Baile aromatice, un mijloc eficient de relaxare

0
258
Baile aromatice, un mijloc eficient de relaxare

Desi nu ne dorim, stresul face parte din viata noastra, iar ritmul alert in care se desfasoara activitatile cotidiene, specifice secolului vitezei in care traim, ne determina sa ne indreptam tot mai mult atentia catre relaxare. Baile aromatice reprezinta una dintre cele mai bune metode de eliminare a stresului acumulate intr-o zi de munca. Inca din vremuri indepartate, aromoterapia a fost considerata o metoda terapeutica eficienta, avandu-si originile in Egiptul de acum 6000 de ani, iar medicul Hipocrate a crezut in proprietatile uleiurilor de plante, utilizandu-le atat in bai, cat si in terapii de vindecare, in jurul anului 400 i. Hr.

Baile aromatice sunt disponibile intr-o gama variata, in functie de preferintele fiecaruia. Important este sa ne cunoastem foarte bine si sa alegem mirosurile care ne plac foarte mult, pentru ca efectul baii sa fie pe masura asteptarii. Marele avantaj este ca aceste bai relaxante sunt foarte accesibile, nu sunt costisitoare, iar cu putin timp la dispozitie ne putem transforma baia intr-o oaza de liniste si de destindere. Ingredientele pe care le putem folosi pentru a petrece momente minunate in baie sunt plantele aromatice uscate, uleurile volatile esentiale, extrase din aceste plante miraculoase, alaturi de lapte, miere sau saruri de baie.

O planta nelipsitita din pregatirea unei bai aromatice eficace este levantica. Folosita inca de pe vremea romanilor, este o planta miraculoasa, prin proprietatile benefice, care ajuta la combaterea stresului, la revitalizarea organismului, la hranirea si hidratarea pielii, fiind utila si pentru a elimina depresia sau pentru a imbunatati starea de spirit. Se poate folosi alaturi de alte plante, in functie de preferintele fiecaruia, esential fiind ca mirosurile ce vor invalui baia sa induca o stare de bine, pentru ca daca nu va place o aroma, nu poate avea un efect calmant, ci dimpotriva.

O reteta pentru o baie aromatica de neuitat, daca sunteti obositi, deprimati si simtiti ca tot ce se intampla in jur va depaseste, consta in amestecarea catorva flori de musetel cu cateva petale de trandafiri si un manunchi de flori de iasomie, alaturi de zeama de la o portocala si cateva picaturi de ulei de levantica. Toate aceste ingrediente reprezinta o combinatie fericita pentru ca toate problemele sa dispara, facand loc relaxarii si bunei dispozitii. Aromele uleiului de levantica se vor contopi perfect cu aromele de trandafir, iasomie si portocala, rezultand un miros linistitor, de care va veti aminti cu siguranta.

Bineinteles, aceasta nu este singura combinatie intre levantica si alte ingrediente pentru o baie aromatica de vis. Se amesteca o mana de levantica cu cateva frunze de rozmarin si putin sare de mare si se adauga intr-un sac confectionat din bumbac, peste care se adauga ulei concentrat de caise si esenta de levantica. Cu ajutorul unei sfori, saculetul se inchide ermetic si il puteti folosi atunci cand simtiti nevoia unei bai relaxante, prin introducerea lui in apa fierbinte din cada.

O baie cu levantica poate fi o adevarata metoda terapeutica pentru vindecarea tulburarilor nervoase. Se adauga una sau doua maini de flori la un litru de apa fiarta, intr-un vas care se tine acoperit jumatate de ora. Continutul obtinut se aduaga in apa din cada de baie, fiind considerata o metoda foarte buna, care contribuie si la refacerea intregului organism.

Citește și:  Doza de miscare, exercitii facute acasa

Baile aromatice

Este recomandat ca aceste bai sa se faca zilnic, pe o perioada de doua saptamani, de doua ori pe an, rezultatele fiind sigure. Retetele cu levantica pentru bai aromatice prezentate mai sus sunt doar cateva idei din posibilitatile pe care le ofera aromaterapia si multitudinea de plante benefice organismului, care pot fi utilizate alaturi de levantica.

Daca va simtiti obositi, fara energie si pofta de viata, va poate ajuta o baie simpla, in care adaugati 3 picaturi de ulei de grepfruit si 3 picaturi de lamaie, iar aroma acestor citrice va va oferi energia si starea de buna dispoztie de care aveti nevoie. Tot pentru a combate oboseala este indicata o baie cu menta, care poate fi un bun tonic pentru organismul dumneavostra.

Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati frunze uscate de menta intr-un saculet de bumbac, pe care sa il introduceti in apa din cada. Se poate stoarce de cateva ori saculetul, pe parcursul baii, iar efectul va fi o adevarata binecuvantare. Se pot inlocui funzele uscate cu ulei volatil de menta, din care se adauga in apa de baie 5 picaturi.

Baile aromatice pot avea un rol important in hidratarea pielii. De exemplu, daca adaugati 500 de mililitri de lapte si 3 linguri de miere in cada, veti obtine o piele catifelata, printr-o metoda extrem de simpla. Daca doriti sa va simtiti rasfata si sa va transformati baia intr-un spa, puteti adauga in apa de baie o jumatate de sticluta cu esenta de trandafiri, cateva picaturi de ulei mentolat, 3 linguri cu miere si doua cani cu lapte praf.

Cu aceste ingrediente veti obtine o baie magica, care va va hrani pielea si va va relaxa, ajutandu-va sa va detasati de orice problema si de orice factor de stres. Pentru un somn linistit, puteti profita de proprietatile florilor de tei, prin adaugarea unui saculet cu aceste flori in cada, alaturi de putin musetel si valeriana. Se poate adauga 3 linguri de miere si un pahar cu lapte, obtinand atat hidratare, cat si un calm profund, necesare unei odihne cat mai placute.

Un mare avantaj al bailor aromatice este faptul ca sunt accesibile oricui. Nu sunt dificil de realizat, important este sa va doriti o baie relaxanta, terapeutica si sa va alegeti ingredientele de care aveti nevoie, in functie de efectul dorit. Important este sa va relaxati in totalitate, pentru a primi darurile aromoterapiei. De asemenea, este indicat ca baia sa nu fie prea fierbinte, deoarece va oboseste inima, si nu va fi, cu siguranta, o baie relaxanta. Daca faceti o baie calda, cu plante si uleiuri aromate, veti lasa organismul sa se bucure de proprietatile acestora, care actioneaza prin patrunderea in porii pielii, cat si prin aromele deosebite pe care le emana, fiind un adevarat balsam pentru sistemul nervos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.