Reumatismul și alte boli reumatice afectează mai ales aparatul de mișcare, de susținere al corpului. Acesta este alcătuit din articulații, oase, ligamente, capsule musculare, mușchi, burse, tendoane. Simptomele pot fi simțite la nivelul acestor componente ale corpului, mai ales în regiunile periferice sau centrale și anume: la brațe, membre superioare sau inferioare, omoplat, coloana vertebrală, coșul pieptului, bazin.
Boli reumatice – Cauze
Factorii care determină apariția bolilor reumatice sunt:
- Genetici
- Infecțiile cu germeni (virusuri, bacterii)
- Sistemul imunitar deficitar
- Tulburările metabolice
- Bolile sistemice sau afecțiunile altor organe (hepatita, diabetul)
- Mecanismele de uzură ale componentelor corpului (de care spuneam mai sus)
- Infecțiile cu bacterii, vurusuri, streptococci, ale tractului digestiv, ale căilor respiratorii superioare, ale unor infecții urinare.
Îmbolnăvirile reumatice au următoare consecințe asupra organismului:
- Provoacă dureri
- Evoluează cu tumefacții (mai ales la articulații)
- Produc procese inflamatoare (zona devine caldă, se înroșește)
- Duc la apariția unor boli sistemice care pot afecta întregul organism.
Bolile sistemice se manifestă prin stare generală proastă, oboseală, febră, apatie, scădere în greutate, slăbiciune, somnolență, scăderea capacității de muncă, lipsă de energie, erupții cutanate, leziuni, hemoragii, inflamații vasculare și altele.
Bolile reumatice pot afecta inima, plămânii, pancreasul, tractul digestiv, rinichii, mucoasele, glandele salivare, ganglionii limfatici, creierul, sistemul imunitar.
Potrivit medicilor, alimentația joacă un rol important în anumite boli reumatice și anume în gută și osteoporoză. În cazul bolilor reumatice ce se manifestă prin procese inflamatoare, alimentația specifică nu vindecă boala dar are o influență benefică asupra pacientului.
Dieta este foarte importantă pentru scăderea în greutate la persoanele supraponderale. Specialiștii consideră că obezitatea crește riscul de boală și contribuie la agravarea simptomelor, la evoluția bolii. Printr-o dietă corectă se poate ajunge la o greutate corporală normală, care poate ajuta la ameliorarea simptomelor bolii. Dieta adecvată previne obezitatea.
Guta, una din cele mai dureroase boli reumatice
În cazul pacienților care suferă de gută este necesar să se evite alimentele care au un conținut mare de purine. Medicii spun despre gută că este o inflamație articulară ce apare datorită depunerii de cristale. Acestea se formează din acid uric – produs de catabolismul corpului purinic. Boala nu afectează doar articulațiile, ea se poate manifesta și la anumite organe (ex. rinichi).
În concluzie, aportul de purine la bolnavul de gută trebuie să fie cât mai mic sau chiar eliminat, deoarece, astfel se reduce producerea în exces de acid uric ce duce la formarea de cristale care favorizează inflamația. Astfel de cristale se formează în căile urinare, astfel se explică formarea calculilor, a lichidului articular și a inflamației articulare.
Alimentele bogate în purine sunt:
- Ficatul, rinichii, mezelurile grase, carnea grasă
- Sardinele în ulei, heringul, tonul de conservă, scoicile, peștele gras
- Soia, mazărea, fasolea, sparanghelul, spanacul, legumele în păstăi.
Dieta bogată în calciu pentru boli reumatice
Calciul este un mineral necesar pentru oase, pentru funcționarea normală a tuturor celulelor organismului. Cu ajutorul calciului, oasele sunt mai rezistente, au mai multă stabilitate. Pentru asimilarea calciului în oase este nevoie de vitamina D, iar metabolismul său este reglat prin intermediul hormonilor.
La bolnavii de osteoporoză oasele devin rigide deoarece în cazul acestei boli este accentuat procesul de distrucție osos și anume catabolismul. În cazul în care persoana respectivă are un deficit de calciu, riscul de osteoporoză crește.
Pentru prevenirea acestei boli, este necesar să se asigure doza adecvată de calciu, de 1,5 g pe zi. Aceasta se poate lua din alimente ce conțin calciu, îndeosebi lapte și produse lactate. Desigur este nevoie să se aleagă produsele lactate care au un conținut redus de grăsimi.
Cei care suferă deja de osteoporoză trebuie să aibă o astfel de dietă bogată în calciu, iar în plus să ia și suplimente de calciu dar și de vitamina D. Aceasta din urmă este foarte importantă pentru trecerea calciului din intestine în sânge, dar și pentru fixarea calciului în oase. Vitamina D trebuie administrată în cantitate mica (pentru a nu ajunge la intoxicații), doar 7,5 micrograme pe zi.
Obezitatea crește riscul de artroză
Persoanele care suferă de obezitate trebuie obligatoriu să aibă o dietă care să le ajute să slăbească, să ajungă la greutatea normală.
Excesul de greutate poate agrava bolile articulare pentru că:
- Suprasolicită articulațiile, tendoanele, mușchii
- Poate favoriza fenomenele degenerative îndeosebi la nivelul genunchilor.
Suprasolicitarea cartilajului articular (care are rol de suprafață de alunecare și efect de tampon) poate duce la deteriorarea acestuia. Astfel pot să apară procese inflamatoare articulare, să se dezvolte artroza. În plus, se produc și modificări de statică a corpului, iar bolnavul va suferi de dureri la nivelul oaselor, mușchilor, tendoanelor, articulațiilor, burselor, ligamentelor.
În bolile reumatice inflamatoare apare durerea de repaus dar și durerea de mișcare. În cazul artrozei, datorită uzurii cartilajului articular, se manifestă durerea de pornire, care apare după statul pe scaun sau în repaus, iar după câțiva pași dureroși, ea dispare. De asemenea, amorțeala și rigiditatea articulațiilor dimineața sunt simptome care apar în cazul bolilor reumatice inflamatoare. Uneori, această amorțeală poate dura câteva ore, cum este de exemplu la poliartrita cronică – o boală reumatică.