Apa oxigenată – Procedeu pentru albirea dinților și igiena gurii

0
1261

Apa oxigenată H2O2 se numește și peroxid de hidrogen și este un agent microbian important. Poate fi folosită în concentrație de 1% pentru menținerea sănătății cavității bucale și pentru prevenirea îmbolnăvirii de coronavirus (pentru că ucide virusul SARS-CoV2). Află în acest articol ce spun specialiștii despre apa oxigenată.

Navigare rapidă în articol:

 1. Apa oxigenată și igiena dentară
 2. Apa oxigenată ucide virusului SARS-CoV2

1. Apa oxigenată și igiena dentară

În farmacii se găsește apă oxigenată de concentrație 3%, care trebuie adusă la concentrația de 1% pentru a putea fi folosită pentru cavitatea bucală. Se amestecă cu apă de gură normală.

Apa oxigenată de concentrația 1% poate fi folosită pentru igiena orală, în următoarele moduri:

 • Spălarea dinților
 • Clătirea gurii.

Apa oxigenată oferă următoarele avantaje:

 • Menține dinții sănătoși
 • Calmează durerea de dinți – se ține apă oxigenată în gură, în zona unde apare durerea de dinți; după 10 minute, durerea este ameliorată semnificativ sau chiar dispare
 • Ajută în reducerea infecțiilor dentare și a inflamațiilor, de aceea este recomandată în caz de durere și abces
 • Ucide germenii și astfel ajută în tratamentul gingivitei
 • Previne formarea cariilor dentare – se folosește ața dentară, se clătește gura cu apă, apoi se spală gura cu apă oxigenată
 • Albește dinții – Conform unui studiu de pe NCBI, din anul 2015, apa oxigenată ajută la albirea dinților; pacienții care folosesc produse de albire (paste de dinți, apă de gură) cu apă oxigenată, au gura mai sănătoasă și zâmbetul mai frumos datorită aspectului dinților
 • Curăță eficient periuța de dinți.

Nu cumpăra cantități mari de apă oxigenată, pentru că ea se degradează la lumină.

Apa oxigenată în stomatologie

Apa oxigenată se folosește în cabinetele stomatologice. Este o substanță incoloră, fără miros, care ajută la dezinfectare, în tratamentul rănilor. Se poate cumpăra din farmacii, unde se vinde în concentrație de 3%. Concentrația ei trebuie adusă la 1% pentru a fi utilizată la combaterea germenilor, bacteriilor, virusurilor din gură.

Există studii ale cercetătorilor care demonstrează beneficiile apei oxigenate asupra gurii și dinților. Despre apa oxigenată s-a spus că:

 • Ajută în aproape toate cazurile de probleme sau boli dentare, din care fac parte parodontoza (infecția și inflamația țesuturilor din jurul dinților), stomatita (inflamația cavității bucale), infecțiile fungice, îngălbenirea smalțului dinților, respirația urât mirositoare
 • Ajută la albirea dinților (care și-au schimbat aspectul din cauza consumului de cafea, ceai, tutun, alimente bogate în coloranți)
 • Combate tartrul, previne formarea cariilor.

Potrivit unui studiu de pe Science Daily, lumina albastră și peroxidul de hidrogen pot trata eficient biofilmele care provoacă boli ale gingiilor și ale cavității bucale. Apa oxigenată H2O2 este folosită în distrugerea bacteriilor ce pot cauza gingivită. Biofilmele orale au fost asociate cu infecții ale gurii, cu gingivita și bolile parodontale. Combinația dintre lumina albastră și peroxidul de hidrogen are efect antimicrobian și este folosită de medicii stomatologi.

Alte aspecte despre apa oxigenată

Se recomandă utilizarea apei oxigenate după consultarea unui medic stomatolog, care poate pune un diagnostic asupra dentiței, astfel se previn anumite probleme (ce apar de pildă în caz de sângerare a gingiilor, în parondontoze grave). În plus, apa oxigenată nu se folosește de cei care au proteze dentare, aparate dentare.

Citește și:  Tu ce faci ca să scapi de riduri, vergeturi și porii dilatați din piele? – Iată ce soluții există

Apa oxigenată trebuie să fie de concentrație mică; cea din farmacii are concentrația de 3%, deci prea mare. Când se folosește nu trebuie să provoace senzație de arsură, furnicătură, durere. Când apar asemenea stări nu mai trebuie folosită pentru că este prea concentrată.

Apa oxigenată se amestecă cu apa normală în funcție de sensibilitatea danturii, în proporții de 1:1, 1:2 sau 1:3. Întâi se clătește gura cu apă normală pentru eliminarea resturilor alimentare și abia apoi se spală gura cu apă oxigenată de concentrație 1%.

2. Apa oxigenată ucide virusului SARS-CoV2

Conform unui studiu de pe sciencedirect.com, spălarea nasului, a gurii și a gâtului (prin gargară) cu apă oxigenată, poate ajuta în protejarea împotriva pandemiei actuale de coronavirus.

Metodă împotriva virusului SARS-CoV2 cu apă oxigenată

Medicul Alexie, din Las Vegas, specialist în boli infecțioase, a precizat într-un video că apa oxigenată poate omorî virusul SARS-CoV2. El recomandă oamenilor următorul procedeu, pe care îl folosește el însuși și pe care îl aplică și la pacienții săi de la terapie intensivă:

 • Spălarea gurii, clătirea gurii cu apă oxigenată
 • Folosirea unei concentrații de apă oxigenată H2O2 de 1,5% sau de 1%; se poate folosi și apă oxigenată de concentrație 3% care trebuie adusă prin amestec cu apă normală de gură, la concentrația de 1% (care este necesară pentru uciderea virusurilor)
 • Întâi se spală dinții cu o periuță de dinți cu apă oxigenată
 • Apoi se clătește gura timp de 60 de secunde cu apă oxigenată și se scuipă
 • Se face gargară timp de 60 de secunde cu apă oxigenată și se scuipă
 • Acest procedeu se aplică de 2 ori pe zi sau mai mult, dacă este nevoie.

Apa oxigenată omoară majoritatea virusurilor care se multiplică în faringe după ce ne-am infectat, printre care se află și virusul SARS-CoV2.

Medicul a spus că virusul SARS-CoV2 intră prin nas sau prin gură, se instalează în faringe unde se multiplică și apoi intră în sânge, de unde infectează tot organismul. Pentru a preveni asta, virusul trebuie omorât din gură și faringe cu apă oxigenată, astfel el nu va avea timp să se multiplice.

Această metodă de tratament se folosește în spitale, la pacienții de la terapie intensivă.

Alte avantaje

Gargara cu apă oxigenată are și alte beneficii:

 • Calmează durerea de gât
 • Ajută în combaterea bacteriilor
 • Susține corpul în lupta împotriva infecțiilor bacteriene, care provoacă dureri de gât
 • Poate diminua mucusul din gât, care provoacă durere și iritații
 • Ajută la dezinfectarea gâtului și a gurii
 • Facilitează vindecarea aftelor
 • Reduce inflamațiile gâtului și ale cavității bucale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.