Somnul necorespunzător sau insuficient poate afecta negativ multe aspecte ale vieții noastre. Una din principalele cauze ale tulburărilor de somn este obezitatea. Când apar astfel de probleme este necesar să se aplice imediat un tratament deoarece somnul sănătos este foarte important pentru organism, este chiar la fel de necesar ca alimentația și aerul.
Navigare rapidă în articol:
Obezitatea și riscurile ei pentru sănătatea organismului
Obezitatea poate provoca în mod frecvent apneea de somn, la majoritatea pacienților care suferă de această afecțiune.
Apneea de somn este o boală gravă deoarece se manifestă prin oprirea respirației în timpul somnului pe perioade scurte de timp. Aceste momente în care persoana respectivă nu poate respira:
- Poate duce la somnolență în timpul zilei.
- Cel mai rău este că poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular și sistemului cardio-respirator. Astfel crește riscul la hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.
Obezitatea crește riscul de tulburări de somn, de apneea de somn și deci de boli foarte grave care pot duce în anumite situații la moarte. În cazuri de apneea de somn, căile respiratorii sunt comprimate cu depozitele de grăsime ce se află la nivelul pieptului și gâtului. Pentru a reduce din simptomele de apnee de somn este necesar să se țină dietă, să se scadă în greutate.
Obezitatea sau excesul de greutate crește riscul de boli grave precum sunt:
- Diabet zaharat de tip II, hipertensiune arterială
- Boli cardiovasculare, boli coronariene
- Colesterol mărit, osteoartrită
- Cancer la organele tractul digestiv (ex. colon, stomac, rect și altele)
- Depresie.
- Boli degenerative ale articulațiilor, tendoanelor, mușchilor și oaselor
- Dureri musculare, dureri de spate, scade flexibilitatea corpului.
Potrivit studiilor științifice realizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că există o corelație între obezitate și anumite forme de cancer. De exemplu persoanele obeze au un risc de cancer de colon de trei ori mai mare decât persoanele cu greutatea normală. De asemenea, ei spun și de riscul pe care îl au cei obezi de a suferi de cancer rectal, cancer de prostată sau cancer de sân.
Ce complicații poate provoca obezitatea?
Află prin ce probleme a trecut o femeie care și-a dat seama că este foarte grasă și este necesar pentru sănătatea ei să slăbească. Obezitatea este o boală gravă – așa spun medicii – și poate provoca diverse complicații.
„Cu siguranță mulți oameni au ajuns în situația mea, să sufere de obezitate. La un moment dat am constatat că sunt prea grasă, că nu mai aveam silueta de altădată, iar aspectul meu exterior lăsa mult de dorit. Grăsimea în exces se așezase mai ales pe abdomen și astfel îmi împiedica oarecum mișcările diafragmei și deci respirația. De asemenea, grăsimea ajunsese și în jurul inimii, îngreunându-i activitatea, expansiunile ei se făceau mai greu pentru pomparea sângelui.”
„Sufeream frecvent de oboseală, mersul meu se făcea cu greutate deoarece purtam plusul de grăsime ca o povară ce îmi influența în rău articulațiile, ligamentele, toate acestea erau supuse unei presiuni și greutăți mari. În acest fel am ajuns să sufăr de varice și tulburări circulatorii. Eram în pericol să fac reumatism degenerativ sau artrozic (proces articular de uzură), deoarece aveam și un stil de viață sedentar alături de faptul că eram supraponderală.”
„Cel mai rău a fost că m-am îmbolnăvit de diabet. Această boală am dezvoltat-o tot din cauza obezității. Sufeream de o tulburare în metabolismul glucidelor dar și în cel al lipidelor. Când spun glucide mă refer la zahăr și glucoză, iar în ceea ce privește lipidele mă refer la grăsimi. Faptul că eram obeză îmi crea probleme în tratamentul diabetului, în sensul ca organismul avea prea multe grăsimi, care cereau o mai mare secreție de insulină. Pe de altă parte diabetul zaharat îmi dădea alte complicații. În primul rând avea o influență negativă asupra circulației sângelui, iar apoi mai exista riscul de ateroscleroză.”
Care a fost tratamentul pentru aceste probleme de sănătate?
„Am hotărât să încep un regim pentru scăderea în greutate. Am apelat la un medic nutriționist care mi-a recomandat o alimentație specială, corespunzătoare problemelor mele de sănătate. Astfel am ajuns să am un control al greutății mele corporale. Nu am făcut excese alimentare ca altădată și nici nu mi-a mai fost lene să fac exerciții fizice. Am avut voință să-mi stăpânesc pofta de mâncare și astfel să ajung la greutatea corporală normală.”
„Deși se poate ajunge la obezitate din diferite cauze (cum sunt: probleme endocrine, boli la nivelul creierului și alte afecțiuni rare), la mine a fost vorba despre lipsă de voință, lene, viață sedentară, poftă de mâncare exagerată, alimentație excesivă. Dieta mea era neechilibrată, alcătuită din făinoase, glucide, zahăr, multe proteine, lipide, grăsimi. Glucidele se transformau și ele în grăsimi, iar la mine erau în cantitate mare. Acum știu că trebuie să elimin grăsimile din alimentația zilnică, dulciurile, zahărul, pentru a-mi ține greutatea sub control. De asemenea sunt convinsă de importanța sportului, mai multă mișcare ajută sănătății.”