Căpșune uscate – bomboane aromate, un deliciu pentru sănătate

0
164
Căpșuni, mod de uscare a fructelor, Foto: ezidri.if.ua

Iubitorii de căpșune pot savura aceste fructe și iarna. Gustul lor este minunat, în plus aceste fructe sunt și foarte sănătoase. Căpșunele uscate sunt ca niște bomboane aromate, cu valoare nutrițională mare. Se pot pregăti foarte ușor acasă, în perioada când este sezonul lor și se pot cumpăra proaspete de la piață.

Căpșune, mod de uscare a fructelor, Foto: ezidri.if.ua

Căpșunele se spală sub jet de apă, se taie în felii de 3-4 mm, se pun pe foaie de pergament sau de aluminiu în tava de copt și se țin în cuptorul preîncălzit la 50 de grade Celsius o perioadă de timp cât să se elimine apa din ele. De regulă uscarea durează cam o oră și jumătate dacă temperatura este de 100 grade Celsius. Tava se poziționează la mijlocul cuptorului, nu trebuie să fie prea jos sau prea sus. Prin uscare, vitaminele și mineralele se păstrează intacte, deci valoarea nutrițională a fructelor este la fel de mare. După uscare pot fi stocate timp de câteva luni și chiar un an.

Citește și:  Reguli pentru regenerarea sistemului imunitar și suplimentarea cu antioxidanți
Uscarea fructelor în cuptor, Foto. turntoislam.com
Uscarea fructelor în cuptor, Foto. turntoislam.com

Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, minerale, fibre, acid folic, potasiu, fitochimicale antioxidante, quercitin, acid elagic. Nu conțin colesterol și nici grăsimi saturate, au vitamina C în cantitate mare cu proprietăți antioxidante puternice, care ajută în combaterea efectului nociv al radicalilor liberi și prevenirea cancerului. Aportul de fibre dietetice din căpșune este foarte bun pentru sănătatea colonului și a întregului tract gastro-intestinal, pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge și prevenirea afecțiunilor și bolilor digestive. Prin consumul de fibre se poate reduce și riscul de boli cardiovasculare, a căror incidență a crescut în ultimii ani. Căpșunele uscate au antociani și quercitin, substanțe flavonoide importante pentru reducerea procesului de coagulare, prevenirea formării cheagurilor de sânge, scăderea riscului de producere a accidentului vascular cerebral. Aceste fructe uscate au acțiune antidepresivă puternică, de normalizare a somnului și de îmbunătățire a sănătății sistemului gastro-intestinal, de aceea sunt recomandate ca desert după masă. De asemenea, specialiștii spun despre căpșunele uscate că au efect în prevenirea cancerului esofagian.

Video – Căpșune uscate: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.