nu expune bolnavul la riscuri dacă se respectă doza exactă stabilită de acesta. Supradoza sau administrarea unor medicamente fără prescripție medicală pot produce anumite suferințe la bolnav mai ales dacă acestea nu sunt tolerate de organismul acestuia. Consumul exagerat de medicamente duce la intoxicație sau otrăvire, ceea ce reprezintă o urgență medicală.

Măsurile de prim ajutor în caz de intoxicație cu medicamente pe care trebuie sa le pui in aplicare

Întotdeauna primul ajutor depinde de tipul simptomelor pe care le prezintă victima în urma consumului de medicamentele. Persoana care acordă primul ajutor trebuie să-și păstreze calmul pentru a reuși să liniștească și să încurajeze victima. Dacă aceasta este conștientă, este indicat să fie ajutată să stea comod și apoi se va suna la 112 pentru a chema ambulanța.

Teama că poate face ceva greșit trebuie să dispară, deoarece nu este dificil de a ajuta o persoană care a suferit o intoxicație cu medicamente și care nu prezintă semne că este inconștientă sau că a intrat în comă.

Scopul este de a-i acorda primele măsuri de prim ajutor, iar pentru început este necesar să-i fie verificate funcțiile vitale: nivelul de respirație, pulsul, circulația și nivelul de reacție. În caz de stop respirator sau cardiac, când victima este inconștientă, se va face imediat resuscitare cardiopulmonară. Monitorizarea pulsului, tensiunii arteriale și a respirației se face până când vine ambulanța.

Victima care a intrat în stare de șoc are pielea umedă, buzele albăstrui, este palidă, slăbită, nu reușește să-și țină echilibrul. Dacă este inconștientă trebuie să fie așezată pe spate, în poziția de recuperare. Când victima are convulsii se aplică măsurile de prim ajutor în caz de convulsii (menținerea căilor respiratorii libere, monitorizarea pulsului, respirației, protejarea capului victimei prin aplicarea unei haine sub ceafă și desigur se sună cât mai repede la 112 pentru a asigura transportul ei la spital).

sunati la 112

Victima trebuie calmată vorbind pe un ton prietenos cu ea, trebuie întrebată ce medicamente a luat și în ce cantitate. Aceste aspecte de obicei sunt spuse și persoanei de la dispeceratul de urgență. Ea poate avea pulsul rapid sau slab, pielea palidă, transpirații reci, respirația șuierătoare, stări de greață și vomă, poate fi agitată și dezorientată.

Citește și:  Herpangina, o boala infectioasa mai putin cunoscuta - Simptome si tratament

În cazul unei intoxicații cu aspirină apar dureri abdominale (în zona superioară a acestuia), simptome de greață și vărsături, amețeală, respirație însoțită de suspine, țiuit în ureche, confuzie, delir. Supradoza de paracetamol poate crea stări de durere abdominală, leziuni ale ficatului, greață și vărsături. Ketamina este un medicament anestezic care dacă este administrată în exces poate da dificultăți respiratorii, somnolență și halucinații.

Medicamentele antidepresive se iau în doze bine stabilite, deoarece dacă se exagerează pot crea somnolență, letargie, puls și respirație slabă, pierderea conștienței. Morfina în cantitate mare este un medicament narcotic ce poate avea efecte foarte rele asupra organismului: probleme respiratorii, apatie, micșorarea pupilelor, confuzie, pierderea conștiinței. Multe medicamente calmante sau antidepresive sunt folosite de bolnavi deoarece aduc beneficii terapeutice.

Acest lucru însă poate crea un tip de dependență și treptat oamenii sunt tentanți să le consume în doze mari și destul de frecvent, ceea ce crește riscul de intoxicație sau otrăvire. Medicamentele au instrucțiuni cu privire la modul de folosire și efectele secundare care le produc, iar acestea trebuie citite de persoana care le utilizează. În cazul în care se ajunge la dependență, este posibil să fie necesar ajutorul medical deoarece oprirea administrării respectivului medicamente poate produce simptome de sevraj (crampe abdominale, neliniște, depresie, agitație, transpirații reci, greață, vărsături, diaree, convulsii, halucinații).

O persoană care are intoxicație cu medicamente trebuie ajutată să ajungă cât mai repede la spital. În general suferințele victimei care a luat o supradoză de medicamente sunt: somnolența, transpirațiile, agitația, tremurăturile, coportamentul agresiv, paranoic, pierderea echilibrului, halucinațiile, delirul, stare de inconștiență, convulsiile, se ajunge chiar la deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.