Afinele cresc imunitatea, mențin sănătatea ochilor și a întregului organism

0
3

Luna iulie este momentul cel mai bun de cules afine, la munte. Acestea se colectează dimineața și seara. Având în vedere că aceste fructe au pielița foarte sensibilă, ele se pun în coșuri, iar apoi imediat în borcane. Aceste fructe pot fi ușor strivite și deteriorate, deci trebuie culese manual.

Acum, se găsesc afine și în piață, aduse de cei care le-au cules din zonele montane pentru a le comercializa. Prin urmare, dacă locuiești la oraș, le poți achiziționa cu ușurință din piață.

Afinele – beneficii pentru sănătate

Afinele au proprietăți benefice pentru sănătate, ce pot fi conservate sub formă proaspătă. Asta înseamnă că este indicat să se facă suc proaspăt din afine. Aceste boabe se spală ușor cu apă, apoi se dau la blender și astfel se obține un suc dulce-acrișor din afine. Cei care prepară dulceață, compot sau plăcintă cu afine nu fac decât să distrugă proprietățile benefice ale acestor fructe.

Afinele îmbunătățesc vederea

Despre afine se spune că ajută la sinteza de rodopsină prin compușii antioxidanți pe care îi are. Numele de rodopsină este atribuit unei proteine, care apare în retina ochiului și care transmite informații luminoase văzute de ochi către creier pentru dezvoltare.

Resinteza acestei substanțe poate fi întârziată, scade odată cu înaintarea în vârstă și asta afectează vederea, în sensul că apare senzația de oboseală oculară, de vedere încețoșată, o reglare mai slabă a focalizării.

Cercetările au arătat că antocianinele din afine ajută în promovarea resintezei rodopsinei. Prin urmare, consumul de afine proaspete ajută la îmbunătățirea vederii, combaterea oboselii oculare, la prevenirea afecțiunilor și bolilor de ochi.

Afinele ajută procesul de detoxifiere

Aceste fructe prin substanțele fitochimice pe care le au, ajută în detoxifierea organismului. Este suficient să consumi o ceașcă de afine proaspete pe zi și îți poți detoxifia rapid organismul. Afinele au vitamine și minerale, scad riscul de boli cronice, au compuși care combat inflamația și stresul oxidativ.

Prin consumul de afine îți reduci hipertensiunea arterială și nivelul de colesterol rău din sânge. Aceste fructe au compuși cu efect antiinflamator și nutrienți importanți, de aceea ajută în recuperarea organismului la sportivi după antrenamente solicitante.

Citește și:  Dieta Catalin Crisan

Afinele conțin fibre solubile în apă și fibre insolubile. Fibrele solubile se deplasează lent prin intestine și oferă o senzație de sațietate, deci reduc dorința de a mânca în exces și contribuie la scăderea în greutate. În plus, afinele au capacitatea de a îmbunătăți mediu intestinal, ajută la digestie, la reglarea intestinală. Despre fibrele insolubile din afine se spune că au capacitate mare de a reține apa și de a promova mișcarea intestinală, ce ajută în reducerea constipației.

Fibrele și polifenolii din boabele de afine ajută la gestionarea zahărului din sânge și măresc sensibilitatea la insulină.

Afinele sunt o sursă bogată de antioxidanți

Deși sunt foarte mici, aceste fructe de un albastru-violet sunt o sursă de antioxidanți. Ele conțin polifenoli și antociani cu acțiune puternică antioxidantă.

Afinele au valoare nutritivă ridicată, conțin:

  • Vitamina C și luteină care previn oboseala ochilor și scăderea vederii
  • Antociani care acționează benefic în organism în reducerea stresului oxidativ
  • Vitamina E cu proprietăți antioxidante puternice, care reduce oxigenul activ și previne oxidarea lipidelor din organism; vitamina E promovează circulația sângelui, menține sănătatea vaselor de sânge
  • Retinol și vitamina E care îmbunătățesc sănătatea pielii, stimulează producția de colagen, astfel pielea va avea un aspect mai frumos, reîntinerit, va fi mai netedă și mai fermă
  • Polifenoli, resveratrol cu acțiune antioxidantă, care ajută la eliminarea celulelor canceroase
  • Flavonoide, antocianine și acizi fenolici cu proprietăți antibacteriene și antivirale, care ajută în prevenirea infecțiilor bacteriene și virale
  • Elemente active cu proprietăți antiinflamatorii, care îmbunătățesc sănătatea organismului.

Despre afine se spune că ajută în prevenirea bolilor de inimă și creșterea imunității organismului.

Afinele îmbunătățesc și funcția cognitivă, au polifenoli care prin efectul lor antioxidant îmbunătățesc sănătatea organismului în general, au efect de suprimare a îmbătrânirii creierului și ajută în prevenirea demenței. Antocianinele din afine au efect benefic asupra funcției cognitive, cresc memoria și puterea de concentrare.

De asemenea, afinele previn oxidarea, luptă împotriva efectului nociv al radicalilor liberi și au efecte de prevenire a procesului prematur de îmbătrânire și a cancerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.