Lipsa de somn și riscul de boli cardiovasculare – Află cât de importantă este respectarea orelor de somn în timpul nopții

0
367
1-lipsa-de-somn-si-riscul-de-boli-cardiovasculare

Cercetătorii au găsit o legătură între durata somnului și bolile cardiovasculare. Numeroși oameni dorm doar 6 ore pe noapte ceea ce înseamnă că dorm prea puțin, iar lipsa de somn a devenit un fenomen comun în zilele noastre. Din păcate, ei nu-și dau seama cât de important este să dormi suficient noaptea.

Navigare rapidă în articol:

Ce efecte are lipsa somnului asupra organismului?

2-bruxism

Lipsa de somn are un efect negativ asupra organismului, s-a ajuns la concluzia că lipsa de somn poate contribui la dezvoltarea de hipertensiune arterială și cardiopatie ischemică.

Durata insuficientă de somn pe timp de noapte poate ajuta la progresia bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, la fel de adevărat este faptul că un somn liniștit și suficient noaptea poate ajuta în prevenirea unor asemenea boli – hipertensiune arterială, boli de inimă, infarct miocardic acut și diabet.

Lipsa somnului – Afecțiuni și boli cardiovasculare

4-boli-cardiovasculare

Bolile cardiovasculare afectează sănătatea, scad calitatea vieții, longevitatea, duc la handicap și chiar la moarte. În țările Europei incidența bolilor cardiovasculare a crescut, ceea ce este destul de îngrijorător și în această situație este necesar să se reducă factorii de risc precum sunt:

De asemenea, durata somnului este importantă în prevenirea acestor boli deoarece, prin studiile lor, specialiștii în domeniul medical au găsit o relație între somnul insuficient sau insomnie și bolile coronariene și diabet zaharat. În timpul nopții trebuie să fie 8 ore de somn și nu doar 6 ore (cât dorm foarte mulți oameni care muncesc).

Oamenii care suferă de tulburări de somn au un risc mare de boli cardiovasculare, desigur ne referim la tulburări de tipul:

  • Insomnie, sindrom de apnee de somn
  • Sindrom de a bea sau a mânca noaptea
  • Treziri repetate noaptea, crampe la picioare în timpul nopții
  • Bruxism sau scrâșnit din dinți, coșmaruri, enurezis nocturn
  • Depresii, psihoze, transpirații nocturne
  • Sindrom de trezire incompletă
  • Tulburări de erecții nocturne
  • Tulburări de somn datorate unor boli (astm, boli gastrice, boala Parkinson, atacuri de panică și alte boli psihice, ischemie miocardică în timpul nopții), etc.
Citește și:  Dacă suferi de insomnie, vezi aici care sunt cauzele și metodele de tratament

Lipsa somnului crește riscul de hipertensiune arterială

3-hipertensiune-arteriala

Având în vedere faptul că numărul de pacienți cu hipertensiune arterială a crescut în ultimii 10 ani deși metodele de tratament s-au îmbunătățit, însă durata de somn la acești pacienți a fost mai mică (în jur de 5 ore pe noapte), s-a ajuns la concluzia că lipsa de somn poate crește incidența hipertensiunii arteriale.

Somnul insuficient în timpul nopții crește activitatea sistemului nervos simpatic în ziua următoare. Potrivit studiilor realizate, s-a aflat că persoanele care lucrează mai mult de 11 ore pe zi au un risc crescut de infarct miocardic acut, bărbații care dorm 4 ore pe noapte au un risc mai mare de a muri de boli coronariene.

Cu cât se crește numărul de ore de lucru cu atât se doarme mai puțin. Organismul este mai obosit, iar incidența de infarct miocardic acut și de boli coronariene crește.

Rezultatele studiilor au arătat și faptul că bărbații care dorm mai puțin de 5-8 ore pe noapte au de 2-3 ori mai multe riscuri de a face diabet zaharat față de cei care dorm 8 ore în timpul nopții.

Deci este necesar să se respecte orele de somn noaptea pentru a scădea riscul de diabet. Pentru a duce o viață sănătoasă trebuie să ne îmbunătățim durata dar și calitatea somnului. Astfel vom preveni progresia unor boli sau dezvoltarea altora noi. Lipsa de somn este un factor de risc în apariția bolilor: diabet, hipertensiune arterială și boli coronariene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.