Cu cât ai grijă mai mult de sănătatea oaselor în tinerețe cu atât poți reduce șansele de a dezvolta osteoporoză la bătrânețe. Nutriția este un factor important pentru a avea oase puternice toată viața, ea trebuie să fie corectă încă din primii 20 de ani de viață deoarece masa osoasă se acumulează cel mai mult în această perioadă. Sănătatea oaselor este foarte importantă pentru a avea un organism plin de energie, de aceea trebuie menținută încă din copilărie pentru ca riscul de osteoporoză să fie cât mai mic în cursul vieții, în perioada adultă. În concluzie în anii copilăriei și adolescenței alimentația trebuie să fie una echilibrată, care să contribuie la întărirea oaselor și la creșterea rezistenței acestora.
Tinerii cu siguranță nu iau în serios această boală numită osteoporoză, ba mai mult decât atât, majoritatea nici nu au auzit de acest termen. Osteoporoza reprezintă o boală care afectează scheletul, oasele devin mai fragile, își pierd densitatea osoasă. Boala este progresivă, poate duce la schimbări în postura corpului, afectează mai mult femeile și mai puțin bărbații. Pentru a preveni acest lucru este recomandat să ai în vedere creșterea sau menținerea densității osoase, iar acest lucru se face printr-o alimentație corectă și exerciții fizice regulate.
Dezvoltarea oaselor se face prin substanțe nutritive dar mai ales prin activitate fizică. Dieta sănătoasă are un rol semnificativ, dar la construirea masei osoase și creșterea densității acestora cel mai important este sportul. Pentru a avea oase puternice, elastice, tendoane, ligamente și muschi bine dezvoltati trebuie să faci mișcare, să alergi, să mergi pe jos, să faci sărituri, să ridici greutăți, să faci diferite sporturi (înot, tenis, fitness, dans, alergat, etc).
Calciul este important pentru sănătatea oaselor, de aceea încă din copilărie trebuie ca alimentația să fie bogată în produse ce conțin acest mineral. Principala sursă de calciu este laptele, dar și produsele lactate. Alte alimente care conțin calciu sunt legumele verzi, pâinea integrală, nucile, susanul, soia, alunele, gălbenușul, castanele, măceșele, etc. Nutriționiștii recomanda mai ales aportul de calciu din plante.
Principalele surse vegetale de calciu sunt: broccoli, napi, țelina, pătrunjelul, semințele de susan, varza, spanacul, hreanul, urzica, soia, cătina, fasolea boabe, mazărea, guliile, sparanghelul, murele, castraveții, zmeura, fragii, bananele, merele, migdalele, smochinele uscate, legumele cu frunze verzi și altele. Acestea se absorb mai bine în organism și comparativ cu laptele și produsele lactate au doar efecte benefice asupra sănătății. După cum se știe lactatele au mult calciu, dar și proteine animale, care contribuie la excretarea prin urină a calciului.
Prin consumul de lapte ce are proteine animale se formează în sânge un mediu acid care poate provoca o afecțiune numită acidoză metabolică. Aceasta apare în cazul în care alimentația este săracă în fructe și legume, dar bogată în proteine animale. Un alt dezavantaj al consumului de lactate este faptul că se elimină din corp anumite minerale. În organism se încearcă neutralizarea mediului acid creat de proteinele animale prin două minerale – fosfor și calciu – astfel acestea se pierd din oase, în fluxul sanguin ele au o acțiune de neutralizare a acidului și sunt excretați prin urină.
Vitamina D trebuie să ajungă în organism în cantitate suficientă deoarece are și ea un rol foarte important în menținerea sănătății oaselor ca și calciul și mai ales în ceea ce privește mineralizarea oaselor. În plus, vitamina D și calciul ajută la regenerarea celulelor osoase. Pentru a-ți acoperi deficitul de vitamina D poți sta la soare de câteva ori pe săptămână sau poți lua suplimente de vitamina D.
Un rol important în prevenirea reducerii densității osoase și a riscului de osteoporoză îl are echilibrul normal de potasiu, magneziu, calciu, bor, vitamine (C, D, E, K) și acid folic. Magneziul este important în asimilarea calciului, se pot administra suplimente de magneziu în doză de 1000 mg zilnic.
Fosforul contribuie la creșterea rezistenței oaselor alături de calciu. Potasiul este benefic pentru sistemul osos mai ales dacă dieta este bogată în alimente cu pH acid. Acest mineral reduce pierderea de calciu prin urină și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Siliciul contribuie la buna asimilare a calciului și deci la creșterea rezistenței oaselor. Borul are și el rol în absorbția de calciu, se iau suplimente în doză de 3 mg zilnic. O doză de cupru tot de 3 mg zilnic este recomandată deoarece ajută la formarea celulelor osoase. Vitamina K are efect în producerea proteinelor osoase.