Află ce substanțe sau medicamente provoacă pierderea unor nutrienți din organism

0
290
Află ce substanțe sau medicamente provoacă pierderea unor nutrienți din organism

Nutrienții sunt esențiali pentru sănătatea organismului și pentru viață. Carența de nutrienți, de minerale și vitamine, apare îndeosebi la persoanele care sunt afectate zilnic de stres, fac multă mișcare, sunt foarte active, au suferințe fizice, mentale, sunt în perioada de convalescență, fumează, consumă băuturi alcoolice sau droguri. Administrarea anumitor substanțe sau medicamente poate duce la o lipsă de anumiți nutrienți în corp.

Tutunul și alte substanțe toxice din fumul de țigară pot reduce nivelul de nutrienți din organism, mai ales de vitamine esențiale. Tutunul privează corpul de vitamina A, C și E.

Antibioticele sunt medicamente care inhibă creșterea, reproducerea și dezvoltarea bacteriilor dar provoacă și distrugerea microflorei intestinale ,,prietenoaseˮ din tractul digestiv. Aceste substanțe prescrise de medici pentru tratamentul infecțiilor bacteriene (ale sistemului respirator, gastrointestinal, urinar, ale pielii, din sânge și ale sistemului nervos) pot duce și la carența de vitamina K și a vitaminelor din complexul B în organism.

Concentrația de medicamente antibiotice are consecințe asupra organismului, pot să apară efecte secundare, de aceea este important să se ia cu probiotice (care reprezintă bacterii benefice în tractul digestiv, pot fi naturale luate din lapte bătut, varză murată, iaurt, kefir, brânză, sau suplimente de Bifidobacterium sau Acidophilus). Astfel de medicamente se iau doar la recomandarea medicului, trebuie respectată doza, intervalul de timp și perioada de tratament.

Medicamentele sulfamide pot afecta de asemenea microflora intestinală, pot reduce nivelul de ,,bacterii prietenoaseˮ și de acid para-aminobenzoic PABA din organism. Acest acid PABA se mai numește și vitamina B10 și are efect în dezvoltarea bacteriilor Lactobacillus și Bifidobacterium în tractul digestiv, la producerea acidului acetic, lactic și fermentarea zaharurilor, la sinteza de limfocite, imunoglobulină și la normalizarea tranzitului intestinal.

De asemenea vitamina B10 combate căderea părului, apariția prematură a firelor albe de păr, formarea ridurilor, etc. Se găsește în tărâțe, drojdie de bere, germeni de grâu, gălbenuș de ou, pește, lactate, nuci, orez, semințe.

Diureticele sunt folosite frecvent în tratamentul unor afecțiuni și boli, în cazuri de hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă (o cauză frecventă a mortalității umane). Astfel de medicamente ajută la eliminarea excesului de lichid din corp și la reducerea tensiunii arteriale, inhibă absorbția de sare și apă, intensifică eliminarea lor prin urină, îmbunătățesc absorbția și filtrarea fluidelor în țesuturi, scad volumul de lichide din vasele de sânge și din țesuturi.

Prin administrarea lor (mai ales de tiazidă, triamterenă, spironolactonă și clortiază sub formă de pastile) apare în organism o lipsă de minerale, de magneziu, calciu, potasiu, iod, zinc, dar și o carență de vitamine C și B2. Diureticele se absorb rapid în tractul gastrointestinal și efectul lor se observă chiar după o perioadă de timp de 1-2 ore de la administrare.

Medicamentele laxative se iau în general pentru combaterea constipației, dar pot produce o reducere a nivelului de vitamine A, K și de potasiu în organism. Indicat este să se folosească laxative naturale – cum sunt ceaiurile din plante, alimentele bogate în fibre (legume și fructe proaspete) – pentru că acestea nu au un astfel de efect asupra nutrienților.

Citește și:  Cromul, este benefic acest mineral pentru organism?

Persoanele care suferă de obezitate iau laxative pentru că le ajută la scăderea în greutate. Recomandat este să renunțe la astfel de medicamente și să se crească aportul de fibre în alimentație pentru că acestea au efect foarte bun asupra tractului digestiv, ele reprezintă un laxativ natural și ajută la normalizarea scaunului și menținerea sănătății colonului.

Cafeina va reduce în organism cantitatea de vitamina B, biotină, inositol, potasiu și zinc. Biotina este importantă pentru utilizarea altor vitamine din complexul B, pentru metabolizarea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, pentru regenerarea și creșterea celulelor, pentru sănătatea glandelor sudoripare, a părului, a pielii, a măduvei osoase și a sistemului nervos în general.

Inositolul este foarte important pentru creșterea părului, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Cauza căderii părului și a depresiei poate fi carența de inositol în organism, deci trebuie redus consumul de cafeină care împiedică absorbția acestei vitamine în organism. Surse alimentare de inositor sunt drojdia de bere, laptele, fructele, stafidele, rădăcinoasele, carnea și cerealele integrale.

Medicamentele barbiturice pot da dependență și pot diminua nivelul de vitamina C din organism. Astfel de medicamente trebuie luate doar la recomandarea medicului. Ele au efect sedativ, acționează asupra sistemului nervos central.

Persoanele care au boli de nervi și alte tulburări ale stării de spirit (provocate spre exemplu de consumul mare de alcool) pot avea senzația că pot scăpa de toate problemele (stres, depresie, nervozitate) prin efectul creat de barbiturice (sedativ, somnolență), dar în realitate ajung la dependență. Problemele lor pot fi vindecate doar cu ajutorul tratamentului recomandat de un medic specialist.

Fluorul menține sănătatea dinților, crește rezistența smalțului acestora, combate placa bacteriană, dar dacă este administrat în exces (ex. suplimente de fluor) poate cauza o lipsă de vitamina C în organism. Carența de fluor are efect negativ asupra dinților, duce la formarea cariilor dentare. Cerealele și fructele de mare au o cantitate semnificativă de fluor.

Etanolul (sau alcoolul) poate duce la scăderea nivelului de magneziu și vitamine (din complexul B, C, D, E, K) în organism.

Estrogenul este o substanță care apare în diferite preparate și poate reduce cantitatea de vitamina B6 și acid folic în organism.

Corticosteroizii sunt medicamente care reduc nivelul de potasiu, calciu, zinc și vitamine (B6, A, C, D) în organism. Un exemplu este prednisolul.

Indomentacinul este un medicament care are efect asupra organismului în ceea ce privește absorbția de nutrienți, lipsindu-l de vitamina B3 și B6.

Medicamentele și substanțele antiacide pot duce la o lipsă de calciu și fosfat în organism, dar și de vitamine A, D și din complexul B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.