Acidul para-aminobenzoic (PABA) sau vitamina B10 – Stiati ca…

0
3501
Acidul para-aminobenzoic (PABA) sau vitamina B10 - Stiati ca…

Acidul para-aminobenzoic este abreviat PABA este derivatul aminat al acidului benzoic. Este cunoscut si sub numele de vitamina B10 sau uneori vitamina H1.

Vitamina H1 are rol in cresterea si dezvoltarea unor bacterii benefice ca de exemplu Bifidobacterium si Lactobacillus. Bacteriile Bifidobacterium sunt de mai multe tipuri, unele ajuta la fermentarea zaharurilor si producerea acidului lactic si acetic in tractul digestiv, altele stimuleaza activitatea anticorpilor si sustin functia globulelor albe, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, stimuleaza sinteza de imunoglobulina si limfocite, etc. Bacteria Lactobacillus acidophilus apare in culturile active din anumite iaurturi.

Acidul para-aminobenzoic are proprietati antioxidante foarte puternice de aceea este recomandat in fabricarea produselor cosmetice – balsamuri, sampoane, lotiuni – care ajuta in tratamentul pielii si parului, la mentinearea starii de sanatate a acestora.

Acidul para-aminobenzoic este foarte util in prevenirea formarii ridurilor si astfel ajuta si in combaterea procesului de imbatranire prematura al organismului. De asemenea are un rol esential in protejarea pielii pe timpul verii de eventuale arsuri solare datorate radiatiilor ultraviolete.

Vitamina B10 ajuta la cresterea parului, la protejarea acestuia si combaterea aparitiei firelor albe inainte de vreme.

Medicii recomanda vitamina B10 femeilor care alapteaza deoarece are rol in promovarea productiei de lapte.

Vitamina B10 este foarte importanta deoarece are proprietati miraculoase. Ea activeaza intreaga flora intestinala, dezvolta acid folic care produce acid pantoteic. Este implicata in productia de celule rosii, in procesul de digestie a proteinelor, ajuta la furnizarea oxigenului in celule. Un rol important il are in calmarea durerilor de cap, a starilor de nervi, in eliminarea senzatiei de oboseala, in tratamentul unor tulburari nervoase si digestive.

cereale

Prin stimularea sintezei de interferon endogen acidul para-aminobenzoic are si proprietati antivirale. De asemenea are un rol deosebit in scaderea riscului de formare a cheagurilor de sange prin procesul de hematopoieza in care este implicat. Normalizeaza activitatea glandei tiroide si ajuta foarte mult in procesul de digestie a proteinelor.

Citește și:  Suferi de infectii respiratorii si te doare gatul? Alege limonada aromata cu mirodenii

Legumele sunt o sursa bogata de vitamina B10. Dintre acestea fac parte morcovii, cartofii, ciupercile dar si germenii de grau, orezul, taratea, drojdia de bere, nucile, semintele. Produsele lactate, pestele, branza, galbenusul de ou, rinichii si ficatul contin vitamina B10.

Prin fierberea indelungata a unor produse in apa la temperatura ridicata este distrusa complet vitamina B10 din acestea. De asemenea aceasta vitamina nu rezista nici la actiunea alcoolului, a unor medicamente, a penincilinei sau a sulfamidei.

Vitamina B10 este sintetizata in intestinul gros la om de catre microflora care se gaseste acolo si astfel contribuie si la sinteza de acid folic.

Lipsa de vitamina B10 in corp poate da anumite simptome care sunt usor de observat. Dintre acestea amintim anemia, starea de slabiciune si iritabilitate, tulburarile nervoase, depresia, tulburarile de la nivelul tractului gastro-intestinal, arsuri solare la nivelul pielii pe timp de vara cand radiatiile sunt puternice, aspect nesanatos al pielii si parului, dureri de cap, caderea parului si albirea prematura a acestuia, favorizarea aparitiei unor boli de piele.

Daca se consuma in exces acidul para-aminobenzoic poate afecta starea de sanatate in sensul ca inhiba functia sau activitatea glandei tiroide.

Prin consumul de vitamina B10 se produce acid folic numit si vitamina B9 (care ajuta la consolidarea imunitatii si reducerea colesterolului) si se creste eficienta unor componente in organism, respectiv a vitaminei B si C. Vitamina B9 se gaseste in special in legumele ce au frunzele verzi, in nuci, dovleac, cereale, tarate, hrisca, drojdie, banane, ciuperci, ovaz, caise, portocale, leguminoase, pepene galben, galbenus de ou, peste, lapte, branza, carne de pui, miel, porc, vita si ficat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.