5 semne clare ce indică faptul că nu mai trebuie să iei corticosteroizi

0
497

Medicamentele prescrise pentru tratamentul reacțiilor alergice sunt corticosteroizii. Acestea pot fi periculoase pentru organism pentru că inhibă reacțiile imune ale acestuia și astfel scad rezistența corpului. În mod normal, organismul are un sistem de apărare împotriva microbilor, toxinelor și agenților externi prin care se previne îmbolnăvirea, riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni și boli. Medicii consideră medicamentele pe bază de steroizi ca fiind eficiente în combaterea alergiilor ce sunt produse de microbii care intră în organism prin diferite părți ale acestuia (nas, cavitatea bucală, răni, zgârieturi de pe piele și altele).

Din nefericire corticosteroizii au efecte secundare asupra organismului deși combat alergiile. Iată care sunt principalele semne ce indică faptul că trebuie să reduci treptat și apoi total consumul de medicamente cu steroizi:

  1. Corticosteroizii pot produce hiperaciditate la stomac și simptome de durere de burtă și diaree. Sunt cauza unui început de ulcer la stomac, la duoden sau la esofag. Dacă au un puternic efect de creștere a apetitului alimentar pot duce la acumularea multor kg în plus, și chiar la dezvoltarea obezității.
  2. Aceste medicamente pot afecta sănătatea ficatului și a altor organe. Specialiștii în domeniu medical au ajuns la concluzia că medicamentele cu steroizi sunt un factor de risc al degenerescenței grase a ficatului și al creșterii cantității de enzime hepatice. Pot afecta vederea prin creșterea presiunii oculare, pot fi un factor de risc al dezvoltării unor boli grave de ochi – glaucon și cataractă. De asemenea, corticosteroizii pot afecta sistemul muscular, pot favoriza catabolismul și atrofierea musculară.
  3. Corticosteroizii pot declanșa boli și afecțiuni dermatologice. Sunt cauza dezvoltării acneei, echimozelor, urticariei, uscării tenului, transpirației abundente și dermatitei alergice.
  4. Dacă se urmează un tratament îndelungat cu astfel de medicamente se pot dezvolta afecțiuni psihice, apar stări de iritabilitate și schimbări de personalitate. Se poate ajunge la stări de demență, euforie, manie și alte simptome foarte greu de suportat.
  5. Corticosteroizii pot fi cauza îmbolnăvirii de osteoporoză, a demineralizării osoase, hipertensiunii arteriale, apariției unor reacții anafilactice și alergice în cazuri mai rare.
Citește și:  Slabesti 5 kg in 7 zile cu ajutorul dietei cu castraveti

Astfel de medicamente se iau doar la recomandarea medicului, mai ales când sunt și alte probleme de sănătate. Din grupa acestor medicamente fac parte: prednisol, dexametazonă, prednisolon, tixocortol, hidrocortizon, metilprednisolon, dexametazonă și altele. Pentru a ameliora efectele secundare ale corticosteroizilor trebuie suplimentată dieta cu un complex de minerale și vitamine. Pentru reducerea stresului se poate lua calciu și magneziu. Astfel de nutrienți și alte multiminerale (din care nu trebuie să lipsească magneziul) sunt importanți și pentru sănătatea oaselor și consolidarea sistemului imunitar al organismului. Vitaminele din complexul B au efect benefic asupra sistemului nervos, elimină stresul, îmbunătățesc digestia și combat atacurile alergice. Un complex de zinc, vitamina A și E este eficient în buna funcționare a imunității organismului. În plus, trebuie să renunți la fumat și să eviți și locurile unde se practică acest obicei pentru a nu fuma pasiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.